• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

16.04.2022

09:30

KINESKE RAKETE "POKRIVAĆE" NEBO NAD BEOGRADOM! Evo gde će još biti raspoređen novi PVO Vojske Srbije!

Printscreen

Društvo

KINESKE RAKETE "POKRIVAĆE" NEBO NAD BEOGRADOM! Evo gde će još biti raspoređen novi PVO Vojske Srbije!

Podeli vest

Kineski raketni sistem srednjeg dometa FK-3, pošto bude u celosti isporučen i kompletiran u našoj zemlji, biće zadužen za raketno "pokrivanje" najvećih gradova Srbije. Najvažnija misija biće zaštita Beograda, a posredno će štititi i Niš, Novi Sad i Kragujevac

Na raketnom dežurstvu nad prestonicom kineski FK-3 zameniće legendarne sovjetske rakete "neva", koje bdiju nad Beogradom otkako su nabavljene za potrebe JNA 1982. godine. Najmanje tri baterije (diviziona) savremenog naoružanja naći će se u okviru nove jedinice - Drugog raketnog diviziona, koja će biti u sastavu postojeće 250. raketne brigade za protvvazduhoplovna dejstva (PVD), pišu Novosti.

Upotreba ove vrste sistema zavisi od toga da li je reč o mirnodopskim ili ratnim uslovima. Postoji mogućnost da svi resursi novog naoružanja u miru budu raspoređeni u okolini Beograda, odakle bi po potrebi bili upućivani tamo gde je državno nebo najranjivije. Druga opcija jeste da budu raspoređeni na položaje u okolini velikih gradova, koji bi se tako našli pod neprekidnim raketnim kišobranom. Raspored novih raketa zavisiće od strateške procene vojnih stručnjaka, ali i rešenja brojnih pratećih logističkih pitanja - najboljih uslova za održavanje sistema, čuvanje, skladištenje, održavanje i transport raketa...

Naslov

Misterija kamiona "hanijang"
Raketni sistem FK-3 je samohodan i smešten na kineske kamione "hanijang" u konfiguraciji 8X8. Ovaj kamion prilična je nepoznanica za evropske prilike, što znači da će njegovo održavanje i eksploatacija biti veliki logistički izazov. Radar "iks 200", koji je deo sistema, može da prati do 40 ciljeva, s tim što ukupno šest može da "zaključa" u praćenju. Na toliko meta istovremeno mogu biti ispaljene rakete, s tim što se na jedan cilj navode po dva projektila.

Instaliranje raketa FK-3 u svakom slučaju označiće novi tehnološki skok za srpske raketne jedinice, koje se trenutno oslanjaju na sovjetske sisteme "Neva" i "Kub". Kineske rakete imaju domet po visini 27 kilometara, odnosno 100 do 120 kilometara po daljini, što je drastično više nego što je zahvat postojećih raketa. Poređenja radi, raketa "neva" dobacuje najviše 18 kilometara po visini i 25 kilometara po daljini, dok je "kub" još inferiorniji - maksimalno 14 kilometara po visini i 24 po daljini.

Operativna upotreba kineskog sistema srednjeg dometa, koji mnogi porede sa ruskim S-300, ipak, neće značiti penziju za stare sisteme. Rakete koje su 1999. godine oborile američke letelice F-16 i "nevidljivi" F-117A, međutim, neće biti penzionisane. One će - svaka u svom opsegu dejstva - biti uvezane u sistem, koji će garantovati odbranu od napada iz vazdušnog prostora u svakom visinskom pojasu.

Ovaj "kišobran" počinjaće trupnom odbranom - protivavionskim topovima i raketama na domaćim vozilima "pasars" i na francuskom "mistralu", da bi u višim slojevima integrisao "Nevu", "Kub" i ruski "Pancir S1". Borbenu "kapu" sistema činiće rakete novoisporučenog kineskog sistema FK-3.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 2 godine

Treba to parkirati da brani samo Beograd na vodi a ostali deo Srbije je nevažan. E drugovi moji.

Raka

pre 2 godine

Ja sam cuo da ce da ga stave kod Maxija na Banovom Brdu, da moze da gruva i prema Kosmaju. Ne znam tacno koordinate.

Rade

pre 2 godine

*** Na raketnom dežurstvu nad prestonicom kineski FK-3 zameniće legendarne sovjetske rakete "neva", koje bdiju nad Beogradom otkako su nabavljene za potrebe JNA 1982. *** Или ви пишете глупости или неко лаже. Зашто те ракете, набављене 1982 нису браниле Београд 1999 ? ? ??

Istina

pre 2 godine

"...Što propušća deli Radivoje, Dočekuje mladi Tatomire; Što uteče mladu Tatomiru, Dočekuje dijete Gruica, Što propusti dijete Gruica. To dočeka Starina Novače..."

vlada

pre 2 godine

Ja kao laik pitam..3 orudja sa ukupno 12 raketa..Ako se cilj tj.avion gadja sa 2 rakete,ispada da bi se srusilo 6 aviona..Svedoci smo da je Rusija unistila skoro sve sisteme s-300 u Ukrajini.Realnost je pokazala da su ovi sistemi skoro beskorisni u modernim ratovima..A Ukrajina je s 300 imala stotinak..Znaci do sada su pricane bajke o tom pvo orudju..

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija