• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.Pešić

17.04.2022

16:15

KAMENAC TREBA UKLANJATI DVA PUTA GODIŠNJE! Stomatolog otkriva koje su najčešće greške prilikom oralne higijene

Privatna arhiva

Društvo

KAMENAC TREBA UKLANJATI DVA PUTA GODIŠNJE! Stomatolog otkriva koje su najčešće greške prilikom oralne higijene

Podeli vest

Zdravi zubi zavise od opšteg zdravlja čoveka kao i od načina na koji se obavlja oralna higijena

- Pravilna oralna higijena podrazumeva prvenstveno primenu mekane četkice za zube i paste - kaže za Informer.rs stomatolog Irena Isailović.

Kako ona kaže, četkicom nije moguće oprati sve površine zuba, te se zbog toga preporučuje primena interdentalnih četkica i konca za zube.

Foto: Privatna arhiva

Kvalitet zuba

- Zube je potrebno najmanje prati dva puta dnevno, ujutru i uveče, odnosno odmah nakon buđenja i neposredno pre spavanja.

Irena za naš portal objašnjava da način ishrane ne utiče na kvalitet zuba, ali utiče na promenu ph vrednosti usne duplje, naročito konzumacijom prostih šećera. To dovodi do nakupljanja plaka koji, ukoliko se ne uklanja redovno, dovodi do oboljenja desni i nastanka karijesa.

Tečnost za ispiranje

- Tečnost za ispiranje nije obavezna i nikako ne treba biti zamena za četkicu i pastu, već dodatno sredstvo za održavanje higijene.

Irena dodaje da je tečnost za ispiranje najbolje uzeti uz preporuku stomatologa.

Foto: Privatna arhiva

Oboljenja

- Najčešća oboljenja kod nas su karijes i parodontopatija.

Parodontopatiju karakterišu otečene i upaljene desni koje krvare i na najmanju provokaciju. Parodontopatija se obično razvija tokom dugog niza godina i, ukoliko se ne leči, dovodi do ispadanja zuba.

Karijes je oštećenje na zubu, koje se moće desiti kada bakterija koja izaziva propadanje zuba ispusti kiseline koje napadaju gleđ, što može dovesti do male rupice u zubu, koja, ukoliko se ne leči, može dovesti do infekcije i jakih bolova, pa čak i do umiranja samog zuba. Može se pojaviti u svim uzrastima, bilo da je reč o detetu, ili o potpuno odrasloj osobi.

Najčešća greška

- Najčešća greška koja se dešava je primena neadekvatne četkice za zube. Često se dešava da su četkice sa pregrubim vlaknima, kao i neadekvatna tehnika pranja zuba.

Foto: Privatna arhiva

Izbeljivanje zuba

Danas je sve popularnije i izbeljivanje zuba, a neretko se vodi polemika oko toga da li je štetno po zube, stomatolog objašnjava:

- Izbeljivanje zuba, ukoliko se radi u kontrolisanim uslovima i isključivo kod stomatologa koji je prethodno obavio pregled i sanirao eventualne kvarove, proverenim preparatima apsolutno ne oštećuje gleđ zuba.

Irena naglašava da se beljenje radi usključivo u stomatomatološkim ordinacijama i stomatolog u datom slučaju preporučuje ordinacijsku ili kućnu metodu, ili kombinaciju ove dve metode.

Jedan od češćih saveta za "brže" i jeftinije izbeljivanje zuba jeste soda bikarbona. Stomatolog otkriva da ona nije štešta za zube, ali isto tako ne dovodi od izbeljivanja.

Kamenac

- Na stvaranje kamenca utiče kvalitet pljuvačke, ali i navike u održavanju oralne higijene - kaže Irena.

Ona je objasnila da konzumacija duvana i prebojenih napitaka utiče na stvaranje pigmentacija.

- Uklanjanje kamenca je potrebno raditi 2x godišnje. Takođe, bar dva puta godišnje treba otići i na kontrolne preglede, jer je preventiva pola zdravlja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija