• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.04.2021

08:16

ŠTA JE ZAJEDNIČKO SPAJDERMENU I VAKCINAMA PROTIV KORONE? Imunolog na slikovit način objasnio zašto su dve nedelje ključne

Društvo

ŠTA JE ZAJEDNIČKO SPAJDERMENU I VAKCINAMA PROTIV KORONE? Imunolog na slikovit način objasnio zašto su dve nedelje ključne

Podeli vest

Kada je Pitera Parkera ujeo radioaktivni pauk, ni on nije mogao odmah da se penje po zidovima, izjavio je doktor Vins Silensio. I baš kao što je to bio slučaj sa najpoznatijim ujedom pauka u istoriji koji je Parkeru dao supermoći, tako je i kod vakcina protiv korone - potrebno im je vreme da bi delovale.

- Morate da čekate da biste imali rezultat - kaže doktor Silensio, napominjući da je tačno da su ovde ključne dve nedelje.


Kako napominje, naš imuni sistem, iako smo vakcinisano nije spreman da spreči infekciju ili njen teži oblik sve dok ne prođu famozne dve nedelje. 

I svi se pitaju zašto baš dve nedelje?
-Kada se vakcinišete, vaš imuni sistem dobija takozvanu "to do" listu, odnosno spisak stvari koje sada treba da uradi - objašnjava imunolog Mark Kameron.


Organizam sada pravi delove virusa, tačnije spajk protein, koga će kasnije naše telo prepoznati kao uljeza i zbog toga početi da stvara odbranu, odnosno antitela.

Foto: Reuters

Vakcina nas štiti


- Potrebno je oko dve nedelje da bi se ovaj proces kompletirao, tj. da bi imuni sistem proizveo antitela koja će blokirati infekciju ili razvoj teških simptoma - rekao je Kameron.

Osim antitela, koja, prema dosadašnjim nalazima traju najmanje 6 meseci, vakcina podstiče i ostale delove imunog sistema da razviju zaštitu od virusa.


Reč je o čuvenim T i B ćelijama koje imaju mogućnost pamćenja spajk proteina i mogu da reaguju i nakon 6 meseci, ukoliko virus ponovo uđe u organizam i pokrenu novu proizvodnju antitela.

 

Kod vakcina sa dve doze, prva ima zadatak da probudi imuni sistem, a onda se nakon druge doze dešava pravi zalet i velika proizvodnja antitela, čak i do 10 puta veća.


Ipak, vakcine nas neće učiniti potpuno zaštićenima i možemo da se zarazimo.
- Čak ni Spajdermen nije bio potpuno nepobediv. Ali vakcine, pre svega, štite od smrti i teški oblika kovida. Zato, vakcinišite se i sačekajte da deluje - kažu lekari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17