• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.12.2020

23:26

SAOPŠTENJE ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA POVODOM SLUČAJA JELENE ZORIĆ!

Društvo

SAOPŠTENJE ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA POVODOM SLUČAJA JELENE ZORIĆ!

Podeli vest

Povodom objavljene vesti na portalu „Nova S” sa naslovom „Tintor: Pretnje Jeleni Zorić su za disciplinsku” i navodne izjave predsednika Advokatske komore Beograda koja glasi „Ako se Jelena Zorić oseća ugroženo to treba da prijavi disciplinskoj, Beogradska komora se ne bavi pojedinačnim slučajevima”, ovim putem obaveštavamo javnost o sledećem:

1.U izjavi koja je data portalu „Nova S” Jugoslav Tintor je objasnio da kao predsednik AК Beograda ne može da se upušta u davanje ocene da li se u radnjama nekog advokata stiču obeležja povrede dužnosti advokata jer je ova ocena u nadležnosti disciplinskih organa komore koji su nezavisni, tako da se on kao organ upravljanja ne sme mešati u njihov rad.

2. Кrajnje je neprofesionalno ovakvu izjavu preneti javnosti pod naslovom „Pretnje Jeleni Zorić su za disciplinsku” jer iz ovakve formulacije proizlazi afirmativan stav u pravcu disciplinskog progona advokata koji ni jednom rečju nije bio izražen u datoj izjavi.

3.Ovakav način izveštavanja već duže vremena karakteriše medijsku sliku Srbije koja je u potpunosti polarizovana tako da se objavljuje samo ono što se „uklapa” u medijsku šemu, a izjave se bukvalno kroje po meri načina izveštavanja koji je unapred striktno definisan. Principijelno gledano, iz perspektive advokature nema suštinske razlike u aktuelnim modelima novinarskog izveštavanja osim razlike u političkim stavovima koje afirmišu.

5.AК Beograda naglašava da su samo organi krivičnog gonjenja nadležni da procene da li se u radnjama advokata Svetislava Bojića stiču obeležja nekog krivičnog dela i da ovo pre njih i umesto njih ne bi trebalo da čine ni novinari, ni političari, ni razni analitičari jer se na taj način krši pretpostavka nevinosti koja je našem kolegi zajemčena Ustavom.

6.Povodom najave televizije „N1″ da će „zahtevati” od advokatskih komora da se oduzme licenca advokatu, AК Beograda podseća da su na takav način advokatske licence oduzimane u zemljama bivšeg SSSR-a od kojih se beogradska advokatura suštinski razlikuje ne samo svojom nezavisnošću, već i otpornošću na pritiske svake vrste – uključujući i medijske.

7.AК Beograda smatra da televizija „N1″ vodi organizovanu medijsku kampanju protiv advokata Svetislava Bojića kako bi izvršila pritisak na organe krivičnog gonjenja da protiv njega pokrenu postupak i oglase ga krivim, zbog čega smo kao advokatska komora dužni da reagujemo i da na to ukažemo javnosti – kako bi zaštitili advokata koji se našao na udaru medijskog progona, kao što je ovde slučaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija