• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.09.2020

14:17

(FOTO) NAMENJENI ZA LOVAČKO-PRESRETAČKA DEJSTVA PROTIV NEPRIJATELJSKIH VAZDUHOPLOVA! MiG 29 je garancija suvereniteta našeg neba!

Društvo

(FOTO) NAMENJENI ZA LOVAČKO-PRESRETAČKA DEJSTVA PROTIV NEPRIJATELJSKIH VAZDUHOPLOVA! MiG 29 je garancija suvereniteta našeg neba!

Podeli vest

Zahvaljujući opremanju avionima MiG-29 i novim helikopterima, nabavljenim posle 25 godina, modernizaciji postojećih resursa i ulaganjima u poboljšanje materijalnog statusa pilota i letača, srpsko Ratno vazduhoplovstvo značajno je ojačano

 
Vojska Srbije trenutno raspolaže sa 14 aviona MiG-29 koji se svrstavaju u jedne od najsavremenijih aviona na svetu.

(FOTO/VIDEO) KO ĆE PRE DO SRPSKOG TERENCA?! KREĆE SERIJSKA PROIZVODNJA, Zastava Tervo 1,4t 4x4 oduševila i inostrane kupce...

Tokom 2017. godine u operativnu upotrebu uvedeno je šest aviona MiG-29 koje je Vojska Srbije dobila iz Ruske Federacije, a u 2019. godini izvršeno je opremanje sa još četiri aviona ovog tipa, koji su donacija Republike Belorusije i koji će u našu zemlju biti dopremljeni po završetku modernizacije započete u beloruskom „558. avio remontnom zavodu“ u Baranovičima u februaru ove godine. Svi započeti radovi vrše se u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehničkom dokumentacijom.

Foto: www.mod.gov.rs

Nabavka aviona MiG-29 kroz vojnotehničku pomoć Ruske Federacije i Republike Belorusije, samo je jedan od pokazatelja rezultata razvijene i odlične vojno-ekonomske saradnje i saradnje u oblasti odbrane sa partnerskim zemljama.

(FOTO) VOJSKA SRBIJE IZVANREDNO UPOTREBLJAVA LEGENDARNU "STRELU 2M"! Vulin: Ništa što je u našem arsenalu nije vredno bacanja

Višenamenski borbeni avioni MiG-29 u osnovi su namenjeni za lovačko-presretačka dejstva protiv neprijateljskih vazduhoplova, a u pomoćnoj nameni za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi. Maksimalna brzina ovih aviona iznosi 2.400km/h (2,25 maha), maksimalna visina leta  18.000 metara, a taktički radijus 1.500 kilometara. Modernizacijom aviona MiG-29 povećava se borbena efikasnost i vatrena moć, čime  se značajno unapređuju sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora iznad Republike Srbije i na njenim prilazima.

Foto: www.mod.gov.rs

Jedan od uslova za normalno funkcionisanje vazdušnog saobraćaja jeste sposobnost Ratnog vazduhoplovstva i PVO da obezbedi nesmetan prelet civilnih vazduhoplova preko teritorije naše države, te se u skladu s tim avioni MiG-29 koriste i u sastavu dežurne jedinice kojom se obezbeđuje konstantna kontrola vazdušnog prostora  24 časa, 365 dana u godini.

(VIDEO) NOVO BRUTALNO ORUŽJE SRPSKE VOJSKE - MODULARNI OGANJ! Uskoro stižu i rakete Košava-1 i Košava-2! ŠTA REĆI...

Sa ciljem obezbeđivanja neophodnih uslova za čuvanje i održavanje vazduhoplova, na vojnom aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je završna faza radova na izgradnji hangara za smeštaj aviona MiG-29 u sastavu dežurne jedinice. Obezbeđivanjem uslovi za smeštaj aviona, uticaj vremenskih faktora biće sveden na minimum, smanjeno vreme potrebno za pripremu vazduhoplova i omogućeno manje naprezanje ljudstva.

Foto: www.mod.gov.rs

Podizanju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO doprineo je i proces obuke i usavršavanja vojnih pilota za avione MiG-29. Sa većim brojem aviona MiG-29 višestruko je povećan i broj časova naleta za svakog pilota iz sastava eskadrile, čime je obučenost ljudstva na znatno višem nivou nego što je to bilo u prethodnom periodu. Takođe, za potrebe obuke mlađih pilota, tokom 2019. godine izvršena je osnovna i borbena obuka u Ruskoj Federaciji.

Svi piloti i letači mogu se pohvaliti i najsavremenijom letačkom opremom u vidu letačkih kombinezona, čizama, rukavica. Materijalni status pilota i letača u Ratnom vazduhoplovstvu direktno je poboljšan povećanjem plata te su, primera radi, prvi put od ove godine plate vojnih pilota izjednačene sa platama pilota u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe, utvrđeni su i bolji formacijski elementi za pilote i tehničare, čime je omogućeno brže napredovanje kroz službu.

 
Uz opremanje novim vazduhoplovima, ozbiljan program usavršavanja, neprekidno kondicioniranje i održavanje postignutih sposobnosti naših pilota, značajno su doprineli unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

BONUS VIDEO:

NESTALA SA LICA ZEMLJE! Upoznajte čari fotošopa!

APOKALIPSA ILI UMETNOST PRIRODE? Kumulonimbus oblaci nad Majamijem!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ANDRIJA KROZ BROJKE! Živković propo!
Fudbal

ANDRIJA KROZ BROJKE! Živković propo!

Srpski fudbaler Andrija Živković (24) igraće naredne dve sezone u Solunu za pet puta manju platu od one koju je imao u Benfiki! Nekadašnji prvotimac Partizana prošao je juče lekarske preglede i potpisao za PAOK do 2022, a godišnje će inkasirati samo pola miliona evra

09.09.2020

13:47

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija