• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

17.08.2020

09:17

(VIDEO) IZ BUDŽETA IZDVOJENO DVE MILIJARDE DINARA! Čadež: "Moja prva plata" je način da mladi započnu radni vek

Društvo

(VIDEO) IZ BUDŽETA IZDVOJENO DVE MILIJARDE DINARA! Čadež: "Moja prva plata" je način da mladi započnu radni vek

Podeli vest

Počinje realizacija Vladinog programa "Moja prva plata", deo paketa mera države za pomoć privredi tokom pandemije. Nacionalna služba za zapošljavanje danas raspisuje poziv poslodavcima zainteresovanim da ponude prvo radno mesto za 10.000 mladih koji su završili srednje škole i fakultete.

Deo troškova za njihove plate snosiće država za šta je iz budžeta izdvojeno dve milijarde dinara. Srednjoškolci će dobijati iz budžeta 20.000 dinara dotacije, a diplomci 24.000 dinara tokom devet meseci. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da je taj program način da mladi ljudi započnu svoj radni vek.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da danas počinje prijava kompanija za taj program i traje do 25. septembra.

"Posle kreće prijava mladih za mesta u kompanijama. Ovaj program rešava to kako ćete početi radni vek", kazao je Čadež

Program traje devet meseci, a poslodavac, dodaje, nije u obavezi da nakon toga zaposli onog koji učestvuje u programu.

"Verujem da je poslodavcu važno da ako devet meseci uloži u obuku nekoga da će imati interes da ga zaposli", dodaje Čadež.

Foto: printscreen RTS

Prijave, napominje, idu preko portala koji je uradila Kancelarija za IT, a Nacionalna služba za zapošljavanje već na svom sajtu otvorila posebnu rubriku za "Moju prvu platu" za kompanije.

Na dotacije će poslodavci dodavati svoj deo.

"Uz sve teškoće kompanije tvrde da im trebaju ljudi", kazao je Čadež.

Dodaje da je za mladog čoveka je važno i da isproba nešto.

Prema anketi, napominje, nije bilo sektora koji nije pokazao interesovanje, od građevine, preko hemijske industrije.

Velike kompanije su glavnim delom prošle kroz krizu na sopstvenim snagama.

"Sada je bitno da im se pomogne da izvoze, da imamo subvencionisane kredite za izvoz, da se izdvoje veći fondovi za to, da vidimo kako da ih spojimo sa potencijalnim partnerima", zaključio je Čadež.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maja

pre 3 godine

Dobro osmišljeno. Mogu da se prijave svi do 30 godina. Mogu studenti a oni što imaju preko 30 godina, a imaju završen fakultet nisu uspeli da odrade nigde ni stručnu praksu, za njih to ne važi. Oni ne moraju nikada da se zaposle a samim tim ni da žive. Od NSZ nemaju nikakve koristi. Nemaju svrhu prijavljivanja jer im se tamo ništa ne nudi. Nisu deca njihovih prijatelja a roditelji nemaju novca da im kupe radno mesto. Znači, oni ne moraju ni da žive.

ČADEŽ: Naš cilj je platforma za digitalne susrete privrednika!
Društvo

ČADEŽ: Naš cilj je platforma za digitalne susrete privrednika!

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, pozvao je u Ljubljani slovenačke i srpske kompanije da i u uslovima pandemije održe dobre poslovne veze iz prethodnog perioda, da se još više povezuju, međusobno trguju i investiraju, ali i da udruženi zajednički nastupaju na tržištima drugih zemalja u čemu će im pomoći dve komore

27.07.2020

19:30

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17