• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs

23.11.2020

11:39

ZBOG KRŠENJA MERA IDE SE I U ZATVOR! Dva krivična dela su najstrože kažnjiva!

Društvo

ZBOG KRŠENJA MERA IDE SE I U ZATVOR! Dva krivična dela su najstrože kažnjiva!

Podeli vest

Za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i prenošenje zarazne bolesti, Krivični zakonik predviđa višegodišnje zatvorske kazne. Da je epidemiološka situacija u prestonici iz vanredne prešla u katastrofalnu, potvrđuju i svakodnevni podaci o broju preminulih i novozaraženih

Podsećamo, još minulog utorka stupile su na snagu u tom trenutku nove mere kojima je skraćen rad ugostiteljskih objekata, prodavnica, tržnih centara, a i ukinut je i noćni prevoz u Beogradu. To očigledno nije bilo dovoljno da se virus obuzda jer crne brojke postajale su iz dana u dan sve gore.

Sasvim je sigurno da je neznatan broj ljudi srećan zbog odluke o ograničavanju radnog vremena određenih uslužnih delatnosti. Takva odluka je ipak morala da se donese jer su pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata, koji bi se pre mogli nazvati disko-klubovima, zaista, najblaže rečeno, preterali.

Foto: Pixabay

Nikola Pantelić, urednik i stručni komentator specijalizovanog sajta paragraf.rs, navodi da je epidemija virusa korona „lansirala" u pravničku orbitu pre svih dva krivična dela koja su do njenog izbijanja bila na marginama krivičnopravne javnosti.

- Prvo je krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, regulisano 248. članom Krivičnog zakonika Srbije. Konkretno, kazna do tri godine zatvora ili novčana kazna zaprećena je onome ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje - kaže Pantelić i pojašnjava da se radnja ovog krivičnog dela sastoji u nepostupanju po napred navedenim propisima, odnosno u nečinjenju.

Pantelić se poziva i na mišljenje naših krivičara koji tumače formulaciju KZ-a da je za postojanje ovog krivičnog dela neophodno to da zarazna bolest bude „opasna", i da virus korona to svakako jeste. Ovde se postavlja pitanje postojanja umišljaja, no Pantelić navodi da odluke nadležnih organa, o kojima se svakodnevno govori i piše, isključuju mogućnost nekakve zablude. Drugim rečima, organizator žurke prirodno bi morao biti svestan rizika koji izaziva.

Foto: Tanjug

- Pored opisanog, drugo krivično delo koje je proglašenjem epidemije postalo aktuelno jeste prenošenje zarazne bolesti, određeno 249. članom Krivičnog zakonika. Njega izvršava svako ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti. Predviđena kazna za izvršenje ovog krivičnog dela je do tri godine zatvora - objašnjava Pantelić i dodaje da se ono izvršava nepostupanjem po različitim aktima koji su doneti radi neutralisanja zarazne bolesti, tako da je i u ovom slučaju reč o krivičnom delu nečinjenja.

On smatra da je prenošenje zarazne bolesti jedno od krivičnih dela u kome se više nego kod drugih uočava težina izreke ignorantia iuris nocet (nepoznavanje zakona je štetno) i kaže da je neophodno biti upoznat sa nekim aktima da bismo se sačuvali od odgovornosti. Ipak, da bi postojalo ovo krivično delo potrebno je da se neko zarazio prenošenjem zarazne bolesti.

Foto: Pixabay

- Ovo krivično delo može da se izvrši samo sa umišljajem, odnosno pod uslovom da je okrivljeni svestan da je oboleo od zarazne bolesti i da postupa suprotno navedenim propisima - precizira Pantelić.

On je uveren da valja ozbiljno ukazati i na odredbu člana 259. (stav drugi) KZ-a koja između ostalog predviđa da će, ukoliko dođe do smrti jednog ili više lica nakon izvršenja krivičnog dela prenošenje zarazne bolesti, učinilac biti kažnjen zatvorskom kaznom od dve do 12 godina. Blaža kazna, od jedne do osam godina zatvora, biće izrečena počiniocu koji je žrtvi „samo" teško narušio zdravlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirka

pre 3 godine

Ove slike sa KRVAVIM PRSTIMA NA PROZORU..... gde ilustrujete tekst o zatvoru.... nepostovanju mera itd , malo su bljak !

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17