• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

01.08.2021

17:29

SRBIJA JE OVO ČEKALA DECENIJAMA! Turski tok postaje jedna od ključnih gasovodnih arterija Evrope, POSLE OVOG VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO!

Društvo

SRBIJA JE OVO ČEKALA DECENIJAMA! Turski tok postaje jedna od ključnih gasovodnih arterija Evrope, POSLE OVOG VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO!

Podeli vest

Gasprom je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit "plavog goriva" preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok" tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do 31. juna 2023. Ruska kompanija će tako uštedeti 21 milion evra ili 2,7%. Što se tiče produžetka "Turskog toka" iz Srbije do Mađarske, glavne isporuke će početi 1. oktobra, kada će biti pušten u rad interkonektor sagrađen između Srbije i Mađarske, piše Russia beyond

Kako piše EADaily, „Bulgartransgas" od dobijenog novca planira delimično da isplati dugovanja konzorcijumu „Akard" koji je izgradio produžetak Turskog toka preko Bugarske do Srbije, kao i da plati kredite uzete za ovaj projekat. Kada se radi o dugoročnim isplatama bugarska kompanije će tako uštedeti 106 miliona evra koje je dugovala „Arkadu".

Što se tiče produžetka „Turskog toka" iz Srbije do Mađarske, glavne isporuke će početi 1. oktobra, kada će biti pušten u rad interkonektor sagrađen između Srbije i Mađarske. Do oktobra ističu ugovori o isporuci ruskog gasa Mađarskoj preko Rumunije i strane planiraju potpisivanje novog ugovora na 15 godina za isporuku 6 milijardi kubnih metara godišnje.

Ukoliko nas ovde slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti - ZATO SE NEĆEMO POVUĆI NI ZA PEDALJ!

Do tada, tokom avgusta, Mađarska će nastaviti da dobija gas iz „Turskog toka" preko Rumunije, što je omogućeno zahvaljujući povratnim isporukama gasa deonicom Transbalkanskog gasovoda.

Vlada Crne Gore trebalo je da se uključi u "Otvoreni Balkan"! Krivokapić se izgleda ugledao na svog prethodnika!

Na mađarskoj platformi RBP održana je aukcija „Bulgartranzitgasa" za prodaju kapaciteta na punktu „Negru voda/Kardam" iz Rumunije. Od ponuđenih 13,2 miliona kubnih metara dnevno za avgust otkupljeno je 11,6 miliona kubnih metara.

Foto: Informer

Kako je objavio portal EADaily, Rumunija je od aprila u potpunosti prešla na južni pravac uvoza ruskog gasa. U zemlji je smanjena proizvodnja gasa i od početka godine do kraja jula Rumuniji je prodati preko 1,4 milijarde kubnih metara ruskog gasa. To je već 1,5 puta više nego tokom čitave prošle godine. Ovaj prelazak Mađarske i Rumunije na „Turski tok" odgovara „Gaspromu" zato što kompanija optimizuje tranzit gasa preko Ukrajine. Ove godine ugovorene količine su smanjene sa 178 miliona kubnih metara dnevno na 110 miliona kubnih metara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija