• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.04.2022

07:00

SRBI, AKO IMATE LOVU... OVI ZAČINI KOŠTAJU SAMO 1.500 EVRA! Koristili su ih Persijanci, pa antički Grci i Rimljani... Odskora se mogu kupiti i kod nas...

Freepik.com

Društvo

SRBI, AKO IMATE LOVU... OVI ZAČINI KOŠTAJU SAMO 1.500 EVRA! Koristili su ih Persijanci, pa antički Grci i Rimljani... Odskora se mogu kupiti i kod nas...

Podeli vest

Ko je imao prilike da putuje po Švedskoj sigurno mu nije promaklo da proba ove ukusne poslastice. Neke od njih odavno su sinonim za Skandinaviju kada se pomene hrana. Od skora se mogu kupiti i kod nas. Upoznajmo neke od njih!

Kanebulle 

Ko može odoleti rolnicama sa cimetom, ali za razliku od klasičnih (bullar) ove rolnice imaju jedan tajni sastojak - kardamon koji im  daje prepoznatljiv ukus.

Još u vreme Rima trgovci su  donosili začine(naročito cimet i biber) iz Indije, Šri Lanke i Bangladeša u Evropu, a mnogo kasnije Švedska je počela da ih koristi u svojim pecivima. Iako su ovi začini u zemljama iz kojih potiču uglavnom sastojci slanih jela, u Švedskoj su oni nezaobilazni u poslasticama od kvasnog testa. Kardamon je nekada vredeo kao suvo zlato, a i danas  je drugi najskuplji začin na svetu, posle šafrana. Koristi se kao začin i lek. Zeleni kardamon, koji je tajni sastojak ovih rolnica, ima jaču aromu dok crni miriše na mentu i dim. Za prelivanje ovih rolnica Šveđani koriste biserni šećer umesto tečne glazure, koja se više koristi za rolnice koje se prave na američkom tlu.

Veličina ovih rolnica može varirati od regije do regije. Rolnice imaju i svoj dan koji se od 1999.godine obeležava  svakog 4.oktobra.

Luccebulle

Ove rolnice jedu se tradicionalno da Dan svete Lucije koji se proslavlja 13.decembra. 

Pored Švedske, na sličan način se pripremaju i jedu u Finskoj, posebno u oblastima švedskog govornog područja kao i u Norveškoj. Sastojci ovog peciva, koje se može oblikovati na različite načine( najčešće u formi slova S),  jesu puter, brašno, kvasac, grožđice, muskatni orah i jedan poseban sastojak - šafran, najskuplji začin na svetu koji im daje jarko žutu boju, zaštitni znak ovog peciva. 

Pepparkakor

Ovi aromatični keksići sa mirisom cimeta, kardamoma, đumbira,karanfilića i bibera potiču iz Mesopotamije, ali su u Švedsku najverovatnije došli preko Nemačke. Pepparkakor (medenjaci) su keksići sa mirisom Božića, zime, snega… doduše, zastupljeni su tokom cele godine, ali baš u zimskom periodu, oko Božića jedu se najviše.

Legenda kaže da su posebno napravljeni  za jednog od švedskih kraljeva koji  je bio veliki gurman. Kralj je zbog toga imao stomačne probleme,a ovi medenjaci trebalo je da mu olakšaju probleme. Kako god bilo, razlikuju se od klasičnih kolača sa đumbirom po prepoznatljivom jakom ukusu cimeta i bibera koji u kombinaciji sa ostalim začinima daju nezaboravan ukus.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija