• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

12.03.2022

11:32

ADITIV E171 OKIDAČ ZA MALIGNE BOLESTI - Dodatak ishrani često se koristi, a u ovim namirnicama ga najviše ima!

Društvo

ADITIV E171 OKIDAČ ZA MALIGNE BOLESTI - Dodatak ishrani često se koristi, a u ovim namirnicama ga najviše ima!

Podeli vest

Prroizvođači hrane u Evropskoj uniji imaju rok od šest meseci da se prilagode zabrani dodavanja aditiva E171 u hranu, što znači da bi po odluci Evropske komisije za bezbednost hrane trebalo do kraja juna da izbace titanijum-dioksid iz proizvoda za ishranu

Titanijum-dioksid, koji daje boju raznim namirnicama, kako se navodi u obrazloženju odluke Evropske komisije, nije više bezbedan kao aditiv u hrani. Nakon pregleda svih relevantnih dostupnih naučnih dokaza, nadležni su zaključili da se ne može isključiti zabrinutost za njegovu genotoksičnost.

Profesor dr Sonja Marjanović, načelnica sektora za preventivnu medicinu Vojnomedicinske akademije, kaže da nemamo podatka o zastupljenosti ove boje za hranu u proizvodima u Srbiji.

- Kao najvažnije neželjeno dejstvo aditiva E171 navodi se njegova genotoksičnost u crevnom traktu, što je potencijalni okidač za maligne bolesti - objašnjava dr Marjanović.

- Zato se u Evropi već godinama smanjuje njegova upotreba. Podaci pokazuju da je ona sa 3,6 odsto, kolika je bila u 2017. godini, spala na svega 1,8 odsto u 2021. Ovaj aditiv se najčešće upotrebljavao u žvakaćoj gumi.

Foto: Shutterstock

Koliko ovog prehrambenog aditiva unesemo dnevno, profesorka Marjanović kaže da je teško da se proceni:

- Sve zavisi od navika u ishrani, od kojih je najvažnije koliko jedemo gotovih i prerađenih namirnica.

Prema našem Pravilniku o prehrambenim aditivima iz 2018. godine, dozvoljena je upotreba ovog aditiva u surogatima riblje ikre, prerađenoj ribi, namazima, gumama za žvakanje, jestivim dekoracijama za hranu, žitaricama, testu, finom pecivu, senfu, začinima, supama, majonezima, kečapu i sosovima, salatama i sendvičima, hrani za posebne medicinske namene, sajderima, alkoholnim pićima, dezertima i suplementima.

Foto: Shutterstock

Titanijum-dioksid se inače koristi kao boja za hranu i njegova tehnološka funkcija je da ono što kupujemo u radnjama učini vizuelno privlačnijim, da boju hrani koja bi inače bila bezbojna ili da vrati izvorni izgled hrani. Najviše ga ima u namirnicama od testa, kupovnim sendvičima, supama iz kesice, sosovima, dresinzima za salate, ali i suplementima, beloj čokoladi, žvakaćim gumama.

Foto: Informer

Titanijum-dioksid je takođe prisutan u kozmetici, bojama i lekovima... Pojedine studije su ranije pokazale da može biti vrlo opasan po zdravlje, posebno organa za varenje, a prva evropska zemlja koja ga je zabranila bila je Francuska 2019.

Još nema najava da li će se i kada Srbija uskladiti sa evropskim propisima vezano za aditiv E171.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija