• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV Pink

19.07.2020

10:14

DR SRĐA OBJASNIO ZAŠTO SE DOBIJA LAŽNO NEGATIVAN TEST I KAKO SE OSOBA MOŽE ZARAZITI! Zbog ovoga je važno POŠTOVATI UPUTSTVA LEKARA!

Društvo

DR SRĐA OBJASNIO ZAŠTO SE DOBIJA LAŽNO NEGATIVAN TEST I KAKO SE OSOBA MOŽE ZARAZITI! Zbog ovoga je važno POŠTOVATI UPUTSTVA LEKARA!

Podeli vest

Imunolog dr Srđa Janković, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je za Pink kako je sve više pacijenata kojima je neophodna terapija kiseonikom za lečenje koronavirusa, kao i da smo svedoci velikog pricenta zaražavanja.

- Pojedinac se može zaraziti putem sluzokože oka, disajnim putevima. Ponajpre će virus osoba uneti u organizam tako što rukama dotakne predmete na kojima se nalaze sasušene kapljice virusa koje je ostavio neko ko ima virusa, a potom tako neopranim rukama dotaknete oči ili usta - kaže Janković.

On je upozorio da se može dogoditi da test bude i lažno negativan.

- Dešava se da test bude i lažno negativan u slučaju kada se virus spusti sa sluzokože nosa ili ždrela, odakle se radi bris, na pluća. U tom slučaju pacijent dobija lažno negativan test - govori Janković.

Imunolg je upozorio sve da je neophodno da se pridržavaju svih mera preventive.

- Kao što je neophodno nositi maske, potrebno je i prati ruke što češće i izbegavati što više kontakte sa drugim ljudima, odnosno poštovati distancu i nošenje maski - navodi on.

Janković je potvrdio da lekari sada već imaju velikog iskustva sa ovim virusom, ali dodao kako je Sars-Cov-19 još uvek velika nepoznanica u medicini.

- Klinička slika ove infekcije je veoma raznolika. To može da bude potpuno asimptomatsko zaražavanje, odnosno da čovek nema nikakve simptome niti tegobe. Virus jednostavno uđe u organizam, a imuni sistem ga jednostavno savlada, a da čovek to nikada i ne oseti - naveo je Janković i dodao da čovek tada stvori antitela:

- Mi ne znamo koliko ta antela procentualno dugo štite. Ja ne savetujem onima koji imaju antitela da se ne štite - rekao je on.

Foto: printscreen RTV Pink

Objasnio je da su pojedini organizmi osetljiviji i da se kod njih može desiti težak oblik koronavirusa.

- Postoji protokol koji pacijenti prolaze u lečenju u zavisnosti od parametara. Tu se pre svega misli na saturaciju hemoglobina kiseonikom. To običnim jezikom znači u kom procentu se nalazi kiseonik u krvi - kaže Srđa.

- Ovaj virus je veoma zahtevan zato što imamo veliki broj zaraženih. Samim tim i taj udeo obolenih koji zahteva kiseoničku terapiju sada prelazi u apsolutni broj i za sve njih mora da se obezbedi kiseonik - kaže Janković.

On je naglasio kako je neophodno uraditi sve moguće kako bi se ograničio dalji tok pogoršanja epidemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija