• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

07.07.2021

14:08

PRIMIĆEMO I TREĆU DOZU VAKCINE! Dr Tiodorović kaže kada to može da se očekuje!

Društvo

PRIMIĆEMO I TREĆU DOZU VAKCINE! Dr Tiodorović kaže kada to može da se očekuje!

Podeli vest

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba kaže da je sigurno da će se treća doza vakcine protiv koronavirusa sigurno primati, ali i da je moguće da će se vakcine mešati

- Da će biti treće doze, to je sigurno, ali kada će se to dogoditi, zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu. Mi svakako pratimo kako one napreduju, kao i preporuke SZO. S druge strane, sve zanima da li će se mešati vakcine. To takođe u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer ne postoji zvaničan stav o tome, ali tako nešto je svakako moguće - kaže Tiodorović.

Vakcine koje primaju građani Srbije imaju isti cilj, a to je da one pokreću naš imunski sistem da stvori odbranu protiv virusa. Vakcine znatno utiču na sprečavanje razvoja bolesti i zbog toga je važno stvoriti što veći odbrambeni "obruč" od virusa. S druge strane, o mešanju vakcina različitih proizvođača govori se mesecima, a jedan od razloga je i taj što rešavamo globalni problem za koji je potrebna veća količina vakcina, pa je moguće i mešanje različitih proizvođača.

- Svi pričaju o mešanju vakcina, ali niko nije doneo konačnu odluku o tome i kada će biti treća doza i da li će biti drugačija vakcina od one prethodne dve koje su primili. Činjenica je da verovatno svi razmišljaju o tome da kombinuju, jer imunolozi kažu da su bolji odgovori kada se kombinuju doze, ali to su sve razmatranja i ništa nije to zvanično. Studije se rade u svetu, znam da se razmatra kombinacija Fajzer i Astra Zeneke, u Rusiji se takođe razmatraju kombinacije, ali opet kažem, to niko nije objavio zvanično - kaže profesor Tiodorović.

Kako profesor objašnjava dalje, moguće je da će krajem godine biti moguća vakcinacija trećom dozom za one koji su primili u januaru, mada, prema njegovoj proceni, treća doza će se ipak davati tek početkom naredne godine.

Foto: Printscreen You Tube

Kada je pre nekoliko meseci došlo do greške tokom vakcinacije kod dvoje građana u Srbiji, nije bilo dramatičnih posledica, tačnije, pacijenti su praćeni i sve je bilo u redu.

Dr Danica Ćujuć iz INEPA-a nedavno je objasnila šta se dešava u organizmu kada dođe do mešanja vakcina - da nakon što primimo vakcinu, naš imunski sistem se pokrene i aktiviraju se različiti mehanizmi koji pri sledećem kontaktu sa virusom sprečavaju prodiranje virusa u organizam i razvoj bolesti.

- Trenutno je broj dostupnih doza vakcina nedovoljan da podmiri potrebe, pa se kombinovanje vakcina razmatra kao jedno od rešenja kako bi se postupak vakcinacije ubrzao. Trenutno se smatra da u imunološkom smislu kombinovanje vakcina ne bi trebalo da ima nepovoljnih posledica. Ipak, ovako nešto je potrebno i potvrditi odgovarajućim ispitivanjem - izjavila je nedavno dr Ćujić.

U Velikoj Britaniji je pre nekoliko meseci započeta klinička studija koja ima za cilj praćenje kombinovanja AstraZeneka vakcine, u prvoj dozi, a zatim Pfizer-BioNTech kao druge doze. Takođe, u Francuskoj se razmatra kombinovanje Astra Zeneke, kao prvom dozom, sa vakcinama baziranim na mRNA tehnologiji za drugu dozu, dok se u Nemačkoj govorilo o kombinovanju AstraZeneca i Sputnjik vakcine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbin

pre 2 godine

Nije to strucnjak , nego prodana dusa.. Samo nek on prima i 10 ako hoce...

Momir

pre 2 godine

Sad sam potpuno zbunjen.Kako cu znati da li mi je poterebna treca doza i kada.Mozda bi doktor trebao da apeluje da oni koji nisu primili ni jednu dozu da se vakcinisu,pa da prica o trecoj dozi.Primio sam obe doze u februaru,nosim masku,drzim distancu i zena brine o nasem imunitetu.Svako jutro vitamini i reishi kapsule,a ja sam uveo kao obavezno pre rucka domaca.

Čiča

pre 2 godine

Možeš da primaš doživotno, nema ti spasa !!!

Čiča Avalski

pre 2 godine

Doktore i ti dalje pričaš ! Deca i unuci ti nisu rekli da malo odmoriš ? Ili su isti kao i ti bahati i bez obraza ??

Alex

pre 2 godine

Ahaha, moraju da potroše ovu kamaru vakcina što su naručili, pa bodi i po pet puta, ako treba.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija