• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

15.06.2020

09:35

Minimalno učešće za stambeni kredit se smanjuje na 10 odsto, evo kako će to uticati na ratu

Društvo

Minimalno učešće za stambeni kredit se smanjuje na 10 odsto, evo kako će to uticati na ratu

Podeli vest

Neke banke su zbog, kako kažu, povećanog rizika od gubitka posla u vreme pandemije, tražile od građana i 30 odsto učešća za stambeni kredit, ako nisu osigurani kod Nacionalne korporacije, a od poslodavaca dodatne garancije o zaposlenju.

Da građani lakše reše stambeno pitanje i kupe stan na kredit, Narodna banka je u četvrtak propisala da za kupovinu prvog stana učešće bude 10 odsto. Reč je o meri za očuvanje i jačanje finansijske stabilnosti, ali ima i širi kontekst.

Viceguverner NBS Željko Jović je za RTS rekao da je odluka o sniženju minimalnog učešća stambenih kredita indeksiranih valutnom kaluzulom kod prve nepokretnsoti doneta na incijativu guvernera i da Narodna banka podržava ukupne mere države u vanrednim okolnostima.

Željko Jović je napomenuo da je reč o sistemskom rešenju kojim je kredit povećan na 90 odsto vrednosti nepokentosti. Navodi da mera sniženja učešća znači podsticaj odobravanju kredita i daljem rastu građevinarstva.

Kako je rekao, u NBS smatraju da neće previše biti povećan iznos rate i da je svakako građanima lakše da dobiju raspoređeno povećanje anuiteta, nego da odjednom obebede učešće i da, ukoliko su u dilemi, lakše donesu odluku da uđu u kredit.

Foto: Insajder/Zoran Sinko

 

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije je naveo da je značaj građevinarstva u okviru ekonomije veliki i da je dobra ideja da se podstakne ta industrija kao jedan od glavnih pokretača privrednog rasta.

Rekao je da je PKS predlagala da se povraćaj PDV-a odnosi na 70 kvadratnih metara, umesto dosadašnjih 40, da se takse prepolove u finansijskom smislu, da se deo učešća subvencioniše od strane države i da se sa bankama dogovori da se kamate dodatno snize, kao i da se dozvoli kupovina stanova koji su 60 odsto završeni, za razliku od dosadašnjih 80 odsto.

Naveo je i primer Hrvatske koja subvencioniše otplatu kredita z mlae bračne parove u prvih pet godina, a taj period može da se produži ako oni dobiju prinovu.

Veća privredna aktivnost donosi prihode 

Kako je objasnio, to sve ne bi trebalo posmatrati samo sa rashodne strane budžeta, već sa strane povećanja privredne aktivnosti, što donosi prihode. 

"Govorimo o faktorima održivog rasta, jedan od faktora je da sačuvamo stanovništvo, da ljudi ne emigriraju", rekao je Stanić.

Željko Jović je dodao da, prema poslednjim podacima, u poslednjih nekoliko godina kamatne stope na kredit nikada nisu bile niže.

Rekao je i da je statistika pokazala da su stambeni krediti najmanje osetljiva grupa kredita i da se najmanje kasni u njihovoj otplati.

Kada je reč o smanjenju kamata, naveo je da su to pojedinačne odluke banaka, i da se na tržištu generalni vidi smanjenje kamatnih stopa, a s druge strane, zbog negativnih kamatnih stopa na nivou EU, kamatne stope na kredite u evrima su sada na istorijskom minimumu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17