• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

12.11.2021

09:00

OŽENIO JE DEVOJČICU OD 6 GODINA I OSLEPEO ROĐENOG SINA, kasnije je proglašen za sveca! Ovaj kralj nikada nije bio omiljen među Srbima /FOTO/

Društvo

OŽENIO JE DEVOJČICU OD 6 GODINA I OSLEPEO ROĐENOG SINA, kasnije je proglašen za sveca! Ovaj kralj nikada nije bio omiljen među Srbima /FOTO/

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva 12. novembra obeležava praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, u narodu poznatijem kao kralj Milutin

Srpski kralj Stefan Uroš II Milutin bio je Nemanjić koji je najduže vladao čak 39 godina, od 1282. do 1321. i podigao je najviše bogomolja oko 40, ali je ostao u senci njegovog pradede Stefana Nemanje i unuka Stefana Dušana.

Među Srbima je ostao upamćen po ženidbi šestogodišnjom Simonidom i oslepljavanju sina Stefana Dečanskog. 

Da bi mogao da se oženi i po četvrti put, odnosno da se venča sa Simonidom i tako zapečati politički savez sa Vizantijom. Kralj Milutin je kad se ženio Anom, ćerkom bugarskog cara, što mu je bio treći brak, njegova prva žena Jelena bila je još živa - taj brak je bio protivzakonit, pa se ne računa. Jelena je u međuvremenu umrla, pa se on smatrao slobodnim udovcem.

Foto: wikipedia.org

Kralj Milutin
Oslepeo sina

Najveće posledice Milutinovih brakova iz političkog interesa pretrpeo je njegov i Anin sin Stefan, koji je u istoriji Srba ostao upamćen kao Stefan Dečanski. Poništavanjem braka sa Anom, on je postao "nezakonit" i izgubio je pravo na nasleđivanje prestola.

Istorija beleži da je u Zeti gde je boravio kao očev namesnik, oko Stefana počela da se okuplja vlastela nezadovoljna Milutinovim okretanjem Vizantiji. Ne zna se tačno kada ni kojim povodom je izbila buna protiv kralja Milutina, koju je predvodio njegov - sada nezakoniti - sin Stefan

Ali hroničar tog vremena Danilo beleži da je kralj poveo jaku vojsku pred kojom se Stefan sa svojim jedinicama povukao iza reke Bojane. Milutin je svom sinu uputio pismo: "Čedo moje milo i srdačno, zovem te, i ne odazivaš mi se. U žalosti mojoj izgleda mi da si blizu mene, no pružam ruku, i ne nalazim te. Mnoge suze čine mi slepoću, i ljutim bolom cepa mi se srce zbog tvoga razlučenja i deli me plamenovima od mnogog uzdisanja. Zar to beše čedo moje, čemu se ne nadah od tebe? No dođi, dragi sine moj, da se uteši starost moja."

Danilo beleži da je Stefan dirnut pismom otišao kod Milutina da moli za oproštaj, ali ga je Milutin kad je došao odmah okovao i poslao u Skoplje da ga oslepe, kako bi ga jednom zauvek isključio iz borbe za vlast. Slepi ljudi prema srednjovekovnim shvatanjima nisu bili sposobni za upravljanje državom.

Milutinov plan osujetili su Stefanovi ljudi, koji su potkupili dželata, pa ga ovaj nije oslepio, to jest nije ga oslepeo već samo izranjavio oči. Živeću u strahu od oca, Stefan je to krio i stalno je nosio zavoj. Odmotao je oči tek kad mu je potvrđena vest da je Milutin umro.

Foto: wikipedia.org

Gračanica
U svetu omiljen, u Srbiji osporavan

Kralj Milutin je vodio je izuzetno mudru doplomatsku politiku i sa Istokom i sa Zapadom. Stupio je u diplomatske odnose sa Egiptom i Zlatnom hordom, uz mongolskog kana iz Persije jedini je imao izaslanika van rimo-katoličkog sveta na proslavi Jubileja u Rimu 1300. godine. 

Izgradio je najlepšu bogomolju u Jerusalimu manastir sv. Arhangela, jedini je vladar koga je susedni narod Bugari proglasio svojim svecem.

Tropar Svetog kralja Milutina

Na Zemlji si svom dušom zavoleo Hrista i Njegove si zapovesti sačuvao. Kao reka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna isceljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost.

U inostranstvu je bio najcenjeniji i najpoštovaniji Nemanjić, ali u Srbiji nije bilo tako. Nije imao bezrezervnu podršku crkve i naroda koji, na kraju, nisu prihvatili ni njegovu poslednju volju - da ga nasledi sin Konstantin, već su na presto doveli Stefana Dečanskog.

Milutin se upokojio 29. oktobra 1321. godine. Njegovo telo se pokazalo netljenim i čudotvornim. Kao takvo ono i danas počiva u Sofiji u crkvi "Svetoga Kralja".

Foto: wiki

Bogorodica Ljeviška

Koliko je godina vladao toliko crkava je napravio

Predanje kaže da je kralj Milutin izgradio crkava koliko je godina vladao, oko 40-ak. Nije gradio samo po Srbiji, već po celom svetu od Grčke do Jerusalima.

Manastir Gračanicu je sagradio kralj Milutin 1321. godine i posvetio je Uspenju Presvete Bogorodice. Manastir se nalazi u selu Gracanica, 10 km. udaljen od Prištine, administrativnog centra Kosova i Metohije.

Bogorodica Ljeviška je crkva u Prizrenu, takođe njegova zadužbina. Crkva je podignuta u periodu 1306-1307. na ostacima katedrale iz 11. veka, koja je takođe osnovana na mestu starije, ranohrišćanske crkve. Crkva je istorijsko sedište episkopa prizrenskog Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoricanu se nalazi nedaleko od sela Staro Nagoricane, 13 km istočno od Kumanova u Makedoniji. Podigao ga je na osnovi ranije crkve iz 1071. godine kralj Srbije Milutin (1282—1321) u periodu od 1313. do 1318, kao jednu od mnogobrojnih svojih zadužbina, posvetivši je Svetom Đorđu.
 
Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila je oko 1312/13. godine osnovao i podigao kralj Milutin. Nalazi se unutar zidina Starog grada u Jerusalimu, neposredno u blizini Crkve Svetog Groba (Crkva Vaskrsenja Hristovog) i Grčke patrijaršije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 2 godine

Свети Краљ Милутин (познатији као цар Срба, Бугара и Хелена) можда није никада био омиљен код Срба али јесте код нас Србијанаца. Благопочивши краљ Милутин, био је највећи ктитор и донатор Српске цркве, а мени лично и најомиљенији од свих Немањића. Данте Алигијери га је ставио у седми круг пакла, али био је и остао један од највећих Србијанаца. Амин!

Marcco

pre 2 godine

Kralj Milutin je pomenut u Božanstvenoj komediji a Dane Aligijeri ga je stavio u sedmi krug pakla jer je falsifikovao venecijanski novac... Prvi srpski dinar je, kao i mnoge druge južnoevropske kovanice bilo replika venecijanskog grosa, uključujući slova na latinici. Dugi niz godina bio je jedan od glavnih izvoznih artikala srednjovekovne Srbije, s obzirom na obilje srebra iz srpskih rudnika. Mlečanima, naravno, nije odgovarao veliki pritog "svežeg" novca, a Dante Aligijeri je kralja Milutina stavio u pakao kao falsifikatora (zajedno sa svojim portugalskim i norveškim kolegama).

bager

pre 2 godine

On kao da je tebe oslepio,,fanatik si vere i crkve,,u redu za crkvu je uradio mnogo ,sve je to narod platio ,,ali sta je uradio za narod ?,,Vidi se da 1000 godina unazd srbi nisu nikad bii ujedinjeni i postovali jedni druge ,,pohlepa,zavist,,spletkarenje su doprineli da su sami sebe ubijali ne cekajuci neprijatelja,,ne cudi sto su na osmanlije porobile dosta lako,,ali tebi to nije poznato ,jedino te brine crkva i vera ,a narod najmanje

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Имам утисак, да не кажем дојам, да ти смета Српска црква и то што је Свети краљ Милутин био Србијанац. Убеђен сам да ти ниси ни "багер" него комуњарска лопата. Шеста личка - марш по(д) лед!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15