• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic žena

17.10.2020

11:37

OVE MASKE NE ŠTITE VAS POTPUNO OD KORONE, A SVI IH NOSE Samo ove možete koristiti više puta, a evo i kako da ih održavate

Društvo

OVE MASKE NE ŠTITE VAS POTPUNO OD KORONE, A SVI IH NOSE Samo ove možete koristiti više puta, a evo i kako da ih održavate

Podeli vest

Maske su najtraženiji zaštitni proizvodi tokom pandemije korona virusa, a stručnjaci objašnjavaju koliko je koja efikasna i kada je treba nositi.

Hirurške maske uglavnom koriste hirurzi kako bi zaštitili svoje pacijente. Kako piše "Businessinsider", ove maske su preporučljive onima koji su već zaraženi, kako kroz pljuvačku ne bi dalje širili zarazu. Zdrave ljude koji je nose ne štiti potpuno od zaraze budući da ne prijanja sasvim dobro uz usta. Ali ako nemate drugu mogućnost, dobre su i one.

- Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu. Nosite ih kad izađete iz kuće, a kada se vratite odmah ih pažljivo skinite, zatim ih odložite u neku plastičnu kesu i tek onda bacite u kantu za smeće. Nakon toga dobro operite ruke - savetuje doktorka Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Platnene maske samo od prirodnih materijala

-Preporuka je da se ove maske šiju isključivo od prirodnih materijala koji mogu da se otkuvaju na 90 stepeni, najbolje u nekoj posudi. Dakle, ove maske mogu da nas zaštite, ali čim se vratimo kući treba da ih skinemo i otkuvamo, a zatim dobro ispeglamo i tek onda možemo ponovo da ih koristimo. Nikako drugačije - objašnjava doktorka Radosavljević.


N95 su, takođe, jednokratne 

N95 respiratori su takođe jednokratni ali i bolji u zaštiti jer mnogo bolje prijanjaju uz lice. To znači da bi potencijalno N95 respirator mogao efikasnije da zaštiti od eventualne zaraze, ali stručnjaci i u ovom slučaju apeluju na ljude da ih ne koriste preventivno, već samo oni koji su već zaraženi, kao i staraoci i medicinsko osoblje.

Isti princip stavljanja i odlaganja važi i za hiruršku i N95 masku.


Ove maske mogu da se koriste više puta

I hirurške i N95 maske bi po pravilima trebalo da budu jednokratne. Međutim, u vreme epidemija i pandemija moguće je da dođe do nestašica maski, te onda stručnjaci kažu da N95 maske mogu da se koriste ponovo sve dok ne promene strukturu i dok filter nije fizički oštećen ili zaprljan.

Preporuka stručnjaka u slučaju da se nalazite u rizičnoj zoni je da se preko N95 maske nosi hirurška maska koja će se odmah nakon upotrebe baciti. N95 masku treba skinuti bez diranja unutrašnjosti i držati je u torbi ili kesi od prirodnog materijala - stoji na healthleadersmedia.com.

Prof. dr Andreja Trampuža, jedan od najpoznatijih evropskih infektologa o maskama kaže sledeće:

- Zaštitna maska može da se nosi najviše tri sata. Nakon tog vremena, ona postaje vlažna a kada je vlažna, samim tim je i porozna i neefikasna u zaštiti - upozorava dr Trampuž.

Svetska zdravstvena organizacija ima i video uputstvo o tome kako se pravilno stavljaju i skidaju maske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17