• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B.S.

14.02.2022

07:00

POSLE DVE GODINE PANDEMIJE PAROVI MASOVNO ZAKAZUJU VENČANJA! Termini za svadbe  popunjeni do oktobra

Društvo

POSLE DVE GODINE PANDEMIJE PAROVI MASOVNO ZAKAZUJU VENČANJA! Termini za svadbe popunjeni do oktobra

Podeli vest

Očekuje se da ova godina bude rekordna po broju venčanja. Slobodnih termina ima još jedino u toku posta ili na Zadušnice

Ugostitelji konačno trljaju ruke jer su termini za svadbe već rezervisani do oktobra! Iako je tek početak godine, do sada je zakazano oko 30.000 svadbi, a slobodnih termina jedino ima na pojedine radne dane u toku posta ili na Zadušnice.


Organizatori proslava očekuje da ove godine bude sklopljeno mnogo više brakova nego 2019. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pred matičare je u 2019. stalo 35.754 mladenaca, da bi u prvoj godini korone taj broj pao na 23.914 parova. Prošla godina bila je još gora, iako još nisu objavljeni zvanični podaci. 


Kako mladenci više ne mogu da čekaju, i spremni su na venčanje i pod maskama, očekuje se da ova godina bude rekordna po broju sklopljenih brakova. To i ne čudi budući da su brojni parovi "stajanje na ludi kamen" odlagali više od dve godine, koliko traje pandemija koronavirusa. Pojedini su u proteklom periodu zakazivali, pa otkazivali venčanja, ali se sada nadaju da novih iznenađenja neće biti.

Velika potražnja

Boško Bubanja ispred Ivent industrije Srbije kaže za Informer da je potražnja za salama i restoranima ogromna.


- Velika je potražnja za dobrim mestima na kojima bi ljudi organizovali venčanja u sezoni od maja do oktobra. Ipak, postoji neizvesnost zbog situacije s koronavirusom, da li će to moći i da se realizuje. Ono što smo mi tražili jeste da se ukinu kovid propusnice, jer su i druge evropske zemlje to počele da ukidaju - navodi za Informer Boško Bubanja.


Jedno od mesta gde vlada prava pomama za venčanjima jeste i beogradska opština Obrenovac. Na osnovu podataka iz obrenovačke matične službe, termini za venčanja ubrzano se popunjavaju.


- Samo u proteklih nekoliko dana imali smo više od 15 parova koji su došli da zakažu venčanje. Mi smo termine otvorili od početka godine, pa do kraja. Zakazujemo za celu godinu, s tim što se ograđujemo da ćemo se ponašati onako kako u tom trenutku budu nalagale epidemijske mere. Mi zakazujemo sada i za septembar i za oktobar, ne znamo kakvo će stanje tada biti, ali termin ih čeka i svakako je moguće da ga pomere - kaže šef matične službe Obrenovac Viktor Stojković.


Mladenci treba da znaju da se venčanja zakazuju minimum 15 dana unapred. Ono što se još ne menja jeste to da venčanju u opštini može prisustvovati najviše 15 ljudi, uz obavezno nošenje maski.

Može i radnim danom

Kao i u većini gradova Srbije, i u Novom Sadu specijalizovane sale za svadbe i brojni klubovi koji imaju velike bašte skoro da su popunili sve termine za proslave do kasne jeseni. U jednom od restorana koji organizuje takve proslave kažu da je ostalo svega nekoliko termina, i to samo radnim danima.


- Do jeseni je skoro sve već popunjeno. Ostalo je još nekoliko termina, ali za vikend je sve rezervisano. Mesta ima samo za one koji žele da se venčaju na radni dan - priča vlasnik restorana.

Pravila koja važe za proslave


* Između stolova razmak mora biti najmanje dva metra
* Za stolom ne može sedeti više od pet osoba
* Grupisati po stolovima članove istog domaćinstva ili osoba koje su u svakodnevnom kontaktu
* Organizovati ulazak u objekte tako da se ne stvaraju gužve i da se održava fizička distanca od najmanje dva metra
* Postavljanje barijere od pleksiglasa ili drugog materijala, koji se lako čisti i dezinfikuje, između muzičkog orkestra i publike
* Nošenje maski je obavezno za sve
* Kovid propusnice su obavezne posle 20 časova u zatvorenom prostoru




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija