• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.04.2021

13:28

Кongres studenata tehnike na Zlatiboru: u fokusu povezivanje nauke i privrede

Društvo

Кongres studenata tehnike na Zlatiboru: u fokusu povezivanje nauke i privrede

Podeli vest

Sedmi po redu Кongres studenata tehnike održava se od petka do nedelje na Zlatiboru. Ovi susreti, iz godine u godinu, predstavljaju priliku svim studentima tehničkih nauka za razmenu iskustava, profesionalno usavršavanje kao i za sticanje dragocenih praktičnih veština

Prvim Кongresom studenata tehnike, koji je održan 2014. godine, pokrenut je proces usavršavanja mladih i ambicioznih studenata čija će znanja u budućnosti biti od velikog značaja za razvoj i unapređenje privrede Republike Srbije. Prvi Кongres organizovan je upravo na inicijativu studenata koji su uvideli da im je potrebno dodatno učenje i usavršavanje.

Glavni cilj i ideja ove studentske inicijative jeste sticanje znanja na polju tehničko-tehnoloških nauka i njihova primena u rešavanju konkretnih problema koje će im zadati predstavnici privrede kroz održavanje radionica.

Predavači Кongresa uvek su bili stručnjaci iz resornih ministarstava, eminentni profesori univerziteta kao i predstavnici najuspešnijih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija,  tehničke industrije i mehanike.

Jedan od predavača je i Miloš Petrašinović, master inženjer mašinstva, asistent na Mašinskom fakultetu a nekada i student generacije. Danas zajedno sa svojim kolegama vodi kompaniju PRDC, koja se bavi razvojem inovativnih proizvoda poput letećeg automobila, dronova, robota…

- Ovakvi razgovori su zlata vredni za studente tehničkih nauka i veoma je značajno što postoji kontinuitet u održavanju Кongresa. To uvek govorim studentima, pošto iz prve ruke znam koliko je važno imati, uz obavezno naučno-teorijsko znanje, i praktične veštine kada izađu sa fakulteta. Meni lično su bili veoma korisni jer neka rešenja ili studije slučaja na kojima smo radili ovde, danas mogu da primenim i u svojoj kompaniji - objašnjava Petrašinović.

Dodaje da je povezivanje nauke i privrede ključna stvar u smislu održavanja koraka sa vremenom.

- Svedoci smo napretka tehnologije bazirane na naučnom znanju iz dana u dan. Ukoliko patenti i izumi naučnika nisu primenjivi u savremenom svetu i svakodnevnom životu, može doći do gubljenja motivacije naučnika, nedostatka resursa za dalja istraživanja i usavršavanja i još mnogo stvari. Zbog toga je odlično što se kroz razne istraživačko razvojne centre i četiri naučno tehnološka parka u Srbiji nauka i privreda konačno povezuju na način na koji bi trebalo. Inovatori u direktnom kontaktu sa kompanijama imaju uvid u kretanja tržišta i potrebe privrede dok su sa druge strane privrednici u mogućnosti da vide koliko je uz inovativne proizvode moguće da unaprede svoje poslovanje - zaključuje Petrašinović.

Кongres studenata tehničkih nauka nastoji da u budućnosti bude još masovniji i uključi i studente iz regiona. Кako organizatopri navode, prošlogodišnji Кongres otkazan zbog globalne pandemije korona virusa nije ih sprečio da ove godine pronađu način da kongres održe, jer mladi ljudi, zajedničkim snagama i sinhronizovanim delovanjem mogu da urade mnogo, pa i da potpuno promene svet u kome živimo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17