• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2021

12:40

SRBIJA NA NASLOVNIM STRANAMA SVETSKIH MEDIJA! Zauzeli smo treće mesto u Evropi po stopi vakcinacije!

Društvo

SRBIJA NA NASLOVNIM STRANAMA SVETSKIH MEDIJA! Zauzeli smo treće mesto u Evropi po stopi vakcinacije!

Podeli vest

SRBIJA je postigla značajan uspeh u kampanji za vakcinaciju protiv KOVIDA 19, sa trećom najvišom stopom u Evropi. Priliv vakcina uglavnom se vrši iz Kine i Rusije - izveštavaju iz Srbije specijalni dopisnici "NewsHour Weekend" Jorgen Samso i videograf Aleksandar Papajić

Kako pišu, napori Srbije su dobili pohvale, ali stručnjaci ipak upozoravaju na sve veći uticaj Kine u zemlji i širem regionu poznatiji kao "diplomatija vakcina". Iz Srbije izveštavaju Jorgen Samson i Aleksandar Papajić.

- Ovde, u glavnom gradu za vakcinaciju, kao i glavnom gradu Srbije- Beogradu, građani dolaze da se vakcinišu protiv KOVID-a 19. Među njima je i Dalton Čuranović, koji prima prvu, od dve doze vakcine.

- Danas mi je srećan dan. Konačno završavam sa strepnjama u vezi sa koronom.

Foto: printscreen

Svi napori Srbije su dobili pohvale.

Dopisnik ističe da se vakcine u Srbiji dele besplatno svim građanima starijim od 18 godina.

- Ovo je najveći centar vakcinacije u zemlji. Ministarstvo zdravlja je istaklo da se u Beogradu dnevno imunizuje između 7 i 10 hiljada ljudi. Dok se države širom sveta trude da vakcinišu svoje stanovništvo, ovde ima toliko vakcina, da je Curanović uspeo da izabere koju će da primi. Vakcine koje su u ponudi su "Sputnjik V" , vakcine koje je razvio zapad, kao što su "Fajzer" i "Astra Zeneka", a tu je i "Sinofarm" - koja nadmašuje ostale po dostupnosti.

Na pitanje dopisnika zašto je birao "Sinofarm", odgovara da je to zato što, pre svega, veruje Kinezima.

Srbija ima oko sedam miliona stanovnika. Bila je prva zemlja u Evropi koja je odobrila i započela upotrebu kineske vakcine "Sinofarm".

U Srbiju je početkom marta stiglo oko dva miliona doza kineske vakcine, što je daleko više od onoga što bi zapad, ili, tradicionalni srpski saveznik- Rusija, mogli da pruže.

Zbog isporuke kineske vakcine, Srbija je do sredine marta vakcinisala više odraslih, nego bilo koja od 27 država članica Evropske Unije, i na taj način postala zemlja sa najvišom stopom imunizacije u kontinentalnom delu Evrope. Zemlja je sa vakcinacijom napredovala duplo brže od Nemačke, i Španije, zaostajući jedino za Izraelom, Velikom Britanijom, i SAD-om.

Srpski ministri su među prvima bili vakcinisani. Ministar unutrašnjih poslova je primio rusku vakcinu. Premijerka Ana Brnabić, koja važi za zapadno orjentisano lice srpske vlade, primila je "Fajzer Biontek" vakcinu. Ministar zdravlja primio je kinesku vakcinu.

Vuk Vuksanović, stipendista na međunarodnim odnosima u Londonskoj školi za ekonomiju, i istraživačkom centru Beogradskog bezbednosnog foruma ističe da je srpska preovlađujuća spoljnopolitička strategija uravnoteženje i suprotstavljanje zapadnih i nezapadnih sila.

- Do marta, Srbija nije primila ni jednu zapadnu vakcinu preko Evropske Unije, ili međunarodnog programa "KOVAKS". Na desetina hiljada njihovih vakcina "Fajzer" i "AstraZeneka" osigurane su nezavisno od proizvođača. Rusija jeste poslala stotine hiljada vakcina, ali ni blizu onoga što je Kina mogla da ponudi. - ističe Jorgen Samso.

- Kina je postala najbolji prijatelj Srbije na istoku. Oni su doslovno zamenili Rusiju kao primarnog partnera van zapadnog sveta. Istorijski gledano, nismo videli ništa slično. U prošlosti su Srbija i Peking imali zdrave političke odnose i dobro političko razumevanje, ali ništa što bi moglo nagovestiti ovaj nivo saradnje ili ovaj nivo uticaja Pekinga u Srbiji. - rekao je Vuk Vuksanović.

- Deo odgovora na pitanje zašto je Kina toliko zainteresovana za Srbiju leži u geografiji. Smeštena na raskrsnici između istoka i zapada, Srbija predstavlja "most za Evropu" u ambicioznom kineskom mega infrastrukturnom projektu, nazvanom "Inicijativa za pojas i put" , ili skraćeno, "IPP".

Zemlje duž ovog modernog " Puta svile" ciljane su za tzv. " diplomatiju vakcine" - navodi Jorgen Samso.

- Baveći se "diplomatijom vakcina" , mislim da se Peking nada da može da olakša sprovođenje "IPP" inicijative, koja je, na kraju krajeva, najvažnija spoljnopolitička inicijativa Pekinga u 21.veku. - izjavio je Yanzhong Huang.

 

Kineski predsednik, Si Đinping, nazvao je vakcine svoje zemlje "globalnim javnim dobrom". Do marta ove godine kineske vakcine su uvedene u 15 zemalja. Srbija je za Kinu bila država koja je predstavljala "ulaz"  za širi pristup evrpskom tržištu. Projekat "brze železnice", koji treba da bude završen sredinom 2024. godine finansira se sa 4,7 milijardi dolara prvenstveno kineskih zajmova.

Srbija ne prima samo pruge i vakcine. Kineski krediti takođe finansiraju izgradnju novih autoputeva i mostova, poput onog preko reke Dunav.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, predsednik Aleksandar Vučić , predstavio je nove kineske investicije, i infrastrukturne projekte. Podsetio je i na vreme, početkom ove godine, kada je od ambasadora Kine u Srbiji Čen Bo zatražio vakcine.

- Bio sam nevaspitan i smeo.Morao sam da tražim od Kineza ono što nije normalno da oni ispunjavaju. Možemo li, nakon što dobijemo milion vakcina, brzo dobiti još petsto hiljada, pa još pedstvo hiljada? Nastavio sam da insistiram, i, kao što vidite, oni su bukvalno ispunili sve naše želje. - rekao je Aleksandar Vučić.

Isporuke vakcina iz Kine testirale su partnerstva sa Evropskom Unijom. Srbija jeste samo kandidat za pristup EU, ali je očekivala da će njena buduća "evropska porodica" pomoći najvažnijim oružjem u borbi protiv pandemije. Govoreći na konferenciji početkom februara, francuski predsednik se podsetio da je dobio poruku od svog srpskog kolege o isporukama kineske vakcine.

- Srpski predsednik je bio ovde da bi dobio pristup vakcini, zahvaljujući kineskoj saradnji. Biću direktan sa vama, sa jasnom i iskrenom primedbom, Kinezi su mnogo efikasniji od vaše KOVAKS inicijative, Evropske Unije, i mojih vrlo dobrih prijatelja. - izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

EU je pomagala na drugim mestima. Izgradila je ključnu infrastrukturu ta kampanju vakcina u Srbiji, zaposlila je 200 medicinskih radnika, i isporučila specijalna  KOVID vozila hitne pomoći. Američki ambasador u Srbiji, Antoni Godfri, odbacio je sve veći uticaj Kine u Srbiji.

Godrfi je istakao da vlada Srbije ima pravo da bude veoma ponosna na to koliko je dobro obavila nabavku vakcina. Takođe, rekao je da je Srbija nezavisna zemlja, sa svojom ekonomskom i spoljnom politikom.

- To je moje mišljenje i gledište vlade Srbije da je budućnost Srbije u Evropi i tamo je usredsređeno 70% njene ekonomije. Nadam se, međutim, da će naši srpski partneri videti vrednost angažovanja sa transparentnim kompanijama koje odgovaraju akcionarima i upravnim odborima, a ne partijskim zvaničnicima. - dodao je Godfri.

Cena kineskih vakcina, kao i cena ruskih i zapadnih vakcina, državna su tajna. Vlada Srbije, kao i kineski ambasador u Srbiji, nisu odgovorili na zahteve za intervju. Na konferenciji za novinare, međutim, predsednik Vučić je uzvratio optužbama za rastući uticaj Pekinga u njegovoj zemlji.

- Da li nam je Kina učinila nešto loše? Da li smo bili pod bilo kakvim političkim ili ekonomskim ili drugim vrstama pritisaka? Nije me briga šta neko govori. Zanima me šta će reći građani Srbije. Srbija je na evropskom putu, ali da, Srbija dobro sarađuje sa Kinom, a sarađivaćemo još bolje i sarađivaćemo još više. - rekao je Vučić u izjavama za srpske medije.

Sa naizgled dosta vakcina koje su kružile, Beograd se upustio u sopstvenu regionalnu diplomatiju o vakcinama, donirajući serije svojim susedima koji se bore. Sredinom februara prve vakcine koje su stigle u severnu Makedoniju stigle su iz Srbije, a još jedna srpska donacija stigla je u Bosnu početkom marta. Vraćajući se u centar za vakcinaciju, Curanović dobija injekciju. Kao i mnogi drugi ovde danas, on ima samo pohvale za vladu.

-Stvarno su sve uradili kako treba i ja ih pozdravljam zbog toga. Moja vlada je radila onako kako treba za ljude. Zadovoljan sam kao građanin ove zemlje. Ko su naši pravi prijatelji? To su Rusija i Kina, jer su nam poslale vakcine. - rekao je Čuranović.

Do sredine marta Srbija je u potpunosti vakcinisala 15% svoje odrasle populacije. Ako postane prva zemlja u kontinentalnoj Evropi koja je postigla punu masovnu vakcinaciju, to će u velikoj meri biti zahvaljujući kineskoj "diplomatiji vakcina".

Podsetimo, u Srbiji je do sada ukupno dato 3.775.080 doza vakcina protiv koronavirusa. Ukupnan broj građana koji su primili obe doze je 1.645.273.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 2 godine

dzabe tebi vucicevicu ti kad objavi new york times da je u srbiji ugasena demokratija onda to ne objavljujes a kad objavi LEVOJAJE NEWS onda je to udarna vest

Marcco

pre 2 godine

Po broju vakcina, prava je kineska ali je druga Pfizer a ne ruska. Ali Pfizer kupljen direktno, preko izraelliskih veza a ne iz nekog birokratskog programa

namere

pre 2 godine

Da li ce nas Kinzi unistiti, to ne zamo. Za sada ne izgleda tako. Ni saradnju sa Rusijom ne treba stavljati u drugi plan, jer se oni i Kina medjusobno ne iskljucuju, a zaista su nam pomagali u proslosti (svidelo se to nekome ili ne). Sto se tice Zapada, stalno gledaju da nam naude, a kad ponude nesto, to nas obicno mnogo vise kosta ne samo finanskijski, nego i politicki. Mozda mi se samo cini, ali u mnogim tesktovima u Zapadnim novinama moze se osetiti prizvuk zavisti, nadobudnosti i poterbe da nam stave do znanja da smo mi njihovo roblje koje nema pravo da u bilo cemu bude bolje od njih, a jos manje nezavisno.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija