• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo

15.12.2021

19:33

SRČANI I MOŽDANI UDAR MOGU SE IZBEĆI!  Evo kako osetiti krvni ugrušak, a ovo je situacija kad treba potražiti urgentnu pomoć!

Pixabay

Društvo

SRČANI I MOŽDANI UDAR MOGU SE IZBEĆI! Evo kako osetiti krvni ugrušak, a ovo je situacija kad treba potražiti urgentnu pomoć!

Podeli vest

Sve češće se kao dijagnoza koronarne bolesti javlja postojanje krvnih ugrušaka koji predstavljaju preteću opasnost po život

Krvni ugrušak, koji nastaje u krvnim sudovima opasno je stanje, bilo da nastaje u nogama ili plućima. Pošto se javlja unutar tela, važno je znati koji ga simptomi najčešće prate, koje osobe su najrizičnije, kao i u kom trenutku treba posegnuti za neodložnom medicinskom pomoći.

Sve češće se kao dijagnoza koronarne bolesti javlja postojanje krvnih ugrušaka koji predstavljaju preteću opasnost po život. Ugrušak krvi u krvotoku može da nastane u različitim delovima tela i pod različitim uslovima. U slučaju posekotine ili povrede, krvni ugrušci su više nego korisni jer stvaraju površinsko začepljenje kako bi se sprečilo obilno krvarenje. Međutim, ukoliko se stvore unutar krvnih sudova, mogu biti više nego opasni.

Kako osetiti postojanje krvnog ugruška?

Toplota u nogama (uglavnom s jedne strane), otok, stalni bolovi u nogama, iskašljivanje krvi, bol u grudima kada se duboko udahne ili kratak dah su simptomi kada se tromb nalazi u plućima ili nogama, pa ih treba shvatiti veoma ozbiljno.

Krvni ugrušak u nogama

Donja deo noge je jedno od najčešćih mesta u kom se javljaju ugrušci krvi.

Simptomi su:

Plava ili bleda boja u tom području

Bol u listu nakon istezanja prstiju
Topao osećaj
Osetljivost na dodir
Otok

Simptomi takođe zavise i od veličine tromba. Iz tog razloga može da se desi da postoji bezbolni otok ili sa veoma malom količinom boli, ali i da uopšte nema simptoma. Ako je ugrušak ogroman, cela noga bi mogla da otekne i to je uvek praćeno ozbiljnim bolom. Uobičajeno se ugrušci ne pojavljuju u obe noge istovremeno, već samo u jednoj.

Krvni ugrušak u plućima

Kada krvni ugrušak dospe u pluća, to stanje se naziva plućna embolija i njegovi simptomi su:

Iskašljivanje krvi
Teškoće pri disanju
Ubrzan srčani rad
Bolovi u grudima
Iznenadni kratki dah koji nije povezan sa nekim naporom

Krvni ugrušak u drugim delovima tela

Iako je redak, krvni ugrušak može nastati i u srcu, što će dovesti do bolova u grudima ili osećaja težine u tom delu tela. Propratni simptomi su još i kratak dah i vrtoglavica.

Ako se tromb pojavi u stomaku, moguće je doživeti ozbiljne bolove praćene dijarejom i povraćanjem.

Kada se pojavi u mozgu, krvni ugrušak može dovesti do iznenadne glavobolje kao i poteškoća u vidu i govoru.

Ko je najviše u riziku od nastanka krvnih ugrušaka?

Trombovi se mogu javiti u bilo čijem organizmu, ali je mnogo veći rizik ukoliko osoba nije u mogućnosti da se kreće zbog bolesni. Taj rizik još je veći ako postoje i sledeće okolnosti:

Stariji od 60 godina života
Prekomerna težina
Postoji genetska predispozicija nastanka krvnih ugrušaka
Hormonska terapija
Trudnoća
Dehidriranost
Lečenje karcinoma
Imati stanje ili bolest koji čine da se krvni zglob stvara veoma lako, kao što je npr. antifosfolipidni sindrom

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć?

Urgentnu pomoć treba neodložno potražiti kada se doživi:

Iznenadni zamagljen, smanjen ili dvostruki vid
Iznenadna nemogućnost govora ili nerazumljivost u govoru
Ubrzan rad srca
Bol se širi na vilicu, leđa, ruku ili rame
Pritisak ili stiskanje praćeni bolovima u sredini grudnog koša više od nekoliko minuta
Kratak dah


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija