• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

10.02.2022

18:11

FANTASTIČNA VEST! Vlada Srbije odlučila: NOVIH 1000 RADNIH MESTA ZA MLADE LEKARE

Društvo

FANTASTIČNA VEST! Vlada Srbije odlučila: NOVIH 1000 RADNIH MESTA ZA MLADE LEKARE

Podeli vest

Vlada Srbije danas je usvojila Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, čime će biti omogućeno nesmetano, efikasno, kontinuirano i svima dostupno pružanje potrebne zdravstvene zaštite

Ovo zapošljavanje odnosi se na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopšteno je posle sednice vlde.

Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje Republike Srbije „Dr Milan Jovanović - Batut“ utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 doktora medicine, a analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije korona virusa, pokazala je da je neophodan broj doktora medicine za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje.

Vlada je usvojila i Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022 - 2026. godine kako bi se dobilo povezano, efikasno zdravstvo i unapredio kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima.

Na taj način omogućiće se brza i bezbedna razmena podataka u elektronskom obliku i donošenje odluka baziranih na podacima.

Ciljevi Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu uključuju uspostavljanje novih tehnoloških rešenja koja će omogućiti bezbedan pristup podacima u državnom i privatnom sektoru, istraživanje i razvoj korišćenjem podataka, razvoj i upotrebu veštačke integligencije, unapređenje informacono-tehnološke infrastrukture u zdravstvu i olakšati građanima pristup podacima i zdravstvenoj zaštiti.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o održavanju i unapređenju Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka kojom se uspostavlja zakonodavni okvir za korišćenje Data centra od strane državne uprave i lokalne samouprave, ali i komercijalnih korisnika, dok je deo resursa dostupan naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Data centar predstavlja sigurnu lokaciju za čuvanje rezervnih kopija podataka i aplikacija, čime se obezbeđuje sigurnost i kontinuitet u pružanju elektronskih usluga i omogućava centralizovan razvoj pojedinačnih i deljenih elektronskih servisa organa javne uprave.

Definisanjem standarda biće unapređen sistem elektronskog poslovanja, korišćenje najsavremenijih IKT kapaciteta u pružanju usluga korisnicima, smanjenje rizika od gubitka podataka koji su od velike važnosti za Republiku Srbiju, kao i podrška razvoju digitalne transformacije Srbije.

Vlada Srbije donela je odluke o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za tri beogradska instituta: Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Institut društvenih nauka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Gde su vam lekari i osoblje u bolnici u Mišeliku? Neće da se jave na konkurs jer je ugovor na određeno dok je na snazi Kovid. A posle svi da idu na ulicu kad prođe kovid.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija