• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

10.05.2021

21:18

AKO U SRBIJI UBIJETE MRAVA, KAZNA JE 40.000 DINARA, za patku i gusku 75 hiljada, A ZA OVU ŽIVOTINJU PLATIĆETE ČAK MILION!

Društvo

AKO U SRBIJI UBIJETE MRAVA, KAZNA JE 40.000 DINARA, za patku i gusku 75 hiljada, A ZA OVU ŽIVOTINJU PLATIĆETE ČAK MILION!

Podeli vest

Svaki vid zlostavljanja ili ubijanja životinja strogo je zabranjen i kažnjiv

Naime, prema članu 269 Krivičnog zakonika, onaj ko ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kažnjava se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ukoliko je reč o više životinja ili zaštićenim vrstama, uvećava se novčana kazna, ali i zatvorska koja u tom slučaju može da bude do tri godine. Po dobijenoj prijavi o ubijenoj životinji Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine obaveštava tužilaštvo i policiju, a oni zajedno sa zaposlenima u Zavodu za zaštitu prirode Srbije izlaze na teren. Na licu mesta se vodi zapisnik o kojoj zaštićenoj vrsti je reč, dok policija i tužilaštvo vode istragu o utvrđivanju počinioca. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrđuje uzrok smrti zaštićene vrste. Međutim, krivac uglavnom ne bude pronađen, a spor se završava krivičnom prijavom protiv NN lica.

Inače, kazne za ubijanje zmija, koje su se već izmilile s toplim vremenom, kreću se od 40.000 -10.0000, zavisno od toga koja je vrsta i koji je stepen zaštite. Najveća kazna je za ubijanje šarke i planinskog šargana od sto hiljada, a za ubijanje četvoroprugog smuka i šilca je 50.000,00, dok je za sve druge vrste kazna 40.000,00.

Kazna za ubijanje zaštićenih životinja mogu da budu milionske, a one se još od 2010. godine, prema informacijama sa Paragrafa, nisu menjale. 

Za ubice mrkih medveda kazna je čak 1.000.000 dinara, dok su kazne za ubijanje crnog orla, orla krstaša, belogravog supa i sivog sokola 500.000 dinara.

Potom, kazne za ubijanje vuka i risa su 300.000 dinara, a za vidru i stepskog tvora je 250.000 dinara, dok su za divlje mačke kazne 200.000 dinara. 

Foto: printscreen youtube

Mrki medved

Ovo su ostale kazne za ubijanje životinja

Dabar - 120.000 dinara

Hrčak - 80.000 dinara

Patke i guske - 75.000 dinara

Lasice - 60.000 dinara

Slepi miš, različite vrste - od 45.000 do 55.000 dinara

Riđi šumski mrav - 40.000 dinara

Galeb - 40.000 dinara

Jež - 28.000 dinara

Vrane i vrapci - 25.000 dinara

Bubamara - 15.000 dinara

Jelenak - 12.500 dinara

Leptir- kupusar - 10.000 dinara

Skakavac - 9.000 dinara

Zrikavac - 8.200 dinara

Žabe i puževi - 1.200 dinara

Kako je ranije ispričao herpetolog Marko Divac, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ljudi načešće prijavljuju ubistvo retkih ptica.

Ipak, i to često ostaje mrtvo slovo na papiru, jer se počinioci uglavnom nikad ne pronađu, pa se prijava vodi protiv NN lica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
token

pre 2 godine

svaka cast ko ovo izmisli!!!! A ko ubije coveka i opeljesi sloboda strasno

Roko Prč

pre 2 godine

Ja sam u toku života ubio značajan broj krompirove zlatice pa se bojim da ne budem osuđen za genocid i završim na doživotnoj robiji!!!

Rade

pre 2 godine

Pametnije bi bilo da se malo više povede računa o ljudima i deci. Životinje niko nije štitio vekovima pa su opstale. Ti koji štite recimo zmije, sigurno stanuju po soliterima, da žive bliže prirodi, na periferiji ili na selu, nebi im palo na pamet da rade to što rade...

Sova

pre 2 godine

Pa dobro ima kazni, sami je pitanje da li je neko ikada bio kažnjen?

bdsu

pre 2 godine

Meni u kucu usao veliki broj mrava. Ja im rekao da cu im dati vani secera i oni odmah jedan po jedan izasli vani i cekali secer

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija