• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.02.2022

12:28

Hirurg sedi i na džojstiku operiše! Pogledajte kako izgleda NOVI KLINIČKI CENTAR, NAJSAVREMENIJI I NAJMODERNIJI U REGIONU I ŠIRE!

Fotoilustracija

Društvo

Hirurg sedi i na džojstiku operiše! Pogledajte kako izgleda NOVI KLINIČKI CENTAR, NAJSAVREMENIJI I NAJMODERNIJI U REGIONU I ŠIRE!

Podeli vest

Danas je otvoren Klinički centar Srbije nakon završene prve faze radova. Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, prostire se na 86.000 kvadratnih metara i 12 spratova. Klinički centar Srbije je rekonstruisan i završen posle 40 godina

 

Ova zgrada, površine 87.000 kvadrata, sa 23 lifta i 12 spratova, ima više od 800 kreveta, 432 bolničke sobe i 30 operacionih sala sa najsavremenijom opremom.

Više od 260 miliona evra, investirano je u građevinske radove i u opremu. 

Foto: Marko Đoković

U njoj se nalazi novi Urgentni centar, laboratorije, angiosale, nuklearni centar i odeljenja za plastičnu hirurgiju, neurologiju, hematologiju, gastroenterologiju, ortopediju, kardiohirurgiju, kao i robotska sala... Ima i 7 skenera, tri magnetne rezonance i brojne ordinacije. A tu su i veliki restoran za osoblje, prostor za odlaganje dečjih kolica, biblioteka, banka...

Novi KCS za sedam dana primiće i prve pacijente. Citirajući čuvenog srpskog lekara Milana Jovanovića Batuta, da je zdravlje sreća i snaga, Vučić je rekao da tek danas, kada se vide nove zdravstvene ustanove, možemo da kažemo koliko je Srbija promenjena i drugačija od pre nekoliko godina.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Zdrastvo je nešto što je od presudnog značaja za životni standard ljudi, zdravlje je najvažnije za svakog čoveka, svaku porodicu. Nisu ovde uređeni, čisti zidovi, beli hodnici sa mermerom… Ovo su najbolje i najmodernije opremljene jedinice inetnzivne angio i druge operacione sale… - rekao je Vučić.

Foto: Marko Đoković

- Ovaj KC je danas bolji od svih u regionu i šire. I veći, i moderniji i sa najboljom mogućom opremom. Imamo taj Da Vinčijev robot, najbolje moguće sprave, sve je digitalizovano... - rekao je predsednik danas na svečanom otvaranju novog KCS.

U okviru novog KCS postojati i heliodrom.

Brojke

  • 260 miliona evra investirano u građevinske radove i u opremu
  • 86.000 kvadratnih metara imaće novi KCS
  • 1.200 kilometara kablova ugrađeno
  • 2.000 tona čelika utrošeno

Najsavremenija oprema

Otvaranjem novog KCS i robotika ulazi na velika vrata, pa će pacijenti imati na raspolaganju najsavremeniju opremu.

Foto: Marko Đoković

U samom Urgentnom centru postoji jedna magnetna rezonanca, koja do sada nije postajala, i još dve u centru za radiologiju. Ima ukupno šest skenera i 12 rendgena. Prvi put imamo robotsku operacionu salu, u kojoj će se obavljati delikatne hiruške, urološke intervencije, gde se maligno tkivo na najprecizniji način odvaja od zdravog tkiva. Operacija se obavlja brzo i, što je najbitnije, oporavak pacijenta je znatno kraći.

Vučić: Sedi i na džojstiku operiše?

Predsednik je danas prilikom obilaska KCS imao priliku da vidi i salu koja se drugačije naziva "Robotik hirurgija". Vučuću je ministar zdravlja rekao da u Srbiju uskoro stiže robot kojim e se vršiti operacije. 

- Stiže robot, prvi u Srbiji. Naručen je, uskoro stiže. To će biti sala za operacije sa robotom - objasnio je Lončar.

- Znači, sedi i na džojstiku operiše? To sad ima i kod nas, u Srbiji - rekao je Vučić.

Garaža sa 639 mesta

U okviru novog Kliničkog centra Srbije na raspolaganju je i garaža sa 639 parking-mesta, koja se nalazi ispred Psihijatrijske klinike "Dr Laza Lazarević" i Ulice Koste Todorovića. Garaža ima ukupno šest nivoa.

U podrumskoj etaži su 102 parking-mesta, 89 ih je u prizemlju, po 109 na prvom, drugom i trećem spratu i 121 mesto na krovnoj etaži. Za osobe sa invaliditetom predviđeno je 65 parking-mesta. U planu je da se izgrade još dve graže, a jedna od njih će se nalaziti na poljani u Deligradskoj ulici.

Činjenice

  • 12 spratova
  • 23 lifta
  • 30 operacionih sala
  • oko 300 kreveta na intenzivnoj nezi
  • četiri skenera
  • dve magnetne rezonance
  • 12 rendgena
  • četiri angiosale
  • odeljenje nuklearne medicine
  • Urgentni centar
  • deo hirurgije
  • plastična hirurgija
  • endokrina hirurgija
  • neurologija
  • hematologija
  • gastroenterologija
  • ortopedija
  • kardiohirurgija

O ovome je Srbija maštala duže od četiri decenije.

Ašanin: Istorijski dan

Danas je za zaposlene u Kliničkom centru Srbije istorijski dan, jer se posle više od pola veka otvara novi KCS, poručio je danas direktor te zdravstvene ustanove dr Milika Ašanin.

Ašanin je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo jer, kako kaže, novi KCS je jedan od najvećih i najmodernijih bolnica, ne samo u Srbiji i regionu, već i mnogo šire u Evropi.

- Danas je za nas veliki dan, istorijski, praznik. Danas smo preuzeli objekat sa ogromnim bolničkim kapacitetima, sa najsavremenijom opremom. Imaćemo tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen aparata, ali i opremu kakvu niko u regionu nema - poručio je dr Ašanin.

Foto: Marko Đoković

On je naveo da su to neverovatne promene, te da novi Klinički centar ne može da se poredi ni sa čim.

- Bolnica je napravljena po meri naših pacijenata, koji će imati komfor bolji nego što je bio u celokupnom srpskom zdravstvu - rekao je dr Ašanin, dodajući da KCS ima i 244 dvokrevetne sobe, koje su opremljene najmodernijom opremom za praćenje stanja pacijenata.

On se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na inicijativi o obnovi i izgradnji KCS-a.

- Gurali ste promene, a od danas te promene će gurati nas. Hvala vam na svemu što ste uradili za naše zdravstvo i za Klinički centar Srbije - zaključio je Ašanin.

Ekipa Informera je pre otvaranja ušla u ovu velelepnu zgradu, a snimak možete pogledati OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jelena

pre 2 godine

Napokon smo dobili novu kliniku i najzad se ulaže u naše zdravstvo posle toliko godina

Kordinatni sistem

pre 2 godine

Sve ih boli. Istina da je zemlja bolja, da je naprednija, da je uspešnija. Da je u svemu bolje od stanja u koju su je ostavili.

Bubi

pre 2 godine

Po najvecim svetskim standardima. Sada nasi strucnjaci nece morati da nas napustaju, a pacijenti da skupljaju novac za skupa lecnja po tudjim zemljama. Svaka cast ovo je za svaku pohvalu

Lazar

pre 2 godine

Jako sam srecan sto nas vise nece napustati strucnjaci. Radice u svom gradu, a ne tamo negde u inostranstvu.

Goca

pre 2 godine

Drago mi je da takva ustanova postoji bas kod nas.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija