• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2021

14:20

SABOR SPC u kripti hrama Svetog Save 23. ili 24. maja!

Društvo

SABOR SPC u kripti hrama Svetog Save 23. ili 24. maja!

Podeli vest

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome će biti birana tri nova episkopa na upražnjenja mesta u eparhiji valjevskoj, mitropoliji crnogorsko-primorskoj i zagrebačko-ljubljanskoj održaće se 23. ili 24. maja, u kripti Hrama svetog Save zbog epidemioloških mera, potvrđeno je Tanjug u Patrijaršiji



Tema sabora biće i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore, koji bi trebalo da bude potpisan sa vladom Crne Gore najverovatnije posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog.

Taj sporazum bi, kako je ranije najavljeno trebalo da sa crnogorskim premijerom potpiše patrijarh Porfirije koji je u ranijoj izjavi za Tanjug kazao da je uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlj staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Crnogorski premijer Krivokapić koji je koji je ranije za medije izjavio da bi najbolje bilo da ugovor bude potpisan posle izbora mitropoliat crnogorsko-primorskog.

On smatra da bi potpisivanje Temeljnog ugovora se nekako prirodno poklapa s onim trenutkom kada novoiizabrani mitropolit bude ustustoličen i da bi to mogla biti zajednička svečanost.

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije, a za administratora mitropolije je postavljen vladika Joanikije, koji važi i za najozbiljnijeg kandidata za mesto novog mitropolita.

Eparhija valjevska je bez episkopa od marta meseca 2020. godine kada je preminuo episkop Milutina, a mesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nenad

pre 2 godine

Искрено, новинарство нам је дно дна. Ништа од наведеног није истина! Чак и озбиљне агенције и новинске куће су почеле да објављују глупости. Наиме, почетак Сабора је заказан за 23. или 24. и никако се неће тада завршити. Правила Сабора су таква да се подносе разни извештаји из сваке од 40ак епархија и о сваком се дискутују, а то траје данима. Затим се дискутује о црквеној просвети, фондовима, одборима... Кадровска решења се углавном решавају при крају Сабора, а то се очекује након две недеље од почетка. Дакле, нове епископе не очекујемо пре почетка јуна.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija