• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2020

07:35

PREMINUO AKADEMIK DIMITRIJE STEFANOVIĆ

Društvo

PREMINUO AKADEMIK DIMITRIJE STEFANOVIĆ

Podeli vest

U Beogradu je u subotu preminuo akademik Dimitrije Stefanović


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća porodici, SANU, prijateljima i poštovaocima akademika Stefanovića i naveo da je preminuo neumorni tragalac za životodavnim korenima srpske muzičke tradicije, vizantijske i staroslovenske, saopštilo je Ministarstvo kulture.


"Polihistor dragocenog kova i jedan iz plejade onih velikana koji su čitavim svojim životnim, radnim i etičkim stavom bili i trajno ostaju uzor i inspiracija generacijama.

Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu ali njegovo delo ostaće kao večni trag jednog snažno inspirisanog života posvećenog duhovnom uzdizanju sopstvenog naroda”, navodi se u telegramu saučešća ministra kulture.

Stefanović je rođen u Pančevu 25. novembra 1929. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za germanistiku (engleski i nemacki jezik) 1955. godine, a na Muzickoj akademiji u Beogradu na Odseku za istoriju muzike 1956. godine. Magistrirao je i doktorirao je na Univerzitetu u Oksfordu.

U Muzikološkom institutu SANU prošao je kroz sve stepene naucnih zvanja, od asistenta do naucnog savetnika (1958-2000). Direktor Muzikološkog instituta SANU bio je pune dve decenije (1979-2000).

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1985. godine. Dopisni član JAZU (od 1986), dopisni clan SAZU (od 1987), sekretar Odeljenja za scenske umetnosti i muziku Matice srpske (1991-2004), potpredsednik Matice srpske od 2004, generalni sekretar SANU od 2007. do 2015. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija