• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.03.2022

09:37

DOK IH JE JEDNA STVAR MUČILA, DRUGA IM MNOGO OLAKŠAVA POLAGANJE! Osmaci spremni za malu maturu čim savladaju OVO gradivo!

Društvo

DOK IH JE JEDNA STVAR MUČILA, DRUGA IM MNOGO OLAKŠAVA POLAGANJE! Osmaci spremni za malu maturu čim savladaju OVO gradivo!

Podeli vest

Mada su zbog nekih pitanja lupali glavu, đaci završnog razreda osnovne škole kažu da su im zadaci iz srpskog jezika i kombinovanog testa na probi završnog ispita bili laki

Polaganjem ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovanog testa, učenici osmog razreda u Srbiji završili su juče probu završnog ispita.

Foto: Tanjug

Dan ranije polagali su i probni test iz matematike, a nakon svih testiranja kažu da su im zadaci bili laki i nadaju se da će dobro proći na pravom polaganju male mature koja ih čeka u junu.

Inače, prošle godine je zbog epidemiološke situacije odlučeno da se uvedu zadaci na zaokruživanje, a ta odluka je iz istih razloga ostala na snazi i ove godine, jer đaci nisu bili u mogućnosti da prisustvuju svim časovima.

Osmaci su rekli da im je ovaj način odgovaranja umnogome olakšao posao, te veruju da će u junu bez problema završiti svoje osmogodišnje školovanje.

Ipak, na testu iz maternjeg sve ih je namučio poslednji zadatak.

Aska i vuk

- Najteže je bilo 20. pitanje. To je bio odlomak iz pripovetke "Aska i vuk" Ive Andrića. Iako smo imali ponuđene odgovore, i mogli smo da ih zaokružimo više, taj zadatak nas je najviše namučio - kaže za Kurir jedan od učenika OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Drugi dodaje da je najlakši zadatak bio sličnog tipa, ali odlomak iz romana "Ovo je najstrašniji dan u mom životu" Jasminke Petrović. - Samo smo odlomak pročitali i trebalo je da odgovorimo zašto Strahinja nije dobio peticu. Potom je bilo pitanje kako se "sloguje" njegovo ime - dodao je.

Foto: Tanjug

Učenici kažu da im je srpski bio lakši od matematike.

- Svi smo završili za 20 minuta, a test ne sme da se preda prvih pola sata, pa smo strpljivo čekali. Bilo je lako, pa smo svi brzo završili. Lakše je bilo jer je bilo na zaokruživanje. Ako nam prijemni bude ovakav, dobro ćemo proći - rekli su đaci.

Na kombinovanom testu namučila ih je uglavnom fizika. Jedna učenica otkrila nam je koji je bio najteži zadatak, šta im je "upalo" iz perioda kada su išli na kombinovanu nastavu, ali i koji je bio najprostiji zadatak.

- Kombinovani test nije bio težak. Namučilo me je pitanje o sili potiska, iz sedmog razreda, tada smo imali kombinovanu nastavu i ne sećam se toga. Morali smo da zaokružimo odgovore "da" ili "ne" koji su bili vezana za silu potiska. Na primer, da li ima isti smer kao sila gravitacije, da li deluje u svim smerovima, i slično. Nisam sigurna kako sam to uradila - rekla je ona još pod tremom od testa.

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Išli na sreću

Kaže, na jednom pitanju išlo se na sreću.

- Imali smo pitanje iz biologije - da obojimo kružić da li je neki organizam autotrof, heterotrof ili saprotrof. To sam prvi put čula! Mislim da smo na tom pitanju svi mi igrali na sreću - kaže ona.

Najlakši zadatak, baš kao i najteži, bio je iz biologije.

- Na celom testu najlakši zadatak je bio nacrtan termometar. Učili smo da je prosečna normalna temperatura tela čoveka 36,7 stepeni. Mi smo pred sobom imali prikaz i trebalo je da damo odgovor da li je normalna, povišena ili snižena. To sam mogla da uradim i žmureći - ispričala je ona.

Svrha probe male mature je verna simulacija pravog završnog ispita, kako bi se nova generacija malih maturanata upoznala s procedurama. Za učenike osmih razreda polaganje završnog ispita, odnosno male mature, biće 27, 28. i 29. juna.

Inače, 64.200 osmaka polagalo je probni test završnog ispita, piše Kurir.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija