• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

04.05.2022

23:10

UŽAS! I BLAGI SLUČAJ KORONE MOŽE IZAZVATI DUGOTRAJNO OŠTEĆENJE MOZGA, KAŽE ISTRAŽIVAČ IZ LONDONA! Evo, šta je POKAZALA studija...

Pixabay

Društvo

UŽAS! I BLAGI SLUČAJ KORONE MOŽE IZAZVATI DUGOTRAJNO OŠTEĆENJE MOZGA, KAŽE ISTRAŽIVAČ IZ LONDONA! Evo, šta je POKAZALA studija...

Podeli vest

Najnovija britanska studija je pokazala da korona može smanjiti i koeficijent inteligencije i ostariti mozak za 20 godina

Naime, kako se istraživanja kovida sprovode širom sveta novi rezultati gotovo svakodnevno iznenađuju stručnjake i lekare. Studija je rađena među 46 Britanaca, koji su hospitalizovani sa koronom 2020. godine pokazala je da su na testovima inteligencije postigli lošije rezultate nego što se očekivalo, u poređenju sa njihovim prosečnim rezultatima.

Reč je o ljudima koji su u bolnicu primljeni sa virusom i koji su mogli da pretrpe oštećenje mozga koje traje duže od šest meseci. Lekari navode da tada imaju problema da pronađu prave reči, da im treba više vremena da obrade informacije ili imaju kraći fokus pažnje.

Foto: Pixabay

Posledica korone po mozak

Težak oporavak

Ipak, naučnici sa Univerziteta Kembridž naglašavaju da pacijenti koji imaju težu kliničku sliku, trpe i najgore posledice.

Anesteziolog i stručnjak za mozak, prof. dr Dejvid Menon rekao je da su pratili neke pacijente čak deset meseci nakon njihove akutne infekcije, tako da su mogli da vide veoma sporo poboljšanje.

-Vrlo je moguće da se neki od ovih pojedinaca nikada neće u potpunosti oporaviti. Imunološka reakcija tela na virus takođe može izazvati "pustoš" na nervnim ćelijama. Efekti štete su otprilike jednaki gubitku 10 poena na testu inteligencije - kaže prof. dr Menon.

Takođe, istraživači u časopisu "EklinikaMedicine" navode da je ovo iskustvo slično normalnom padu snage mozga koji ljudi dobijaju u dobi između 50 i 70 godina.

Prof. dr Adam Hampšir, jedan od autora studije sa Imperijal koledža u Londonu, rekao je da hitno moramo da razmotrimo šta se može učiniti da se pomogne ovim ljudima.

- Ranije smo videli kako čak i blagi slučaj korone može izazvati dugotrajno oštećenje mozga.

 

Bonus video:

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17