• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.02.2021

15:35

ANA GLIGIĆ OBJASNILA KADA ĆE BITI VIDLJIV UČINAK VAKCINACIJE: Taman pomislite da će se virus ponašati po nekom pravilu, on mutira i zaokrene se

Društvo

ANA GLIGIĆ OBJASNILA KADA ĆE BITI VIDLJIV UČINAK VAKCINACIJE: Taman pomislite da će se virus ponašati po nekom pravilu, on mutira i zaokrene se

Podeli vest

Učinak vakcinacije protiv virusa korona još se ne vidi, biće vidljiv kada se obavi revakcinacija drugom dozom i od toga prođe 21 dan, a to je za mesec ili mesec i po dana, kaže virusolog Ana Gligić

Ona je za Tanjug rekla da je vidljivo da je manje novozaraženih na dnevnom nivou u odnosu na pre mesec dana kada je bilo više od 7.000, ali da je i dalje taj broj veoma visok.

Pojašnjava da se o virusu još uvek ne zna dovoljno, da on stalno "pravi zaokrete i iznenađenja".

- Taman pomislite da će se ponašati po nekom pravilu, on mutira i zaokrene se. Menja se od zemlje do zemlje i dok prepoznamo da imamo novi soj prođu meseci - navela je Gligić.

Uverena je da britanski soj nije stigao u Srbiju onog momenta kada je otkriven laboratorijski, već mnogo ranije - u junu ili julu mesecu prošle godine.

Za stalne mutacije virusa korona kaže da je to njegova borba za opstanak u prirodi. Najviše strahuje od "mutacije na mutaciju"- da mutiran soj ponovo mutira.

- To bi značilo da , recimo, britanski soj virusa mutira u nešto drugo. To je igranka bez prestanka. Čovek nije prirodni supstrat korona virusa, on je slučajno među nama. Navikao je na ćelije divljih životinja i u telu čoveka se bori za opstanak. U toj borbi menja ćud - mutira kako bi opstao - pojašnjava ona.

Napominje da je i poreklo virusa još uvek nepoznanica i da još nema zaključaka o tome, zna se da je prepoznat u Kinu, u Vuhanu, ali da je i dalje otvoreno pitanje da li je tu sve počelo.

- Nije isključeno da je počelo na drugom mestu. Vidite da Svetska zdravstvena organizacija nema zaključak. U Vuhanu, u KIni je prvo detektovan, ali je pitanje da li je tu počelo - navela je ona.

Najviše očekuje i uzda se u vakcinaciju.

Upitana da uporedi epidemiju virusa korona sa epidemijom variole vere i koliko se ta borba razlikuje, ona je rekla da je to neuporedivo.

Kako kaže kada je 1972. godine bila epidemija variole vere u Jugoslaviji, bilo je vakcina na pretek i sve se znalo o toj bolesti.

- Imali smo tada sa čim da se borimo (vakcine), imali smo tačno označena žarišta, imali smo iste preporuke o ponašanju za sve vlade sveta i virus nije mutirao - navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15