• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

17.12.2020

17:04

STIŽE ISPLATA ZA GRAĐANE DO HILJADU EVRA! Evo ko za sada može očekivati novac!

Društvo

STIŽE ISPLATA ZA GRAĐANE DO HILJADU EVRA! Evo ko za sada može očekivati novac!

Podeli vest

Isplatu obeštećenja koje ne prelazi iznos od 1.000 evra moglo bi za sada da očekuje oko 1.500 naslednika imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, kažu u Agenciji za restituciju

To nije konačan broj i on će svakako biti veći, jer Agencija svakodnevno donosi nova rešenja o obeštećenju.

Ivana Živković iz Agencije za restituciju kaže za Tanjug da će iznosi obeštećenja koji ne prelaze 1.000 evra biti isplaćeni u novcu i to u celosti u 2022. godini.
Najznačajnija izmena Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju

Izmenama je precizirano da se za korisnike restitucije kojima po osnovu pravnosnažnog rešenja o obeštećenju pripada obeštećenje koje ne prelazi iznos od 1.000 evra i ono se po korisniku vrši isključivo u novcu, isplatom celokupnog iznosa, i to 31. marta naredne godine u odnosu na godinu u kojoj je akt Vlade stupio na snagu.

- Svim podnosicima zahteva kojima je pravnosnažnim rešenjima Agencije za restituciju utvrđen iznos obeštećenja do 1.000 evra, taj iznos će dobiti u gotovom novcu, a ne u obveznicima kao sto je do sada bilo predviđeno - rekla je Živković.

Foto: Shutterstock

Novac

Navela je da Agencija rešenja o obeštećenju donosi svakodnevno, a da ona postaju pravnosnažna 15 dana od dana njihovog donošenja, ukoliko nema žalbe na takvo rešenje.

Svakodnevno nova rešenja koja postaju pravosnažna

- Broj će se svakako povećavati svakoga dana, jer se svakoga dana rade rešenja i svakoga dana ona postaju pravnosnažna. Nakon pravnosnažnosti rešenja i nakon usvajanja izmena zakona, oko 1.500 lica bi u 2022. mogla da dobiju iznos obeštećenja u celosti ukoliko je do 1.000 evra po podnosiocu zahteva - objašnjava Živković.

Precizirala je da, ukoliko je u jednom rešenju više podnosilaca zahteva, odnosno više zakonskih naslednika bivšeg vlasnika, i ukoliko je za svakog od njih određen iznos do 1.000 evra, svi oni će dobiti taj iznos u gotovom novcu.

Obveznice za obeštećenje bi trebalo takođe da se emituju 2022. godine, a Živković kaže da bi najpre Vlada trebalo da utvrdi koeficijent obeštećenja.

Objasnila je da je to zapravo procenat koji se množi sa iznosom obeštećenja i na osnovu čega se utvrđuje tačan iznos obeštećenja koji će korisnik restitucije da dobije.

Navela je i da će nakon pravnosnažnosti rešenja kojim se utvrđuje tačan iznos obeštećenja, biti donet akt Vlade Srbije kojim će se utvrditi ukupan broj rešenja i ukupan iznos obeštećenja.

- Za sva rešenja koja bi postala pravnosnažna do 30. juna tekuće godine, do 30. septembra te iste godine donosio bi se akt Vlade kojim bi se utvrđivao iznos obešetćenja i emisija i način emitovanja obezvnica - pojasnila je Živković.

Dodala bi da bi se onda naredne godine u odnosu na taj akt Vlade isplaćivale obveznice na rok od 12 godina.

Foto: Pixabay

Starijima od 70 godina obveznice će se, kaže Živković, isplaćivati u roku od pet godina, a starijima od 65 godina iznos obezvnice će se isplaćivati na rok od 10 godina.

Agenciji za restituciju ukupno podneto više od 75.000 zahteva za vraćanje imovine

Podsetila je da je Agenciji za restituciju ukupno podneto više od 75.000 zahteva za vraćanje imovine, a da je Agencija do sada donela više od 3.000 rešenja o pravu na obeštećenje.

Ona, međutim, objašnjava, da će se možda donositi rešenja za obeštećenje i za one podnosioce zahteva kojima je neka nepokretnost vraćena u naturalnom obliku.

- I u tim rešenjima će se možda donositi rešenja o pravu na obeštećenje, ukoliko je ostala neka nepokretnost koja ne može da se vrati u naturalnom obliku - rekla je Živković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...
Fudbal

Oglasio se Srbin nakon spektakularne večeri! Odoh ako dobijem dobru ponudu...

Zvanično najbolji fudbaler češkog šampionata, Veljko Birmančevič (26), ponovo blista u Sparti koju je sinoć u revanšu sa FCSB-om sa prva dva gola i asistencijom (2:3) odveo u plej-ofu za Ligu šampiona! Nakon meča reprezentativac naše zemlje otkrio je da je pričao sa upravom i da bi u slučaju dobre ponude iz neke od najjačih liga Evrope napustio klub u kojem je heroj i ljubimac navijača.

14.08.2024

10:34

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14