• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

13.12.2021

20:47

U BEOGRADU JE ZABELEŽENO MINUS 26! Ovo su najniže temperature u Srbiji ikada, metereolog otkrio da li nas čeka ledena zima!

Tanjug/Sava Radovanović

Društvo

U BEOGRADU JE ZABELEŽENO MINUS 26! Ovo su najniže temperature u Srbiji ikada, metereolog otkrio da li nas čeka ledena zima!

Podeli vest

Sneg koji je pao za vikend u Srbiji paralisao je mnoga mesta, a stanovnici brojnih opština ostali su bez struje i neprohodnih puteva

Putari širom zemlje rade neprekidno dok im posao otežava snežni nanos te su neki pravci neprohodni, a u Ivanjici, Lučanima i Novoj Varoši proglašena je vanredna situacija.

Usled obilnih snežnih padavina i velikih problema koje je sneg prouzrokovao mnoga domaćinstva ostala su bez struje, dok su mnogi naši sugrađani ostali i bez svojih automobila koji su uništeni palim drvećem.

Meteorolog Ivan Ristić izneo je najnoviju prognozu vremena do kraja decembra.

Prema njegovim rečima, do vikenda nas očekuje stabilizacija vremena, bez padavina i sa niskim temperaturama, ali napominje da za vikend stižu nove padavine, te će se jutarnja temperatura kretati oko nule, a dnevna oko 3-4 stepena i takvo vreme zadržaće se do 20. decembra.

Najhladnije zime u Srbiji

Najhladnije zime u Srbiji bile su 1954, 1963, 1985, 1964, 2003...

U Beogradu je najniža zimska temperatura zabeležena 10. januara 1893. i iznosila je -26,2 stepena.

Jedna od najhladnijih zima u većem delu Srbije bila je 1954. godine, kada je srednja temperatura bila - 4,7. Te zime je u u Sjenici, 26. januara, izmerena temperatura od -38 stepeni.

Na osnovu zvaničnih podataka RHMZ, rekord iz 1954. godine ipak je oboren tri decenije kasnije. Naime, na Pešterskoj visoravni, u Karajukića Bunarima, skala na termometru se 13. januara 1985. godine spustila do minus 39,5 stepeni.

S obzirom na to da se meteorološka merenja u Beogradu vrše duže od 130 godina, kao najhladnija zima u prestonici vodi se ona iz 1891. godine sa prosekom za sva tri meseca od minus 4,5 stepena.

Vremenski izgledi za Novu godinu

- Za Novu godinu biće hladno - upozorava Ristić i dodaje:

- Od 20. decembra temperatura u postepenom padu uz povremeni sneg. Posle 20. decembra dolaze ledeni dani. Meterorolog Ristić naglašava da će 22. i 23. decembra dnevna temperatura biti između -5°C i -6°C stepeni. Sve do Nove godine nema otopljenja - kaže Ristić.

Ledena zima 2012. godine

Jaki smetovi i visoki sneg koji je paralisao Srbiju ovaj vikend podseća na scenario iz ledene 2012. godine kada je Vlada Srbije donela odluku da proglasi vanrednu situaciju u celoj zemlji.

U Beogradu je ova zima ostala zapamćena i po tome što su duže od mesec dana bile zaleđeni Sava i Dunav, ali i po tome što je sneg padao čak i na temperaturama ispod -10.

U novijoj istoriji ova zima se vodi kao najhladnija u Srbiji. Talas hladnoće odneo je 15 života. Te godine zabeležene su najniže temperature u Srbiji, Novi Sad i Negotin -27°C i Požega -26°C.

Pitali smo meteorologa Ristića da li Srbiji ponovo preti snežna nepogoda iz 2012. godine?

- Ta godina uvek može da se vrati, samo ne znamo kada. Za sada nema takvih uslova, ali rano je govoriti jer prognozu znamo samo mesec dana unapred - kazao je Ristić.

Najtoplija zima

Najtoplija zima, kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji bila je ona iz 2007. godine, kada su oboreni mnogi temperaturni rekordi.

- Iako je najtoplija zima u Srbiji bila 2007. sa prosečnom zimskom temperaturom od čak četiri stepena, najviša dnevna temperatura zabeležena je u Loznici 19. decembra 1989. godine i iznosila je čak 26,4 stepena - rekla je svojevremeno Jasminka Smailagić iz RHMZ.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milena

pre 2 godine

Stari Beigradjani odlicno znaju, kakve zime mogu biti. Secam se da su roditelji, 50-tih, morali da rasciste Radnicku ulicu, na Cukarici, da bi mi djaci mogli u skolu. Sneg je bio visi od 1m. Tako da vi nama, dobrodosli, sa svih strana,pojma nemate!

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta! (VIDEO)
Live TV

Tramp je uspeo da ujedini Republikansku stranku! Američki političari stavljaju interese partije i države ispred ličnih animoziteta! (VIDEO)

Donald Tramp je za svog zamenika izabrao senatora iz Ohaja Džej Di Vensa. Ovakav izbor američkog kandidata za predsednika smatra se neočekivanim, kontroverznim, s obzirom na to da je Vens (39) nekad bio oštar Trampov kritičar. Međutim, u poslednje vreme poznat je kao mlada zvezda Republikanske partije i jedan od najvernijih saveznika bivšeg predsednika. Zašto je došlo do ovakve odluke Trampa i ko je zapravo Vens komentarisao je predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Informer u "Info jutru".

17.07.2024

09:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!
Fudbal

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!

Italijanski velikan Milan blizu je dogovora sa Strahinjom Pavlovićem (23), ali on po svemu sudeći neće biti jedini Srbin koji stiže na "San Siro", pošto je slavni klub započeo pregovore sa Udinezeom oko transfera Lazara Samardžića (22)!

17.07.2024

13:52

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija