• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

28.12.2021

12:09

ZA DOČEK 15 STEPENI, U NOVU GODINU U KRATKIM RUKAVIMA?! Meteorolog otkriva IMA LI NADE ZA SNEŽNI BOŽIĆ

Shutterstock

Društvo

ZA DOČEK 15 STEPENI, U NOVU GODINU U KRATKIM RUKAVIMA?! Meteorolog otkriva IMA LI NADE ZA SNEŽNI BOŽIĆ

Podeli vest

Prema rečima meteorologa ovaj doček će proći bez snega, izuzev na planinama. Od sutra postepeno, a od četvrtka osetno toplije. Za doček relativno toplo i uglavnom suvo, jače zahlađenje uz padavine tek posle Božića

- Danas umereno do znatno oblačno i malo toplije, posebno na severu regiona gde će se snežni pokrivač polako otopiti. Posle podne i uveče na severu, zapadu i jugozapadu povremena kiša, dok se kiša nad središnjim i istočnim predelima očekuje u toku noći ka sredi. Vetar uglavnom slab, jugoistočni. Na planinama preko 900 mnv biće susnežice i snega, posebno u drugom delu noći ka sredi i u sredu tokom pre podneva - kaže meteorolog Marko Čubrilo.

U utorak dnevni maksimum od +2 na krajnjem severu do oko +11 na jugoistoku regiona, a u sredu između +4 i +9 stepeni Celzijusa. U sredu će vetar okrenuti na zapadni i severozapadni smer ali neće biti jak.

- Jače otopljenje se očekuje u četvrtak i petak kada će uz stabilno i sunčano vreme dnevni maksimumi biti od +7 do +15 stepeni Celzijusa, osim u mestima gde se magla duže zadrži. Vetar će biti slab, dok će jutrnji mraz takođe biti redak i slab.

Foto: Beta

Sneg posle Božića
Vreme u prvim danima januara

Početkom 2022. polje anticiklona će se izmestiti malo ka središnjoj Evropi tako da će preko Rusije krenuti još jedan prodor vrlo hladnog vazduha koji će prema trenutnim postavkama modela samo "okrznuti" naš deo region i to posebno istok, gde bi oko 02. januara uz prolazno naoblačenje i jak severozapadni vetar moglo biti retkih padavina.

- Oko 02. januara bi trebalo biti i malo hladnije uz dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa. Posle ovog datuma bi novo, manje, zahlađenje usledilo oko 04.01. kada bi trebalo biti slabih, prolaznih, padavina ali se sneg za sada očekuje samo preko 700mnv - kaže Čubrilo.

Od 06. janaura modeli simuliraju pretežno suvo i umereno hladno vreme, ponedge uz duže zadržavanje magle i niskih oblaka. Dnevni maksimumi bi se uglavnom kretali od +3 do +7, a u maglovitim predlelima oko +1 stepen Celzijusa.

Zahlađenje posle Božića

- Nastavlja se signal koji bi posle 08. januara mogao voditi ka jačem zahlađenju uz snežne padavine, dok ekstremno dugoročne projekcije GEFS-a, posle polovine meseca imaju signal za jačanje uticaja anticiklona iz oblasti zapadne Rusije ali i jak uticaj Atlantika. Ovakva sinoptika bi i dalje nad Evropom mogla označavati "bitku" između toplih i hladnih uticaja - zaključuje Čubrilo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17