• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

11.08.2021

07:38

MISTERIOZNE NEBESKE STOLICE Nalaze se na vrhu Kopaonika i imaju neverovatnu simboliku

Beta

Društvo

MISTERIOZNE NEBESKE STOLICE Nalaze se na vrhu Kopaonika i imaju neverovatnu simboliku

Podeli vest

Turistički centar Kopaonik se nalazi u srcu nacionalnog parka u kojem su poznati rezervati prirode. Pored toga, na ovoj planini postoje i manje poznati istorijski lokaliteti na najvišim vrhovima do kojih zaljubljenici u ovu planinu sve češće dolaze, kao i značajna kulturna dobra. Nebeske stolice su upravo jedan od tih lokaliteta gde su otkriveni ostaci ranohrišćanske bogomolje.

Nije lako doći do Nebeskih stolica, Pančića na 1.800 metara nadmorske visine, ali se taj vrh osvajao oduvek, o čemu svedoče ostaci ranohrišćanske crkve koji su otkriveni tek krajem 90-ih godina.

Život na ovom lokalitetu je postojao od 3. do 6. veka, kako dosadašnja saznanja i pronađeni arheološki materijal i fragmenti fresaka pokazuju, prvo kao mali kasnoantički stambeni kompleks koji se u 5. i 6. veku razvio u važno hišćansko kulturno središte.

- Tek nakon dolaska hrišćanstva na ovo područje podignuta je crkva. Ona je posvećena zaštitniku Kopaonika, Svetom Prokopiju, koji je bio rimski legionar zadužen za sve prostore ovde.  Nažalost, crkva je srušena za vreme Turaka i nikada nije  obnavljana, ali je i dalje aktivna. Sveštenici dolaze da osveštaju molitveno mesto. Slava Svetog Prokopija se obeležava 21. jula i meštani organizuju ovde svečani ručak i naravno sveštenici dolaze da osveštaju molitveno mesto - navodi vodič Dejan Petrović.

Hroničar Brusa, Goran Minić, rekao je da se ta manifestacija održava svake godine u prisustvu velikog broja građana ne samo iz opštine Brusa, već i iz Raške i Kuršumlije.

- To je jedan doživljaj kada se nekako vraćaš u prošlost i vidiš šta je tu i na tom mestu ispod Biđirevca napravljeno i šta su zapravo neki ljudi radili. To su manifestacije koje se pamte i događaju se čudne stvari. Da oni koji hoće da budu uporni da isprate tu liturgiju, oni dođu u situaciju da sunce pomalo smeta, ali niko ne odustaje, što je divno - objašnjava Minić.

Ne odustaju ni oni koji se iz turističkog centra upute ka Crkvištu u pravu malu avanturu.

Pogled sa Nebeskih stolica ti pruža vidljivost nepreglednog kopaoničkog prirodnog i istorijskog blaga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17