• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.12.2021

12:03

PITANJE VREMENA JE KADA ĆE OMIKRON STIĆI U SRBIJU! Vakcinacija ostaje glavni način porbe protiv kovida!

printscreen/Kurir tv

Društvo

PITANJE VREMENA JE KADA ĆE OMIKRON STIĆI U SRBIJU! Vakcinacija ostaje glavni način porbe protiv kovida!

Podeli vest

Omikron, novi soj koronavirusa, registrovan je u Hrvatskoj, s toga je pitanje vremena kada će stići u Srbiju, možda je već tu, a da ga nismo registovali, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon

Epidemiolog ukazuje da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

OMIKRON JE POSLEDNJI POZIV DA SE PROBUDIMO, POSEBNO NEVAKCINISANI! Novi soj je za kratko vreme izdominirao, MOGUĆA JE PROMENA!

- Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu koronavirusa koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva - rekao je Kon za TV Prva.

Vakcinacija

Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv koronavirusa 


Drugi utisak je, dodaje, da se brzo širi, jer je već registrovan u više od 40 zemalja za kratko vreme.

Kon je ukazao da slika o omikronu još nije kompletana, te da treba sačekati još nedelju do dve dana i videti kako će se ponašati u Evropi.

Foto: AP PHOTO

Ne treba paničiti zbog novog soja virusa

Ističe da nije neobično da će ta nova varijanta postati dominantna u populaciji, dodajući da pojedini smatraju da će za tri meseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

Foto: Tanjug

Za tri meseca polovina inficiranih biće zaražena delta sojem

I u ovom slučaju, dodaje Kon, prema analizama iz Južne Afrike očigleno je da vakcinacija deluje.

- Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv koronavirusa - kaže Kon i dodaje da i dalje se treba štiti maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Srbija uvodi besplatnu vakcinaciju protiv HPV za decu od 9 do 19 godina

Upitan da li je za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa, s obzirom da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je to uvela, Kon je izjavio da Srbija uveliko ima obaveznu imunizaciju za zdravstvene radnike koja je regulisana zakonom, ali da se u ovoj situaciji nije primenilo.

- Nije se primenjivalo ni ranije - kaže Kon i dodaje da je on uvek za to da stopa vakcinisanih bude visoka, te da ne može da bude protiv neke mere koja povećava vakcinaciju.

- Ja sam više puta to izražavao i jasno sam opredeljen da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički, ali i neprihvatljivo da nije obavezno - rekao je Kon.

Foto: Shutterstock

Hospitalizovani pacijenti su uglavnom nevakcinisani

U istom gostovanju za TV Prva, virusolog Milanko Šekler rekao je da registovanje novih virusa radi Medicinski fakultet i dodao da pretpostvalja da nema slučajeva zaraze omikron sojem kod nas, s obzirom da se faklutet nije oglašavao.

On je kazao da podaci stručnjaka iz Južne Afrike pokazuju da u bolnicama u regiji u kojoj je novi soj otkriven nije hospitalizovan veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem, da oni uglavnom imaju blage simptome i da je prosečno vreme u bolnici 2,8 dana.

Šekler je kazao da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani, što znači da vakcine rade, ali da i nevakcinisani imaju blage simptome.

Istakao je da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prvi rezultati pokazuju da polako dolazi do destabilizacije virusa i da njegova patogenost pada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija