• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A. Crnomarković

22.04.2022

07:00

PAŽNJA! PREVARANTI SE DOSETILI KAKO DA PROFITIRAJU U KRIZI! Ukradeno 15.000 katalizatora sa kola!

Društvo

PAŽNJA! PREVARANTI SE DOSETILI KAKO DA PROFITIRAJU U KRIZI! Ukradeno 15.000 katalizatora sa kola!

Podeli vest

Rasklapaju ih i iz njih vade platinu, paladijum i rodijum, koji prodaju na crno tržištu, kažu stručnjaci
 Vešti i brzi
Iskusnim lopovima dovoljno je svega između 10 i 30 sekundi da skinu katalizator sa auta

Rat u Ukrajini izazvao je veliku krizu i na tržištu plemenitih metala! To su iskoristili dovitljivi lopovi u Srbiji, koji masovno kradu katalizatore sa automobila jer u njima ima platine, paladijuma i rodijuma, upozoravaju stručnjaci iz auto-industrije.

Već je ukradeno oko 15.000 katalizatora, kažu oni, a očekuju da do kraja godine taj broj bude znatno veći. Policiji je teško da uđe u trag ovim prevarantima jer su sve veštiji i brži. Iskusnim lopovima dovoljno je svega između 10 i 30 sekundi da otkače katalizator, a njihova prodaja na "crnom tržištu" dostigla je cenu od 270 do čak 900 evra po komadu, u zavisnosti od toga koliku količinu plemenitih materijala imaju.

Organizovani lopovluk

Najmanja zarada je kod benzinaca, znatno veća kod dizelaša, a najveća kod automobila japanskih proizvođača jer oni najviše brinu o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i kod kamiona, gde iz jednog katalizatora nakon rasklapanja može da se dobije čak 20 grama platine. Kao i svaki vid organizovanog kriminala, i ovde postoji uigrani "mehanizam", koji se zasniva na tome da lopovi ukradene katalizatore odnose određenim firmama u Srbiji, registrovanim uglavnom za otkup zlata. One ih rastavljaju kako bi izdvojile plemenite metale, nakon čega ih šalju srodnim firmama u Hrvatskoj, koje ih dalje distribuiraju najčešće u Italiju, ali i druge evropske zemlje.

U jednoj od firmi koja otkupljuje katalizatore otkrili su nam kako sistem funkcioniše.

- Nijedna firma koja radi otkup nije povezana sa automobilskom industrijom. Svi smo registrovani uglavnom kao otkupljivači zlata i drugih plemenitih materijala, i u ugovorima koje pravimo, kada otkupljujemo, ne stoji da su nam prodali deo automobila, nego određene gramaže platine, paladijuma i rodijuma. Tačno se zna koje grupe "rade sa katalizatorima", one to donesu nama i onda sledi odvajanje plemenitih materijala od ostatka delova, što je proces koji traje 10 dana. Kada se to uradi i kada dobijemo čistu platinu, paladijum ili rodijum, mi to izmerimo i platimo ljudima. Isplaćujemo 90 odsto tržišne cene za platinu i paladijum i 85 odsto za rodijum, i ostalo je naše - kaže naš izvor.

Dobra zarada On objašnjava da nije svaki katalizator podjednako bogat plemenitim metalima i da od toga zavisi zarada.

- Primera radi, najmanje ih ima u benzincima: 1,8 grama platine, 1,7 grama paladijuma i 0,18 grama rodijuma. To bismo po današnjim tržišnim cenama, sa oduzimanjem naših procenata, isplatili 269 evra po katalizatoru. A to je najjeftinija opcija. Dizelaši imaju 4-5 grama platine, tu mogu da zarade oko 400 evra u zavisnosti od modela, kod japanskih automobila svega ima više i tu je više od 500 evra. Najvredniji su, naravno, kod kamiona, gde ima i po 20 grama platine - rekao nam je on i objasnio šta dalje rade sa tim plemenitim metalima:

- Sve to završi na tržištu Evropske unije. Roba iz Srbije uglavnom se prodaje sličnim firmama u Hrvatskoj, a one je dalje prodaju u Italiju, gde se od toga, između ostalog, prave zubne proteze?!? Mi sa tim dalje nemamo ništa, jer kada prodamo u Hrvatsku, naš posao je gotov. I to je pravno čist posao, trgovina plemenitim materijalima nije zabranjena.

Šta se nalazi u katalizatorima i koliko to vredi na berzi:

Plemeniti materijali

Cena jednog grama na berzi

Platina 37,67

Paladijum 75.62

Rodijum 617,29

*cene su izražene u evrima

Koji modeli imaju "najvrednije" katalizatore

1. volvo 740s i 750 s

2. mazda 626

3. mercedes sprinter 216 cdi i s63 brabus

4. fijat punto (2000. i 2001. godište)

5. folksvagen polo (2000. i 2001. godište)
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17