• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.04.2022

17:32

UNIVERZITET U BEOGRADU NAJBOLJI U REGIONU! Izažla svetska lista, evo na kom mestu su ostali fakulteti u Srbiji

Društvo

UNIVERZITET U BEOGRADU NAJBOLJI U REGIONU! Izažla svetska lista, evo na kom mestu su ostali fakulteti u Srbiji

Podeli vest

Univerzitet u Beogradu našao se na 348. mestu na listi 2.000 najboljih univerziteta na svetu, pokazuje nova rang-lista "Global 2.000” Centra za rangiranje svetskih univerziteta za 2022/23. godinu

Analizirani su rezultati kvaliteta obrazovanja, mogućnosti zapošljavanja, kvaliteta fakulteta i dostignuća istraživanja ukupno 19.788 univerziteta iz 96 zemalja.

Univerzitet u Beogradu je i najbolji u Srbiji, a slede Univerzitet u Novom Sadu, koji je 1.117. na ovoj listi, Univerzitet u Kragujevcu, koji je na 1622. poziciji, i Univerzitet u Nišu na 1635. mestu.

Prema navedene četiri kategorije, deset najbolje rangiranih univerziteta na listi su: Harvard, MIT, Stanford, Kembridž, Oksford, Prinston, Univerzitet u Čikagu, Kolumbija, Univerzitet u Pensilvaniji i Kalifornijski tehnološki institut. U regionu bivše Jugoslavije posle UB najbolje su rangirani Univerzitet u Ljubljani na 416. mestu i Sveučilište u Zagrebu na 529. poziciji.

Dominacija američkih univerziteta postoji od početka rangiranja 2012. godine, naglašavaju na sajtu UB. A u najboljih 2.000 nalaze se još i 302 kineska univerziteta, 118 japanskih, dok Velika Britanija ima 94, Francuska 77, Rusija 42 univerziteta na listi.

Centar za svetsko rangiranje univerziteta je globalna konsultantska organizacija koja vladama i univerzitetima pruža savete o politici, strateške uvide i savetodavne usluge radi poboljšanja obrazovnih i istraživačkih rezultata. Od 2012. godine objavljuje jedinu akademsku rang-listu globalnih univerziteta koja procenjuje kvalitet obrazovanja, zapošljavanje bivših studenata, kvalitet fakulteta i istraživački učinak, bez oslanjanja na ankete i dostavljene podatke s univerziteta.

Rangiranje je počelo kao projekat u Saudijskoj Arabiji radi rangiranja 100 najboljih svetskih univerziteta, a 2019. godine je prošireno na listu 2.000 najboljih od gotovo 20.000 univerziteta širom sveta, što ga čini najvećom univerzitetskom skalom na planeti.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17