• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.03.2021

07:17

6 SAVETA KAKO DA UŠTEDITE NOVAC Tu je i jedan trik sa novčanikom koji će vam DOSTA POMOĆI

Društvo

6 SAVETA KAKO DA UŠTEDITE NOVAC Tu je i jedan trik sa novčanikom koji će vam DOSTA POMOĆI

Podeli vest

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac kaže da treba napraviti plan štednje.

Ističe da ne možemo ništa da planiramo ako nemamo neke osnovne informacije. Naglasio je da sve matematičke greške odvajamo na strani i da će se one sigurno desiti, jer nikada nećemo biti 100 posto precizni sa planiranjem.

Uzelac naglašava da bismo mogli da štedimo moramo da imamo od čega. Prvo pravilo za one koji nemaju dovoljno – ne smeju ni da razmišljaju o štednji. To je vrlo skupa zanimacija za onoga ko nema. Skupa i mentalno i bio bi ljut kada bi terao sebe da štedi, a nema dovoljno za osnovne stvari, ističe Uzelac.

Foto: Informer

Početak januara je, kaže Dušan Uzelac, pravo vreme da napravimo realan i ozbiljan plan štednje

Štednja ne bi trebalo da bude takmičenje sa samim sobom ni preveliko opterećenje. Poenta je da imamo za sve šta nam treba i da sav višak stavljamo na gomilu. Idealno bi bilo da svaka štednja ima namenu, jer kada imate namenu gomile lakše ćete se odupreti da ne potrošite taj novac, jer ćete imati jasno definisan prioritet.

Primera radi, ako vam je to letovanje nećete ući u prodavnicu sa informacijom da imate novca na računu već ćete razmišljati da li da ipak sačuvate za letovanje ili kupite to što vam možda i ne treba.

Štednja dolazi sa godinama

Postoje i mali trikovi za uštedu. Naizgled možda banalni, ali u velikoj meri uspešni. Na primer, ako naiđete na 500 ili 200 dinara u novčaniku da takve novčanice odvojite.

Uzelac napominje da je poenta da upravljanje finansijama ne remeti redovan život i aktivnosti, a da opet imate za ono što se javlja za godišnji trošak ili kao trošak u par godina.

Zanimljiva je statistika koja pokazuje da što smo stariji, to smo štedljiviji, ali umeće raspolaganja novcem nema nikakve veze s polom.

Muškarci ređe troše, ali veće količine novca, dok žene manje po sitno i to je ponašanje u potrošnji, objašava Uzelac.

Za štednju je nabolje da to bude zajednička odluka ukućana, da kad jedan poklekne, drugi zadrži čvrst stav.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija