• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

22.02.2021

10:31

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA -  katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!

Društvo

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA - katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!

Podeli vest

Rodio se kao Miroslav Filipović, a kasnije će biti poznat kao Tomislav Majstorović. Zbog pokolja više hiljada Srba oko Banjaluke, Vatikan ga je isključio iz crkvenih redova, a Nemci uhapsili. Ipak, brzo je na intervenciju samog ustaškog vrha prebačen u Jasenovac, gde je prvo bio "zatvorenik" a potom jedan od upravnika. Tu je mogao da nastavi svoj krvavi pir

Miroslav Filipović Majstorović, kojeg u filmu "Dara iz Jasenovca" tumači Vuk Kostić, bio je franjevac, ustaša, jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška i jedan od najsurovijih zločinaca u Drugom svetskom ratu.

Sadista koji je šokirao i naciste

Miroslav Filipović Majstorović rođen je u Jajcu 1915. godine, od oca Antuna i majke Marice, devojačko Radulović, a 1938. zaredio se i ušao u franjevački red u samostanu Petrićevcu u Banja Luci, dobivši redovničko ime Tomislav. O njegovom ranom životu malo se zna, mada se, nema sumnje, upravo u tom periodu krije odgovor na pitanje o uzrocima patološke mržnje prema Srbima koja je eksplodirala kasnijeKo ga je zadojio? Šta je njegov um gurnulo preko ivice? Ne znamo.

Za kapelana samostana u Petrićevcu kod Banja Luke postaje tokom leta 1940.

Nakon Aprilskog rata i sloma Kraljevine Jugoslavije dolazi do uspostave marionetske Nezavisne Države Hrvatske na čije čelo sile Osovine postavljaju ustaše, nakon što je Vlatko Maček, predsednik Hrvatske seljačke stranke, dva puta odbio Hitlerovu ponudu za vlast.

Fra Tomislav se tada povezuje sa Viktorom Gutićem, ustaškim poverenikom za Banju Luku i kasnije velikim županom Pokuplja (NDH je bila podeljena na velike župe; pojam "veliki župan", kojeg ne srećemo ranije u hrvatskoj istoriji, deluje kao blatantna krađa od Srba), i prijavljuje se da postane kapelan Ustaške vojnice.

Njegov nadređeni u samostanu traži da raskine sve veze sa pavelićevcima, ali fra Tomislav je neposlušan. Katolička crkva ga zbog toga premešta u ramsko-šćitsku regiju, no, on se na svoju ruku vraća u Petrićevac da bi postao kapelan 2. bojne Poglavnikovog telesnog zdruga (najelitnije ustaške formacije) u Banjaluci.

U tom svojstvu, 7. februara 1942. godine učestvuje u masakru nad Srbima u selu Drakulić kod Banja Luke, kao i u selima Motike i Šargovac; s njim su još tri fratra, Brekalo, Matković i Brkljanić. Tom prilikom ubijeno je oko 2.300 srpskih civila, što muškaraca, što žena, što dece.

Odgovoran je za masovne zločine nad srpskim stanovništvom u selima oko Banja Luke, zbog čega je prozvan "Fra Sotona".

Foto: screenshot/RTS

Vuk Kostić kao Fra Sotona u filmu "Dara iz Jasenovca"

U tom svojstvu, 7. februara 1942. godine učestvuje u masakru nad Srbima u selu Drakulić kod Banja Luke, kao i u selima Motike i Šargovac; s njim su još tri fratra, Brekalo, Matković i Brkljanić. Tom prilikom ubijeno je oko 2.300 srpskih civila, što muškaraca, što žena, što dece.

Prezime Majstorović dodao mu je Maks Luburić lično, jer je fra Sotona bio "majstor za klanje".

Masakr nad decom

Njegova uloga je bolesna. U školi u Šargovcu je naredio da se srpska deca odvoje od hrvatske i muslimanske, a zatim je počeo da ih kolje. Prvo je zaklao Vasiliju Glamočanin i to pred celim razredom. Veruje se da je broj ubijene dece tom prilikom bio 52 (tako kažu izveštaji Eugena Kvaternika datirani na 9. i 11. februar). Vojnicima je rekao da sve grehe preuzima na sebe i podsticao ih je da budu što okrutniji.

Ljudska bića su ubijana krampovima i sekirama, i genocid u predgrađima Banjaluke tog i narednih dana uglavnom je izvršen ovakvim hladnim oružjima. Ustaše ga prozivaju "slavnim".

Samo jedna žena je preživela, Lenka, sa svoje petoro dece. Ona je kasnije poludela, kao i jedna od dve učiteljice; učiteljica koja nije poludela svedočila je protiv Filipovića posle rata.

Foto: Wikipedia

Miroslav Filipović Majstorović

 

4. aprila 1942. godine, zbog svega što je radio, papski legat u Zagrebu prvo suspenduje Filipovića sa kapelanskog položaja unutar franjevačkog reda, a zatim ga uprava reda pri Svetoj stolici u Rimu u potpunosti izbacuje iz franjevaca. Time je izgubio pravo na ime Tomislav, mada je nastavio da ga koristi (njegovo rođeno ime Miroslav verovatno mu je zvučalo previše srpski).

Hapšenje

Februarski pokolji u selima oko Banjaluke šokirali su Nemce, koji su Filipovića uhapsili i izveli pred vojni sud, vrlo moguće zbog zahteva italijanskog vojnog zapovedništva čija je okupaciona zona bila u južnoj polovini NDH. Izveštaj Edmunda Gleza fon Horstenau, nemačkog vojnog izaslanika pri Pavelićevoj vladi, direktno ga okrivljuje; fon Horstenau navodi i da su zločinima prisustvovali i Viktor Gutić te predsednik opštinskog suda dr Stilinović.

(Inače, sa tim Gutićem Hrvati pre rata nisu hteli da se druže i on je uglavnom bio sa Srbima. Radio je kod jednog Srbina u advokatskoj kancelariji, a isti čovek mu je pomogao da otvori svoju. Kada je izbio rat, on i njegova rodbina su pokrali i oteli sve od Srba.)

 

 

Upravnik Jasenovca

Filipović nije dugo bio u pravom zatvoru. Posle direktne intervencije Vjekoslava Maksa Luburića (koji mu je i dodao u prezime ono Majstorović, jer je bio "majstor", verovatno za klanje), biva poslat kao zatvorenik u ustaški logor Jasenovac, gde je imao povlašćeni status.

Zakratko, jer vrlo brzo po dolasku biva oslobođen i postavljen za zapovednika jednog malog tranzitnog logora blizu Jasenovca, zatim postaje glavni stražar i poručnik zapovednika Ljube Miloša i upravnika Ivice Matkovića. Jedno vreme je čak bio i upravnik celog Jasenovca, kao i Stare Gradiške, podlogora u kome su primarno bile žene i koji je bio logor V u sastavu Jasenovca.

- Majstorović, Polić i Maričić natjecali su se tko će od njih biti bolji mesar. Žrtve su trebale kleknuti ispred njih sve dok nisu čelom dotaknuli tlo, a egzekutori bi tada pucali iz svojih revolvera u njihove potiljke. Ako smrt nije bila trenutna, jedan bi od njih zgrabio nož i prerezao grkljan žrtvi - svedočio je kasnije Josip Riboli o ishodu opklade iz koje je Filipović-Majstorović izašao kao pobednik.

Suđenje

Na suđenju posle rata priznao je da je lično ubio 100 zatvorenika, te da je za vreme njegove uprave likvidirano oko 20-30.000 ljudi. Opisao je da su logoraši sami kopali rovove iznad kojih bi potom stali pa bili redom ubijani udarcem malja.

Svedočenja preživelih

Hrvatski lekar i akademik dr Nikola Nikolić, koji je bio zatočen u logoru III, pisao je kasnije da je Filipovićev "glas imao gotovo žensku kvalitetu što je bilo u raskoraku s njegovim fizičkim stavom i grubim licem", dok pomenuti Ribil kaže:

- U usporedbi s Matkovićem i Milošem čija su lica otkrivala osnovu njihove unutarnje naravi, Filipović-Majstorović činio se ljubaznim i pitomim, osim kada se zbivalo klanje. Tada je bio neusporediv. On je bio vođa svih masovnih ubijanja u Gradini. Odlazio je klati svake noći i dolazio je prekriven krvlju.

Isti preživeli logoraš je takođe posvedočio i da je Filipović, uprkos isključenju iz franjevačkog reda, često išao da kolje u odeći franjevaca zbog čega je dobio nadimak fra Satana.

- U Majstorovićevo vrijeme, smotre i egzekucije bile su česte. Fratar Majstorović preferirao je mističan pristup ubijanju. Nakon što ih je pobio, sjeo bi na stolicu i rekao "pravda je zadovoljena" - pričao je kasnije još jedan preživeli Dragutin Škrgatić, piše Telegraf.

Beg u Austriju

Miroslav Filipović početkom maja 1945. godine pobegao je u Austriju, i predao se Britancima, koji su ga odmah izručili jugoslovenskim vlastima. 

Suđeno mu je u Beogradu. Osuđen je na smrt. Obešen je u franjevačkoj odori.

Dara iz Jasenovca

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Vuk Kostić

Proslavljeni glumac Vuk Kostić deo je glumačke ekipe filma "Dara iz Jasenovca", u kojem tumači lik Miroslava Filipovića, komandanta logora Jasenovac i logora Stara Gradiška.

- Filipović je zbog krvoločnih zločina u logorima Jasenovac i Stara Gradiška imao nadimak Fra Sotona. Ubijanje dece se može opisati samo ludilom i najdubljom psihičkom patologijom! Te scene sa decom su toliko strašne da mi je na snimanju pozlilo - kaže Kostić.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Marka Janketića, u filmu igraju i Vuk Kostić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film Dara iz Jasenovca režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

... i ovo smeće je dokaz, da postati kr(a)vat i osećati se kr(a)vatom nije stanje "nacionalne svesti" već psihijtrijska dijagnoza.

Porno

pre 3 godine

Oskar je dao popis 20 NAJGORIH filmova i Dara je na 20. mestu! Najbolji komentar su ipak dali HRVATI! Jasno su rekli da je film Dara iz Jasenovca čista "PORNOGRAFIJA UBIJANJA" a biće da su Ustaše u Lepoj drkale dok su ga gledali? Najjače je to šta će onda ta "porno glumica" Dara iz Jasenovca da ima i seriju tako da završi u pornografiji Oluje i snimanju orgija u Traktorijadi gde su Srpkinje raširenim nogama tražile da ih Branitelji puste da idu za pobeglim muževima a posle toga na Kosovo u pornografiju Košara sa obrezanim Albanicima a na kraju ona najjača pornografija bombardovanje NATO pkata možda i sa velikim crncima... Samo snimajte.

Mučenik Blaženik Svetac Heroj

pre 3 godine

Croativnet VJERA Papa već ODLUČIO? STEPINAC SVETAC!...Papa Franjo je odlučio – Stepinac postaje svetac. Papine poruke prenijeli su velikodostojnici Svete Stolice, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah, 9. veljače u Rimu, i iskusni nuncij, nadbiskup Giorgio Lingua, 10. veljače u Krašiću – piše 7Dnevno.hr.....

milosobilic1389

pre 3 godine

Антихрист канонизује... - Антихриста...!? То је за похвалу...

milosobilic1389

pre 3 godine

Јованово ОТКРИВЕЊЕ, јасно означава ПАПУ као АНТИХРИСТА...!! Ниједна институција људског друштва није пролила толико НЕВИНЕ КРВИ у историји људског рода, колико је пролио ВАТИКАН са папама... Од крсташких похода, благисиљања тенкова са кукастим крстом на путу за Москву, до организовања и подржавања извршених ГЕНОЦИДА у конц-логорима: Аушвицу и Јасеновцу...итд... То је највећи АНТИХРИСТ који је обогаљио и уништио изворну Христову науку саткану у 4. Јеванђеља, проглашавајући САМ СЕБЕ за Божијег изасланика - дајући себи примат у односу на Господа нашег и Свети Дух...Ви му служите а да не схватате да служите највећем - АНТИХРИСТУ...!! Јер Божија сила проистиче из ЉУБАВИ а папина из сирове силе.Некада су му ударна "песница" били Крсташи и ИНКВИЗИТОРСКИ СУДОВИ, потом Мусолини и Хитлер...Данас НАТО И САД-е. чији се глобални политички интереси, гле каквог ли чуда... - ИДЕНТИЧНО ПОКЛАПАЈУ са папским интересима...!?

21VEK

pre 3 godine

Duplo manja Hrvatska posle pola porušene i obnovljene zemlje već 20g ima veći BDP od Srbije....MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA Aleksandar Vučić tvrdi da će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u. Možda i hoće krajem ovog stoljeća, ako mi ne budemo radili ništa.

Vera

pre 3 godine

Sve vam je vizantijsko-krivoslavno-satanističko i prokleto i lažno jer on nije nikakv fra-sotona nego je običan fratar koji je uzeo u ruku pušku da brani svoju zemlju i zato ga tako nazvali! A sa druge strane Milorad Vukojčić(Zvani pop Koljač) je bio crnogorski pop iz SPC ali i vođa zločinačke, četničke CRNE TROJKE(Četnički odred za likvidaciju-klanjem) u Drugom svetskom ratu a zbog dokazanih, stravičnih zločina je nakon rata 45g osuđen na smrt streljanjem, pred mnoštvom ljudi koji su to poguljenje i tražili ali 2005g je rehabilitovan i proglašen za sveca u SPC i pored dokaza i svedoka i osude na pigubljenje, bio je dokazani vođa koljačkog odreda a posle postao srpski svetac.

Trig

pre 3 godine

Tebi,izopaceni degenerik,nema pomoci.Ti govoris,jezikom iz pakla,sotono.

Vera

pre 3 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje koju pretvoriše u Tursku. A napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta.

Stojan

pre 3 godine

Ovo je neka sotona napisala. Ceo svet zna za vasa zlodela, cak se i Musolini grozio od distancirao od vas a i Hitler se grozio. To je vas ponos da pokupite seljane i da se izivljavate ubijajuci ih.

Dara iz Karlobag

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja. Pukli su četnici i vojvode ko kokice čoveče posle Dare a i Komemoracia na Blajburgu i pored Zurofa i Grajfa i Linte i Save i njegov Laženas eto i dalje joj ne mogu ništa a i poklič ZDS i pobednički HOS i Tomson sa svetim Čavoglavama.....toliko kukaju od 95g a nisu uspeli da naprave ništa po Drugom Memorandumu SANU iz 2011g nego se pred svetom osramotiše sa ovim filmom i ko će sada da im veruje i da ih snimaju još 100.? Pa nije njima lako...samo gde je film o vekovnom srpskom moru i turizmu i milijardama i srpkinjama na jahtama...?

Stojan

pre 3 godine

Ono sto bi trebalo da ste normalni da vam je najveca sramota vama je ponos. Nije ni cudo sto vam se deca i unuci radjaju psihopate i maloumni.

Ratni turizam

pre 3 godine

Ima li u filmu Dara iz Jasenovca i to da su poklali srpsku decu i kuvali ih da rastope salo pa radili sapun i dali ga živoj deci u logoru za decu da mogu da se kupaju(Verovatno da im budu čista dok ih posle kolju). I ono da je puna Sava nosila leševe zaklanih Srba iz Jasenovca za Zagreb(Iako je to uzvodno jer ta reka teče kontra). Eto sada i frasotona čoveče.. zamislite da to pričate posetiocima-turistima u Jasenovcu? Pa dolazili bi više nego u Aušvic i Hrvati bi od toga imali korist da im Srbi rade reklame besplatno pa eto tolika je šteta šta taj film nije dobio Oskara. Ljudi iz celoga sveta dolaze u Aušvic da vide šta se desilo da se ne ponovi a Srbima se ponovila i Oluja pa i Košare pa i bombardovanje... tako da eto! ŠTETA!

kosovojesrpsko

pre 3 godine

Koliki si ti monstrum majko mila. Nisi u stanju cak ni da se postidis!

Ateista

pre 3 godine

Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Jer one, koji su se odvojili od pape i braće, su Osmanlije na celom Jugu Evrope, za kaznu od Boga, držali u veće ropstvo i od biblijskog, Izraelskog naroda? A znamo i to, da su posle tog ropstva pravoslavci pokušali i 40ih i 90ih da se šire i izbiju na toliko katoličko more, ali ih ovi poklaše i proteraše i to sprečiše, vala svaka im čast.

Trig

pre 3 godine

Jebao te papa u ustasku guzicu,izopaceni katolici.

Velika Nebeska

pre 3 godine

Zna se kako su stvoreni, srpski mitovi i svo zlo!? Srpsku Pravoslavnu Crkvu je priznala Vizantija oko 200g posle raskola crkve, 1219g samo 2g posle krunisanja, prvog srpskog kralja Stefana od strane rimskog Pape. Bitka na Kosovom polju je bila 1389g gde je ubijeno toliko Srba da postoje, zapisi kako godinama posle u nekim srpskim selima i manjim gradovima, nije bilo plača deteta a posle u ropstvu, deca se radila sa komšijama, hrvatima i madjarima koje nisu pokorili i porobili i tako da je po zakonu ,srpkinja posle udaje, morala prvu noć pod turčina(bega ili pašu ili njegove sluge), posle bi je vratili mužu a na kraju bi i tu svoju i tuđu decu odveli u Tursku da budu Janjičari. A da SPC posle takvog stradavanja umiri svoj narod, za duše tih poginulih Srba je izmislila, svetu Nebesku Srbiju za koju je rekla narodu da je to jedan poseban deo raja, kojeg je Bog dao za te ubijene Srbe u toj bitki i za ceo srpski narod, koji gine za svoju svetu zemlju i Pravoslavlje. Eto nešto takvo imaju danas i dzihadisti sa 72devica. Nakon 500g turskog ropstva i odlaska Osmanlija da bi SPC iz njega, digla narod, izmislila je i ideju Velike srbije za ceo srpski narod u jednoj, zajedničkoj državi i počela je da ga samoveliča da je veliki i nebeski i najstariji od Adama i Eve da ga huška na ratove i mržnju i zlo sa lažima i obmanana da stvarno, na kraju, samo laž srbina spasava?

Stojan

pre 3 godine

".....o uzrocima patološke mržnje prema Srbima....." ne mora da ima uzrok koji je nastao kasnije. Hteo je da se dokaze kao Hrvat a i psihopata je bio koji je uzivao u ubijanju. Ni malo u njemu nije bilo vere u Boga, verovatno je otisao u fratove da bi bio sa muskarcima, da su mu dostupni decaci i da bi se krio iza mantije.

DušanSilni

pre 3 godine

Radojka se zvala devojčica.Radojka Glamočanin.Ispravite. Ostalo je u redu,obzirom da je dnevni format. Apel da napravite neku seriju tekstova,feljton.Jer ovo treba ponavljati stalno,da se nikada ne zaboravi.Kao što jevreji brane svoje,tako moramo i mi naše.Da odlučujem,pravio bih ovakve filmove svake godine,plus bi mi dokumentarci išli na mesečnom nivou. Mi srbi genocidni,a oni fini...da,da...

ratko

pre 3 godine

na zalost meni je deda ubiijen vec 1941 a baka u mau 45 kad su bezali smrdljivci majka je imala 9 godina kad je bila u Jasenovcu i samo pukom Srecom izbegla ubijanjejer je bila kupljena uz pomoc jednog domobrana i jednog imucnog gazde bilo je i dobrih ljudi ali retki

kosovojesrpsko

pre 3 godine

Ja ceo zivot zivim u sredinama sa mesanim nacijama i razlicitim religijama. Radeci vise od 50 godina u raznim zemljama, kulturama, religijama, nacijama, primetio sam jednu vrlo cudnu i zanimljivu stvar. Nikad nisam cudo da jedan nemac, italijan, madjar, englez, skandinavac, bugarin, hrvat, slovenac, ....pljuje svoju otadzbinu i svoj narod, cak ni kad su u mesanim brakovima, ni njihovu decu neces cuti da omalovazavaju svoju drzavu, jezik, naciju, religiju kao mi Srbi. Sa druge strane imamo nas Srbe i Srpkinje, bez obzira da li je rec o muskracu ili zeni, nasi pognu glavu i prihvate veru naciju i obicaj svog partnera a decu uvek vaspitavaju u skladu sa religijom i nacijom onog drugog. Takva deca, poput ovog fra Sotone svremenom (ko zna iz kojih razloga i zasto je tako ), postaju uzasni srbomrzci. Mrze cak i svoje predke po roditelju srbskog porekla. Stide se svake kapi srpske krvi u svojim venama. Oni cesto imaju neke komplekse zbog toga, zato cesto imaju vrlo negativan stav do svega srpskog. Ne razumem nikad nisam mogao da dokucim sta je razlog tome a poznajem hiljade mesovitih brakova gde je jedan partner srpskog roda ali bez ikakvog uticaja na vaspitavanje dece.

zoran

pre 3 godine

Nisu ustaše i Jasenovac današnji problem Srbije...ništa nije nepoznato po toj temi..ima knjiga i filmova dovoljno..ova vlast manipuliše ljudima na pokvaren način.o.skreću pažnju od teških problema današnjice, kriminala, korupcije, problema koji nadolaze, nerešena pitanja od ranije..izbacuju 1-2 teme svaki mesec da malo okupiraju narod i skrenu pažnju..šizofrenija zahvata vlast, a ovi novinari samo rade svoj posao kao i onda ustaše.

Srbi su otkinuti dio hrvatskog

pre 3 godine

Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga pa ih Bog toliko pravoslavne kaznio sa 500g ropstva a Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme se punio sa mržnjom prema toj braći Hrvatima zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom pa zato i ostali nepokoreni! A posle i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom podele i mržnje izbija na to njihovo vekovno katoličko more šta braća katolici sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima...VELIKA SRPSKA TAJNA: SRBIN TVRDI: ‘Srbi taje da potječu od Hrvata, vrijeme je da prihvate svoje hrvatsko podrijetlo’. Srbima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi

samo jedan komentar

pre 3 godine

Pavelić na pitanje novinara zašto su ubijana srpska deca kaže 45g: "Kad ti neko dođe rušit državu onda mu treba i seme izbrisati"! Tuđman na moguće optužbe za "etničko čišćenje" Srba kaže 95g: "Pustite ih samo neka odu živi i zdravi u kolonama a mi ćemo ako treba i na sudu i svetu pokazati zašto odlaze"! A posle mu skoro Gotovinu osudiše na 25g sa izmišljenom optužnicom i radiusom od 200m i prekomernim bom. Knina... Kakvo glupo krivousto govno pa da je pobio tu genocidnu stoku 95g ko i Tito one 45g mi bi sada svi živieli u miru i za jedne i za druge a ovako mira ne može biti kad je to i ličilo ko etničko čićenje namesto da su kolateralne žrtve i kad treba naplatiti za 4g genocida 90ih? Njegova namera je bila da ostanu živi ali narod kaže da je put u pakao popločan sa dobrim namerama pa je sa njima živima stvorio još veće zlo i mržnju koja se sada tera... Ali to nam je škola za u buduće!

ime

pre 3 godine

Na kraju filma je OBAVEZNO, trebalo objasniti (osvežiti znanje) i nama ovde, a pogotovo celom svetu, a kako se u filmovima koji se baziraju na stvarnim događajima i likovima to i radi uporedo fotka glumca sa fotkom onoga koga glumi, uz kratko objašnjenje ko je ta osoba u stvarnosti bio. Nisu to izmišljeni likovi i izmišljeni događaji i izmišljene žrtve i zločinci. Oni imaju ime, svi. Uz to i dok. fotke samog Jasenovca, pa čak i one strašne fotke dece. Treba biti doslovan!!!!!Nije film pravljen za one koje koji znaju, nego za one koji ne znaju i one koji NEČE DA ZNAJU!!! To jeste propust, jer bi se tim ''fusnotama'' učvrstila i prizemnila priča koja je toliko neverovatna, da se može smestiti bilo gde u kosmičkoj priči o čovekovom ZLU.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15