• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.05.2021

09:48

CRNOGORCI ODUŠEVLJENI IMUNIZACIJOM U NAŠOJ ZEMLJI: Srbija treća u svetu i lider regiona po broju vakcinisanih građana!

Društvo

CRNOGORCI ODUŠEVLJENI IMUNIZACIJOM U NAŠOJ ZEMLJI: Srbija treća u svetu i lider regiona po broju vakcinisanih građana!

Podeli vest

Prema podacima na sajtu covidodgovor.me, u Crnoj Gori su revakcinisane 74.783 osobe. Imunizovano je nešto iznad jedanaest odsto stanovništva što je slab rezultat u odnosu na region i stanje u Evropi, piše Pobjeda

 

Srbija je sa više od 30 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva treća u svetu i lider u regionu, dok je u Beogradu vakcinisan svaki drugi stanovnik. Slovenija je na drugom mestu sa 18 odsto potpuno vakcinisanih, zatim Hrvatska sa 12 odsto i Crna Gora na četvrtom mestu sa 11 odsto.

Na dnu liste su Severna Makedonija gde je potpuno vakcinisano oko dva odsto stanovništva i Bosna i Hercegovina sa 1,34 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva. 

Foto: printscreen

I ovde dominira Srbija sa 36 odsto populacije koja je primila bar jednu dozu vakcine. Slovenija je druga sa 31 odsto, Hrvatska 30 odsto, dok je u Crnoj Gori barem jednu dozu primilo nešto iznad 20 odsto populacije.

U Severnoj Makedoniji dosad je 10,8 odsto populacije vakcinisano jednom dozom, a u BiH 5,76 odsto.

– U svetu je do sada potpuno vakcinisano (građani koji su primili sve doze propisane protokolom vakcinacije) svega 5,2 odsto ukupne populacije. Podaci naučne onlajn publikacije „Our World in Data“ pokazuju da je evropski prosek dosta veći i da je na Starom kontinentu potpuno vakcinisano 15,1 odsto od ukupne populacije – piše Aldžazira Balkan.

Svetski rekorder je Izrael, gde je gotovo 60 odsto od celokupne populacije potpuno vakcinisano. U Evropi trku u vakcinaciji predvodi Ujedinjeno Kraljevstvo sa gotovo 35 odsto populacije koja je potpuno vakcinisana, dok je Mađarska na drugom mestu, sa nešto više od 33 odsto potpuno vakcinisanih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija