• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

07.11.2021

08:49

Odlučili smo se za ovu intervenciju pošto pacijent više nije reagovao na respirator! /video/

Društvo

Odlučili smo se za ovu intervenciju pošto pacijent više nije reagovao na respirator! /video/

Podeli vest

U Kliničko bolničkom centru "Bežanijska kosa" stavljen je prvi kovid pozitivni pacijent na aparat koji menja pluća. To je bila jedina opcija, jer pacijent više nije reagovao ni na jedan vid lečenja.

 

Pacijent ima 31 godinu i nije vakcinisan. Pozitivan je 28 dana, a u ovoj ustanovi je dvanaest.

Respirator više nije mogao da mu pomogne, zato su lekari odlučili da ga priključe na takozvana "veštačka pluća".

Doktorka Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", kaže za RTS da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

"Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80 i mi smo morali, uz sve mere lečenja,  da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respirator", rekla je doktorka Zdravković.

Suština ovog aparata je, ističe doktorka, da menja pluća dok se ona sama ne zaleče, jer je, kako kaže, kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od kovida, veoma  bitno naći novi vid ventilacije.

"To je najmoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može samo ili jedno ili drugo", objasnila je doktorka.

Vreme oporavka pacijenta je, kaže, individualno, a procenjuje se na dve do četiri nedelje. 

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC "Bežanijska kosa", a pre toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti "Sremska Kamenica". 

"Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru", rekla je doktorka Zdaravković i zahvalila lekarima na saradnji, kao i podršci Ministarstva zdravlja. 

Inače, u KBC "Bežanijska kosa" trenutno se nalazi 226 pacijenta, od kojih je 10 odsto u veoma teškom stanju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 2 godine

Ko će snositi milionske troškove lečenja ljudi koji namerno neće da se vakcinišu jer misle da su prepametni...i šta je sa nama i našim pravima koji imamo neke druge bolesti i ne možemo da se lečimo jer ne možemo stići na red kod lekara jer su lekari i ogromna sredstva angazovani na zbrinjavanju prepametnih nevakcinisanih ?!?! Gde je moje ljudsko pravo da se i ja lečim, a to pravo mi ugrozavaju antivakseri i njihovi sledbenici...zasto drzava nesto ne preduume po tom pitanju...zasto ne pocne makar naplacivati lecenje ljudima koji neće da se vakcinišu ?!?!?

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija