• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.07.2020

15:16

(VIDEO) HITNO! OPET RASTE BROJ OBOLELIH! 351 NOVI SLUČAJ KORONE U SRBIJI! PREMINULO 11 OSOBA! NA RESPIRATORIMA 169 PACIJENATA!

Društvo

(VIDEO) HITNO! OPET RASTE BROJ OBOLELIH! 351 NOVI SLUČAJ KORONE U SRBIJI! PREMINULO 11 OSOBA! NA RESPIRATORIMA 169 PACIJENATA!

Podeli vest

U Republici Srbiji su do 15 časova 15. jula 2020. godine registrovana ukupno 19.334 potvrđena slučaja COVID 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.393 osobe od kojih je 351 pozitivna, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 515.395 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Foto: informer.rs

Na respiratorima je trenutno 169 pacijenata. 

U predhodna 24 sata na bolničko lečenje primljena su 234 pacijenta.

Foto: informer.rs

U poslednja 24 časa preminulo je 11 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 429.

Foto: informer.rs

Prisutnima se obratila doktorka Darija Kisić Tepavčević i prokomentarisala pokušaj samoubistva medicinske sestre na Banjici.

- U ovoj borbi moramo da budemo jedinstveni, takve informacije nikome ne mogu da donesu ništa dobro - rekla je ona.

Foto: printscreen RTV Pink

Kada je reč o čekanju rezultata i testiranju, doktorka je rekla da se povećao broj osoba koje žele da se testiraju.

- Bilo je osoba koje su više puta tokom jedne nedelje želele da se testiraju. Takođe je povećan broj traženja za testovima i zbog putovanja. Ništa ne sme da se sakrije, ukoliko nemamo pacijente onda se zatvaraju kovid bolnice, a ako se poveća broj, otvaramo nove. Poslednjih dana smo imali zastoje, više nego što bi to trebalo da bude.

Kada je reč o čekanju rezultata i testiranju, doktorka je rekla da se povećao broj osoba koje žele da se testiraju.

- Prethodnih dana bilo zastoja u analizi testova, a razlog tome je preterano veliki broj testiranja na koronu na lični zahtev građana. Bilo je osoba koje su više puta tokom jedne nedelje želele da se testiraju. Takođe je povećan broj traženja za testovima i zbog putovanja. Ništa ne sme da se sakrije, ukoliko nemamo pacijente onda se zatvaraju kovid bolnice, a ako se poveća broj, otvaramo nove. Poslednjih dana smo imali zastoje, više nego što bi to trebalo da bude. Limitiran je kapacitet laboratorija. 

Kisić je, međutim, istakla da da niko nije trpeo zbog toga, jer se, kako je rekla, ne leče testovi, već pacijenti. Kisić Tepavčević je izrazila uverenje da će biti smanjeno vreme i za testiranje pacijenata sa kliničkom slikom i naglasila da se oni, bez obzira, na rezultate testa bolnički leče.

Kaže da se dešava da pacijenti sa teškom liničkom slikom dobiju posle rezultate PCR testa koji pokaže da su negativni, iako imaju sve simptome i vode se kao verovatni slučajevi.

Kaže da je bio povećan broj testiranja na lični zahtev zbog same mogućnosti da se to radi na lični zahtev i zbog niske cene, zatim zbog perioda putovanja, ali ističe i da je veliki broj građana to radio bez ikakvog osnova. Kisić Tepavčević dodaje da procedura PCR testiranja traje duže i da su se zbog toga i jako velikog broja zahteva pravili redovi, naročito ispred Torlaka.

O Novom Pazaru

Situacija u Novom Pazaru je složena, ali u poređenju sa nekom od prethodnih dana je bolja, kaže regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju, grudni hirurg Slobodan Milisavljević.

Prema njegovim rečima, sada je 229 pacijenata u bolnici, u kovid ambulanti je pregledano 260 pacijenata i od toga 160 pacijenata koji su dolazili na prvi pregled, a na respiratoru je troje pacijenata.

"Nije bilo prethodnih dana prebacivanja u tercijarne ustanove u Beograd i Kragujevac", rekao je na pres konferenciji Milisavljević i dodao da su uspeli u kratkom periodu da uspostave sistem tako što je Opšta bolnica u tom mestu inkorporirana u zdravstveni sistem.

O epidemiološkoj situaciji na KiM

-Epidemiološka situacija na KiM, u sredinama gde živi većinsko srpsko stanovništvo, stabilna je i trenutno u KBC "Kosovska Mitrovica" smešteno je 75 pacijenata, dok je u poslednja 24 časa jedna osoba izgubila život. Troje pacijenata sa KiM smešteno u KBC "Dr Dragiša Mišović", dve osobe u Nišu i dve u Kragujevcu, kao i da se tri osobe nalaze na respiratoru - rekla je Kisić Tepavčević.

Bolnički kapaciteti su, kaže ona, još uvek dovoljni u KBC "Kosovska Mitrovica".

Dodala je i da je početkom ove nedelje jedan đački dom na KiM adaptiran za smeštanje pacijenata sa laškom kliničkom slikom, koji čekaju rezultate test ili su pri kraju sa izlečenjem.

O starosnoj strukturi hospitalizovanih

- Od 14. juna do 14. jula najveći broj osoba hospitalizovan je uzrasta od 30 do 39 godina, odnosno 24,14 odsto. Potom ide grupa od 40 do 49 godina, a gotovo 20 odsto je od 20 do 29 godina. Najveći procenat hospitalizovanih pripada grupi od 20 do 49 godina. Što se tiče smrtnih ishoda gledaćemo da što pre izađemo s tim informacijama - rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

O nošenju maski kod dece i kako će se kontrolisati nošenje maski na otvorenom

- Na otvorenom nisu obavezne, već na nivou preporuke. Obavezne su ako ne možete da obezbedite razdaljinu od jedan i po metar. Ne postoji nijedan uzrast koji je bezbedan, svi mi koji se izlažemo smo osetljivi. Maske kod najmlađih se preporučuju kao i kod odraslih. Roditeljima se preporučuj uda ne dovode decu u situacije gde je veći rizik - rekla je epidemilog i napomenula da maske nisu 100 odsto zaštita.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
314pezos

pre 3 godine

Под хитно поново уведите ванредно стање и уведите полицијски час, затворите све сва места где су могућа окупљања као и у претходном ванредном стању, тада је било резултата јер се није било великих дружења по угоститељским местима и тржним центрима ... превише се наш народ опустио, поготово млађи свет па и сигурно половина становништва Србије средњих година, остали се још некако држе те како они кажу социјалне дистанце и одговорности. Ал не смеју да уведу ванредно стање и полицијски час, па сад на рачун тога шта не сму малтретирају народ неким другим правилима, ако нас не сахрани вирус неке бактерије од недостатка ваздуха са маски ће нам сигурно доћи главе. Државна каса празна, прошли избори, нико нам више не да ни кредите што је вођа подигао да дели помоћ привреди а то је као из наших фондова, ко ће сад да да неком креду кад је опште стање земље у колапсу и привреда иде ка томе да ће скроз стати. Ово овако више не води ка добром.

Glas razuma

pre 3 godine

Koje god mere da donesete one ništa ne vrede pored neodgovornih i nedisciplinovanih građana. Bez kontrola i kazni sve je uzaludno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija