• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.01.2022

22:42

OVA 4 SIMPTOMA SU ZNAK DA VAŠE DETE IMA KORONU! Pedijatar apeluje na roditelje: DECA OVOG UZRASTA SU NAJUGROŽENIJA!

Društvo

OVA 4 SIMPTOMA SU ZNAK DA VAŠE DETE IMA KORONU! Pedijatar apeluje na roditelje: DECA OVOG UZRASTA SU NAJUGROŽENIJA!

Podeli vest

Broj zaraženih korona virusom doživeo je pravu eksploziju u poslednjih nekoliko dana. Iako omikron ne daje alarmantne simptome, a broj hospitalizovanih ne raste, jedna grupa posebno je osetljiva kada je u pitanju soj koji postaje sve dominantniji. Reč je o deci do četiri godine, pokazale su svetske studije, a sa tim se slažu i naši pedijatri.

Da je došlo do povećanja broja zaraženih u najmlađim uzrastima svedoči nam pedijatar Doma zdravlja Čukarica dr Dejan Jonev.

- Primetan je značajan porast dece obolele od korona virusa. Njih mahom dovode već zaraženi roditelji - kaže za "Blic" dr Jonev.

On objašnjava da se deca javljaju sa simptomima kao što su temperatura koja nije mnogo visoka, ali i kašalj, glavobolja i dijareja.

- Svu decu koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama, a koja su razvila određene simptome testiramo kako brzim antigenskim testovima, tako i PCR uzorkovanjem - zaključuje naš sagovornik.

Kako su deca postala osetljivija?

Naša zemlja po povećanju broja zaražene dece nije izuzetak, pa tako većina svetskih zemalja prijavljuje sve više pozitivni, naročito u najmlađem uzrastu.

Najveća studija na čak 70.000 pacijenata u Kaliforniji ukazala je na mogući razlog zašto omikron može izazvati manje teške varijente oboljevanja od korona virusa.

Ovaj soj se umnožava oko 70 odsto brže od originalnih verzija korona virusa u bronhiolama koje vode do pluća, a 10 puta manje u samim plućima.

Kako piše National news, takvi podaci ukazuju da će omikron vrlo verovatno u manjoj meri oštetiti pluća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17