• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Aleksandra Gazivoda

02.11.2021

08:00

Najviši kvalitet leka kao imperativ

Promo

Društvo

Najviši kvalitet leka kao imperativ

Podeli vest

Hemofarm, kao deo jedinstvene Štade , proizvodi lekove za ceo svet a u udarnoj pandemijskoj godini u Hemofarmu je proizvedeno rekordnih 6,5 milijardi tableta Najviši kvalitet proizvoda u Hemofarmu je imperativ i otuda se kontroli kvaliteta posvećuje posebna pažnja

Hemofarm kao lider na farmaceutskom tržištu i  jedan od najvećih izvoznika u Srbiji,  nastavlja da raste zahvaljujući  redovnim investicijama, stalnim inovacijama u proizvodnji i neprekidnim ulaganjem u ljude i procese. U udarnoj pandemijskoj godini u Hemofarmu je proizvedeno rekordnih 6,5 milijardi tableta i drugih formi i lansirano 17 novih brendova Kao  deo jedinstvene Štade , Hemofarm  i u godini pandemije  najavljuje planirana ulaganja od 40 miliona evra  u  pogone,  najsavremeniju  opremu i primenu najviših svetskih standarda u farmaceutskoj industriji.

U Hemofarmu je sve podređeno postizanju najvišeg  kvaliteta proizvoda. Kontrola kvaliteta je široka oblast i ne obuhvata  samo kvalitet , bezbednost i efikasnost leka.

Kontrola kvaliteta podrazumeva i mikrobiološku kontrolu prostora u kome se vrši proizvodnja lekova i proveru očišćenosti opreme, zatim vizuelnu inspekciju, identifikaciju , fizičko-hemijsku i mikrobiološku analizu svih materijala koji ulaze u sastav i pakovanje leka, fizičko-hemijsku i mikrobiološku  dnevnu analizu vode koja se koristi u proizvodnom pogonu, analizu procesnih parametara u toku proizvodnje leka - objašnjava magistar farmacije Tamara Živković, menadžer Kontrole kvaliteta u Hemofarmu.

Foto: Promo

Tamara Živković, farmaceut, specijalista ispitivanja i kontrole lekova

Jedna od polaznih tačaka, da bi lek bio kvalitetan, jeste detaljna provera kvaliteta sirovine za proizvodnju leka.

Moram naglasiti da se identifikuje svaki kontejner koji stigne ,a može ih biti  preko  stotinu za samo jednu seriju polaznog materijala .Sledi uzorkovanje a u isto vreme se primenjuju sve potrebne mere da ne dođe do kontaminacije materijala koja bi mogla ugroziti njegovo dalje korišćenje u proizvodnji. Kratko rečeno, analize sirovina su jako kompleksne, raznovrsne  i obuhvataju širok raspon od jednostavnih za izvodjenje, za oko atraktivnih reakcija identifikacije koje podrazumevaju promenu boja rastvora do analiza sofisticiranim,kombinovanim  tehnikama kojima se mogu detektovati tragovi nečistoća u nanogramima – objašnjava naša sagovornica

U toku proizvodnje leka brojne i strogo definisane aktivnosti kontrole kvaliteta prate celokupan proces proizvodnje leka, ali se sa kontrolom i praćenjem leka nastavlja i po završenoj proizvodnji.

Nakon prestanka proizvodnje leka, vrši se kontrola „ponašanja“ leka kroz studije stabilnosti u roku trajanja leka. Među analizama koje se provode je i analiza sadržaja aktivne supstance i njegovog oslobadjanja iz leka, analiza degradacionih produkata, provera izgleda a sve u precizno određenim  vremenskim tačkama, nakon 6, 12, 18, 24 meseca  od proizvodnje leka, pa i posle 60 meseci ukoliko je rok trajanja leka 5 godina..Time se proverava i ujedno potvrđuje da lek zadržava zahtevani kvalitet u periodu roka svog trajanja  -  ističe farmaceut Tamara Živković, specijalista Ispitivanja i kontrole lekova.

Foto: Promo

Farmaceuti, hemičari,fizikohemičari, biolozi , mikrobiolozi, tehnolozi.čine tim kontrole kvaliteta u Hemofarmu

Radni zadaci su svakog dana različiti i pored praktičnih veština , iskustva u radu i teorijskog znanja ,zahtevaju visok nivo organizacionih sposobnosti svakog pojedinca. Specifičnost Hemofarmovog tima Kontole kvaliteta je otvorenost za stalne promene koje od nas zahtevaju različite zvanične smernice i regulatorni zahtevi a čiji je cilj što veća agilnost u odgovoru farmaceutske industrije na sve izazove koje promene na tržištu kreiraju  - naglašava naša sagovornica

I na kraju, kako je raditi u vreme Covid pandemije?

Rad stručnjaka iz kontrole kvaliteta vezan je za laboratoriju što zahteva osmočasovno nošenje maske i adekvatne zaštitne opreme poput  belih mantila, rukavica, zaštitnih naočara ali i skafandera za kolege  koji rade analize sterilnosti. Strogo poštujemo sva pravila, jer u Hemofarmu je sve podređeno sigurnosti i postizanju najvišeg kvaliteta proizvoda – poručuje Tamara Živković iz Hemofarma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17