• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2022

11:01

CENE OVIH NAMIRNICA OSTAJU NEPROMENJENE I NAREDNIH 90 DANA! Evo šta se očekuje!

Pixabay

Društvo

CENE OVIH NAMIRNICA OSTAJU NEPROMENJENE I NAREDNIH 90 DANA! Evo šta se očekuje!

Podeli vest

Ministarka trgovina, turizma, telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će cene osnovnih životnih namirnica ostati nepromenjene i 90 dana posle 8. februara

- Cene osnovnih životnih namirnica ostaju nepromenjene u narednih 90 dana, počev od 8. febuara. Iste namirnice kao i ranije obuhvaćene su ovom uredbom vlade - brašno, ulje, mleko, svinjski but. Nije bilo dodavanja novih namirnica, smatramo da se ova uredba pokazala kao jako dobra - rekla je Matić za televiziju Prva.

Ona je navela da je odluka vlade (o namirnicama) stupila na snagu pre dva meseca i da je doprinela stabilizaciji cena na ovdašnjem tržištu, a dovela je i do dobre snabdevenosti ovim namirnicama.

- Zaštitili smo najugroženije socijalne kategorije stanovništva. Nije došlo do skakanja cena, preprodavanja ovih namirnica...Tržišna inspekcija je bila odgovorna i radila je vredno. Verujem da ćemo dobro pregurati i narednih šest meseci, za koje stručnjaci kažu da će biti turbulentni na svetskom nivou - dodala je ona.

U čitavom svetu cene hrane skočile

Matić ukazuje na to da su u čitavom svetu cene hrane skočile, objašnjasvajći da su cene sirovina poskupele, a pre svega, poskupele su cene energenata.

- Interesantno je da UN i njihova Agencija za hranu izdala prvi izveštaj ove godine, gde se kaže da je Evropa jedan od pogođenijih kontinenata kada je reč o cenama i predviđanjama sa hranom. To je povezano sa kovidom i sa sve neizvesnijom klimatskom situacijom u svetu i Evropi. Inflacija i cene su se kretale od 30 do 70 odsto u svetu, jestivo ulje je negde poskupelo i do 70, i kod nas je dostiglo rekordnu cenu. Poskupeli su voće i povrće, ali to je zbog poskupljenja energenata - objasnila je ministarka.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Tatjana Matić

Srbija je, kako je rekla, prošla kroz stagnaciju kada je u pitanju rast cena i to je ohrabrujuće, dodaje Matić.

- Međutim, ne ohrabruju nas izveštaji agencije UN, koji govore o globalnom tržištu, i tu se neće smirivati situacija u prvoj polovini 2022. godine. Zato smo odlučili da produžimo uredbu vlade. Ali u drugoj polovini 2022. očekujemo da će doći do stabilizacije tržista, energenata, hrane. Mi smo veliki proizvođači hrane, nema razloga za brigu. Biće dovoljno hrane za naše potrebe i za izvoz - istaka je ona.

Komentarišući embargo Srbiji na izvoz u Belorusiju - mere Minska će zasad trajati šest meseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mlečni proizvodi, voće, povrće i neki drugi prehrambeni proizvodi, Matić je kazala da "imamo skromnu razmenu sa Belorusijom".

- U ukupnom izvozu, Srbija malo više od 50 miliona dolara izvozi tamo, većina su putničke gume, neka stočna hrana...skoro da nema prehrambenih proizvoda. Ovo može na EU da se odrazi, na nas vrlo malo - frekla je Matić.

Ministarka se osvrnula i na turističku sezonu prošle godine.

- U jednoj od najtežih posleratnih godina, po deviznim prilivu, dostigli smo najbolju godinu ikada, to je bila 2019. godina - 1,4 milijardi evra bio je devizni priliv od turizma u 2021. godini, zabeleženo je preko 10 miliona noćenja. U 2022. ulazimo sa značajnim povećanjem dolazaka stranih turista. Očekujemo da će biti ovo godina oporavka srpskog turizma - zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija