• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.11.2021

11:35

Veronauka treba da bude predmet, PATRIJARH PORFIRIJE SE ZALAŽE DA VEROUČITELJI DOBIJU STALAN POSAO /FOTO/

Tanjug

Društvo

Veronauka treba da bude predmet, PATRIJARH PORFIRIJE SE ZALAŽE DA VEROUČITELJI DOBIJU STALAN POSAO /FOTO/

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije, povodom dve decenije od vraćanja verske nastave u škole, koju pohađa 450.000 đaka, ukazao je na dva nerešena pitanja - verska nastava treba da bude predmet, a ne nastavni program, a svih 2.010 veroučitelja, iz sedam tradicionalnih verskih zajednica, mora imati rešen status - stalan posao

- Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubijela, nego u znatnoj meri i duhovni profll naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti - rekao je patriharh Porfirije na međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom 20 godina verske nastave u Srbiji.

Prema rečima patrijarha, i ovaj jubilej se kao i svaki drugi može sagledati iz tri perspektive.

Prema njegovim rečima, prva je istorijska, dve decenije su dovoljne za sagledavanje okolnosti i pređenog puta, zatim kroz realno i kritičko uvažavanje činjenica gde je veronauka u pogledu statusa predmeta i njegovog mesta u sistemu nastave, od čega u dobroj meri proizlazi kvalitet nastave, kadrovi i druga pitanja.

Foto: Tanjug

Patrijarh Porfirije


Treća perspektiva podrazumeva sagledavanje budućnosti veronauke i šta bi trebalo uciniti da bi ona bila kvalitetnija i kako ne bi opadao broj polaznika veronauke kojih je danas 450.000, rekao je patrijarh.

Govorio je i o značaju toga da ne postoji cenzus odnosno određeno - 30 đaka za formiranje grupa za organizovanje verske nastave.

Patrijarh je rekao da uputstva o podizanju cenzusa, koji nije postojao u Zakonu iz 2001. godine, zajedno sa tim da je verska nastava prečas, osmi čas i li slično, dovelo do toga da sada ima manje od 500.000 polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljuba

pre 2 godine

Веронаука треба да буде црквени посао а не да се пребацује на државу и оптерећује фонд часова. Регулисање статуса вероуочитеља би подразумевало да највећи број њих не би ни могао да обавља овај посао због стручне спреме. Сматрам да је увреда за остале наставнике који сви одреда морају да имају факуплтете (чак и васпитачи у предшколсkим установама) да у настави учествују вероучитељи чија је стручна спрема "подобност" коју утврђује црква. Ако црква нема намере да преузме овај посао требало би бар да се уздржи од испостављања даљих захтева школама.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija