• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs/Informer.rs

20.03.2022

18:03

GOLIM RUKAMA ĆU TO OTKOPATI! Dr Gligić o zakopanom VARIOLA VIRUSU kod Torlaka!

Društvo

GOLIM RUKAMA ĆU TO OTKOPATI! Dr Gligić o zakopanom VARIOLA VIRUSU kod Torlaka!

Podeli vest

Dr Ana Gligić je te 1972, kada je sve okončano i proglašen kraj opake epidemije variole vere u Jugoslaviji, lično uništila i zakopala virus variole u dvorištu "Torlaka"

Ona za Kurir kaže da se danas mnogi kod nje interesuju za taj događaj i pitaju je da li možda variola i sada postoji usred Beograda.

Foto: printscreen TV Prva

Dr Ana Gligić

- Potpisujem gde god hoćete da tu nema virusa, da tu nema variole, da je sve mrtvo i da nema opasnosti. Predlažem da se to otkopa. Evo, ja ću golim rukama, bez rukavica, to otkopati - naglašava dr Gligić, koja je tada bila šef Nacionalne laboratorije za variolu, virusne hemoragijske groznice i vektorske zaraze na "Torlaku".

Ona objašnjava da je sav materijal na virusologiji, iz svake laboratorije, a posebno njene, jer je radila s tri najopasnija virusa koji postoje, išao u metalnim sanducima u autoklav.

- Autoklav je aparat u kom se s parom pod pritiskom od jedne i po atmosfere ulazi u svaku poru materijala i virus se inaktivira, uništi. Sav materijal je stavljen u jedan ogromni metalni sanduk, veličine otprilike 1,3 sa 1,3 metra, i autoklaviran, sve vreme sam stajala pored autoklava. A čim je autoklav stao, rešila sam da još jednom ponovimo, za svaki slučaj - kaže dr Gligić i dodaje:

Foto: beograd.rs

- Iako smo znali da je već u autoklavu virus bio mrtav, radi predostrožnosti taj metalni sanduk smo zakopali. Pitali smo se gde ćemo, pa smo rešili da to bude u krugu "Torlaka". Napravili smo rupu, stavili sanduk, polili mazutom i zapalili. I to mesto je obeleženo, a o svemu je vođen protokol i sve je ostalo zapisano.

Inače, u svetu je odavno naređeno uništavanje virusa variole, koju je SZO zvanično proglasila iskorenjenom 8. maja 1980. Ostalo je da zvanično mogu da ga drže samo laboratorija CDC u Atlanti u SAD, koja čuva oko 420 uzoraka, i Ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, poznat kao Vektor, kod Novosibirska, gde je oko 120 uzoraka.

Foto: Jutjub

Međutim, mnogi ne veruju da je baš tako i sumnjaju da postoje ilegalne laboratorije u kojima se, između ostalog, čuvaju i virus variole vere, koji može biti ozbiljno biološko oružje.

- Kod bolesnih umova svašta može, pa i da variola bude biološko oružje - kaže dr Gligić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XY

pre 2 godine

Neka ode i neka otkopa, koja je to neodgovornost da se zakopava u zemlju opasn materijal ima toga ko zna koliko jos recimo sto zraci , neki su zakopavali radioaktivne materije u zemlju .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15