• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.04.2022

17:00

NAŠE BAKE SU TO ZNALE BOLJE OD FRANCUSKIH DAMA... KORISTILE SU KALOPER KADA ZA TO POLA EVROPE NIJE NI ČULO! Kao i viljuške, između ostalog...

Printscreen You Tube

Društvo

NAŠE BAKE SU TO ZNALE BOLJE OD FRANCUSKIH DAMA... KORISTILE SU KALOPER KADA ZA TO POLA EVROPE NIJE NI ČULO! Kao i viljuške, između ostalog...

Podeli vest

Zbog svoje lepote i mirisa ovu biljku nazivaju i biblijski list, a ponegde i turska metvica. Postoji verovanje da ko se na Vaskrs umije vodom u kojoj je uz crveno jaje i zdravac, prenoćila i ova biljka, biće zdrav i mirišljav cele godine. Upoznajte biljku kaloper!

Latinski naziv ove biljke je Tanacetum balsamita. To je višegodišnja biljka koja lepo miriše. Najviše podseća na miris nane, pa zbog toga od nje beže dosadni insekti poput muva i komaraca. Ova biljka može porasti do 1 metra i cveta u toku leta.

Njena upotreba doseže daleko u prošlost, poreklom je iz jugozapadne Azije i Mediterana, a nažalost danas je u našim krajevima gotovo zaboravljena, iako ima vanredna lekovita svojstva.

Istorijat i rasprostranjenost

Prvi pomen o njoj  u katalogu biljaka  datira iz 812.godine. Od srednjeg veka pa sve do kraja 20.veka koristila se masovno. Danas se u Evropi redje uzgaja i koristi u lične svrhe, ali je i dalje jako popularna u Jugoistočnoj Aziji.

Kaloper će te redje sresti u prirodi. Najčešće se gaji kao baštenska biljka, najbolje uspeva na suncu i u polusenci, a ako je kojim slučajem u potpunoj senci, cvetanje će izostati. Ova biljka nije mnogo zahtevna. Sadi se početkom ranog proleča a seje u zatvorenom, dok ne niknu prvi listovi.

Praznični običaji vezani za kaloper

Za Vaskrs je običaj bio da se svi ukućani umiju vodom u kojoj je prenoćilo crveno jaje, zdravac, rutvica i kaloper. U kosovsko-metohijskom regionu  veruje se da Uskršnja pečenica, začinjena bosiljkom i kaloperom na vatri- ražnju,  sme da se okreće samo u jednom smeru - da se sreća domaćinu ne preokrene.

Đurđevdanski i ivandanjski venci su uz poljsko i baštensko cveće obavezno imali i biljku kaloper. U narodnim pesmama najčešće se pominje uz biljke koje se jako cene u narodnoj tradiciji - miloduh i bosiljak.

Upotreba kalopera

Biljka kaloper koristi se kao začin i u formi čaja. Listovi su jestivi i možete ih iskoristiti za salatu. Nekada je u Francuskoj i Engleskoj bio omiljeni začin u parfemima, sirevima i kolačima, ali i u pivu, dok ga nije zameni hmelj. Kod nas je tradicionalno začin za kuvana jela.

U modernom herbalizmu ova biljka je gotovo zaboravljena, pa kada kod prodavaca čajeva zatražite kaloper dobićete njenu povremenu imenjakinju - žalfiju. Da ne dodje do zabune, treba napomenuti da su to dve različite biljke. Kaloper može biti i prezime, pa se može dogoditi da naidjete na ljude koji su njegovi ponosni nosioci.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija