• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

05.05.2021

10:21

OVO JE DATUM KADA SE OČEKUJE DA ĆE SE KORONA "ODJAVITI" IZ SRBIJE! Nova prognoza profesora Kočovića

Društvo

OVO JE DATUM KADA SE OČEKUJE DA ĆE SE KORONA "ODJAVITI" IZ SRBIJE! Nova prognoza profesora Kočovića

Podeli vest

Profesor Petar Kočović, rekao je gostujući u Jutarnjem programu da se korona se polako odjavljuje, ali da postoji šansa da se ponovo prijavi.

"Krajem juna bi trebalo da padnemo na očekivano mali broj zaraženih. Ipak je za proračune broj zaraženih kriterijum broj jedan, a onda broj vakcinisanih, jer i oni mogu da se blago zaraze", naveo je Kočović i naglasio da bi 25. jun mogao da bude datum kada će brojke biti niske.

Objasnio je da se do tih podataka dolazi koristeći dnevni broj inficiranih, a taj trend ide talasasto, tako da je isproban veći broj kriva (binarna, Fišerova...) i videlo se da je Gausuva kriva najpribližnija, tako da se ona koristi.

Profesor Kočović kaže da do sada nije nijednom tačno pogodio datum, ali je bio najpribližniji.

"Ne očekujemo da će biti dramatičnih izmena u broju zaraženih. Padaju brojevi poprilično dobro. Poprilično dobro padaju brojevi u celoj Evropi", naveo je.

Kaže da su upoređivali broj zaraženih na 100.000 stanovnika i da se na taj način može meriti Rusija i San Marino.

Najproblematičnije zemlje su Turska, Francuska, Hrvatska, zatim i Holandija Švedska i Litvanija.

Island, Rusija, Severna Irska, Albanija su zemlje u kojima je situacija dobra, rekao je profesor i dodao da se Srbija nalazi u sredini, a što se tiče okruženja Slovenija i Hrvatska su lošije od nas.

Podsetio je da sada imamo osam puta više zaraženih nego na današnji dan 2020. godine i rekao da to ukazuje da treba da budemo oprezni.

Foto: Tanjug/AP

Vakcina je jedini put za izlazak iz epidemije

Kada je reč o proračunu kolektivnog imuniteta, Kočović kaže da on diskutabilan i zavisi od gustine naseljenosti regiona.

"Imamo ispred sebe ponašanje Izraela. Vidimo da su oni relaksirali mere kada je prošlo tri nedelje od revakcinacije 33 odsto stanovništva. Imali su dominantnu Fajzer vakcinu", naveo je Kočović i rekao da je Srbija po istom modelu na 17,5 posto.

Naveo je da bi 11. jula trebalo da budemo na 33 odsto, a 13. novembra na 61 procenat.

Najbitniji datum isteka sertifikata 

Govorio je i o mogućnostima za letovanje.

"Turističke agencije nude mahom mediteranske zemlje. Francuska i Turska su u najvećem problemu. Ali Egipat, Alžir imaju malo zaraženih. Maroko je u redu, a od ostalih zemlja bi saočekao da se spusti broj", naveo je Kočović i apelovao na oprez pri izboru mesta i vremena.

Kočović je rekao da je Evropska komisija dala predlog za digitalni zeleni sertifikat, koji će biti besplatan i biće u dve boje - zelena za one koji su se vakcinisali sa dve doze i narandžasta boja za one koji su preležali koronu.

Kaže da je najbitniji datum isteka ovog sertifikata i sa tim će se ići u zemlje EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dzjordzje milosavljevic

pre 2 godine

1 septembar 2021 kraj pandemije u srbiji. Na hapy televiziji maric nek da emisiju antivakcinasima odmah oni ce se srbima ogaditi u junu masovni odziv za vakcinaciju. Nek vesic deli besplatno bus plus karte i karte za bazen i utakmice fudbalske, nek publika ide na stadione nek se izvicu nesrećni bez posla, ludi, tako nece biti demonstracija, posle sve raseliti u evropu da radi nesto,Kina da kopa beogradski metro, pozdrav

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija