• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.01.2021

16:58

KOLIKO JE ZAISTA ZAGAĐEN VAZDUH U SRBIJI! Evo šta kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine!

Društvo

KOLIKO JE ZAISTA ZAGAĐEN VAZDUH U SRBIJI! Evo šta kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine!

Podeli vest

Kvalitet vazduha u Srbiji je danas na uobičajenom nivou za ovaj period godine, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i dodaje da nema prekomernog zagađenja niti povećanih koncentracija zagađujućih materija

- Gradovi u kojima ima najviše saobraćaja, gde se najviše loži i gde je najaktivnija industrija su dosta zagađeni - navodi Radović i u tu kategoriju ubraja Valjevo, Užice, Kosjerić, kao i stanicu na Novom Beogradu.

Ističe da je u Srbiji započeta velika borba protiv aerozagađenja, što se ogleda kroz, kako kaže, modernizaciju elektroenergetskih postrojenja, ali i kroz povećanje koeficienta energetske efikasnosti, modernizaciju saobraćaja.

Najveći zagađivači

Napominje da je najveći zagađivač EPS, a da je dobra vest što će ova kompanija u narednim godinama uložiti još 445 miliona evra u modernizaciju svojih elektroenergeskih postrojenja.

- Sve velike zagađivače kontroliše Sektor za inspekcijske poslove, dok sve podatke kompanije koje priozvode emisije na godišnjem nivou dostavljaju Agenciji podatke o količinama emisija koje su ispustile u vodu, vazduh i zemlju - pojašnjava on.

Radović je, komentarišući vesti o menjanju kriterijuma za klasifikaciju zagađenja "suspendovanim PM" cesticama, rekao da su te tvrdnje neistinite.

Foto: informer.rs

Toplane na listi najvećih zagađivača
Šta kaže zakon

Kako pojašnjava kriterijumi nisu menjani i jasno su definisani Zakonom.

Navodi da je zapravo reč o modifikaciji aplikacije za mobilne telefone na kojoj je modifikovan indikativni indeks i na kojoj građani mogu da se tačno informišu o kvalitetu vazduha.

Predhodni indikativni indeks je korišćen u prošloj deceniji kada se prikaz monitoringa davao na dnevnom nivou.

Foto: Pixabay

Zagašenost možemo pratiti putem aplikacije na telefonu
Monitoring zagađenosti

- U međuvremenu tehnologija je napredovala, izgradili smo sistem za monitorimg u celoj zemlji gde građani mogu da vide kvalitet vazduha na nivou jednog sata. Izabrali smo najbolji indikativni indeks koji postoji u Evropi, takozvani zajednički indeks za kvalitet vazduha (The Common Air Quality Index (CAQI)) - kaže direktor Agencije.

Radović se osvrnuo, kako kaže, i netačne tvrdnje bivšeg radnika Agencije za zašstitu životne sredine Milenko Jovanović da je dobio otkaz zbog toga što se pobunio protiv izmena u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha.

Radović kaže da je Jovanović dobio otkaz zbog krešenja radne discipline i tvrdi da je i Jovanović je bio za promenu indeksa i navodi da o tome svedoče kolege, ali i brojne prepiske, navodi on.

Protesti u Srbiji

Osvrćući se na jučerašnji protest koji je održan povodom zagađenja vazduha Radovih kaže da pozdravlja ekološki aktivizam, ali smatra da se on često polituizuje.

Kada je reč o zahtevu za njegovu smenu, Radović kaže da o njegovom radu najbolje govore rezultate koje je ostvario u poslednjih sedam ili osam godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 3 godine

imate iqair sajt.. pa pogledajte, vazduh je nezdrav. izgleda da kod nas malo drugacije tuamce podatke pa su vrednosti koje su lose za ljude u nemackoj i koreji npr. u srbiji sasvim zdrave, mi smo otporniji ili sta...

Milan

pre 3 godine

Posten covek bi na tvom mestu dao ostavku, tako da ovaj tekst ako nista makar o tvom postenju govori. Toliko

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija