• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.02.2021

09:28

KARDIOLOG OTKRIVA Evo šta 20 stepeni u februaru RADI NAŠEM SRCU! Detaljno objasnio razliku između toplog vremena sada i u avgustu

Društvo

KARDIOLOG OTKRIVA Evo šta 20 stepeni u februaru RADI NAŠEM SRCU! Detaljno objasnio razliku između toplog vremena sada i u avgustu

Podeli vest

Natprosečno visoke temperature u februaru smetaju i zdravima i hroničnim pacijentima. Mnogi se žale na nesanicu, malaksalost, nervozu, oscilacije u krvnom pritisku, ali često zna da bude i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

- Koliko god da je prijatno kada je toplo, 20 stepeni sada i 20 stepeni u avgustu nije isto zato što kompletna postavka prirodnih parametara nije ista, ni sunčevi zraci ne padaju pod istim uglom, vlažnost nije ista i ovo vreme je za nas nezdravo. Kada je ovako toplo zimi, javlja se veliki broj pacijenata sa nestabilnim krvnim pritiskom, koji, kada toliko varira, prouzrokuje nova kardiološka oboljenja. Puno je infarkta miokarda, učestali su anginozni napadi, kao i neurološki problemi - rekao je kardiolog Predrag Mitrović.

Foto: tanjug/t.drobnjak

Temperature će biti i do 20 stepeni

Svi hronični bolesnici, ali i oni koji nisu bolesni, trebalo bi narednih dana da povedu više računa o svom zdravlju, savetuju lekari. Posebno bi trebalo da se paze astmatičari i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

Promene vremena utiču na organizam i zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove, iako njima generealno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperature takođe smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim.

Lekari napominju da treba povesti računa i o ishrani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Enfant Terrible

pre 3 godine

Ne ocekujte uvek nesto bas mnogo pametno od lekara, cak i poznatih i priznatih. Eno, jedan "priznati" doktor leci rak sodom bikarbonom. Jedna "priznata" doktorka se izlecila od korone sa dve snite slanine itd. Tako ni razliku izmedju visokih temperatura u februaru i avgustu ovaj doktor nije nimalo objasnio. Kakve veze ima kosina suncevih zraka sa celom ovom pricom. Problemi nastaju iskljucivo zbog naglosti promena pa nas organizam nema vremena da se adaptira. Prelaskom iz jednog godisnjeg doba u drugo, to se desava postepeno tako da se ljudi postepeno i prilagodjavaju. I u tome je cela prica. Vlaznost i te kako utice na nas ali je u nekim krajevima i leti vlaznost izuzetno visoka pa nam to ne smeta, osim ako u takvu sredinu ne odemo naglo. Zato i imamo problema kada iz nasih krajeva odemo u npr. jugoistocnu Aziju. Opet je razlog isti - organizam nije imao vremena da se postepeno adaptira. Da ponovim, to sto je neko postao poznat i "cenjen" vrlo cesto nema veze sa njegovim/njenim stvarnim sposovnostima.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17