• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

12.05.2022

09:50

DETALJNA RAČUNICA! Evo koliko će vas koštati benzin i putarine do Grčke i NAZAD! NA OVU POVOLJNOST OD PROŠLE GODINE VIŠE NE MOŽEMO DA RAČUNAMO!

Marko Đoković

Društvo

DETALJNA RAČUNICA! Evo koliko će vas koštati benzin i putarine do Grčke i NAZAD! NA OVU POVOLJNOST OD PROŠLE GODINE VIŠE NE MOŽEMO DA RAČUNAMO!

Podeli vest

Sezona letovanja se približava, prvi srpski turisti će već u narednih desetak dana krenuti put omiljenih letnjih destinacija, a kao i prethodnih godina prvi izbor biće - Grčka

Neki će krenuti avionima, drugi autobusom preko turističkih agencija, a najveći broj, tradicionalno, sopstvenim prevozom. Ovo je računica koliko će vas koštati zadovoljstvo da svojim četvorotočkašem krenete put Tasosa, Halkidikija, Lefkade, Paralije...

Foto: Evi Nikolaidou

Halkidiki

Putarina

Prema gruboj računici, za dolazak i odlazak do, na primer Halkidikija, uz malo lutanje po obližnjim plažama, za benzin i putarine u oba pravca, biće vam potrebno oko 250 evra (još nekih dvadesetak evra više ako nemate zeleni karton, a planirate da putujete preko Severne Makedonije), što je nekih 40 evra više nego lane, mada čak i skoro 60 ako se setimo da je prošle godine u udarnoj turističkoj sezoni putarina kroz Severnu Makedoniju za građane Srbije bila - besplatna (pošto smo im poklonili znatan broj vakcina protiv koronavirusa).

Razlog je, naravno, poskupljenje benzina kako u Srbiji, tako i u Grčkoj i tranzitnoj Severnoj Makedoniji.

Ipak, krenimo od putarina čija se cena minimalno menjala u prethodnih 12 meseci. Za njih ćete u oba pravca, na primer Beograd - Halkidiki i Halkidiki - Beograd, morati da izdvojite tačno 47 evra ako idete preko Severne Makedonije, odnosno 40 evra preko Bugarske.

Foto: Tanjug

Od Evzonija do Tasosa putarina bi iznosilo 7,40 evra

Putarina Beograd - Preševo je 1.490 dinara, a Beograd - Dimitrovgrad u jednom pravcu 1.310 dinara. Na putu kroz Severnu Makedoniju sada postoji čak pet naplatnih rampi na kojima u jednom pravcu treba platiti 8,5 evra (1,5-2-1,5, 1,5-2), a u oba 17 evra. Na drugoj strani, ako se odlučite za nešto lošiji put preko Bugarske, cena vinjete koja važi mesec dana je 16 evra.

Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Severne Makedonije, u Grčkoj će morati da stanu na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvoje 2,3 evra, a oni koji idu preko Bugarske samo 0,9 (Asprovalta). Dakle, kada se sve sabere dolazimo do računice da za putarine u oba pravca preko S. Makedonije treba 47 evra, a preko Bugarske oko 40.

Ipak, oni koji planiraju da idu malo dalje, moraće malo više i da plate putarine. Od Evzonija do Tasosa to bi iznosilo 7,40 evra, do Krfa 10,60, a do Lefkade 14,65 evra.

Benzin

E onda prelazimo na benzin. Potez Beograd - Halkidiki dugačak je nekih 750 kilometara, dakle 1.500 u oba pravca, plus još 200 za vozikanje do omiljenih plaža. Ako vaš automobil prosečno troši na primer sedam litara na 100 kilometara biće vam potrebno oko 120 litara goriva.

E sad, neko voli da napuni rezervoar u Srbiji, neko u Grčkoj, a neko malo da prištedi u Severnoj Makedoniji. Ovo je središnja računica po kojoj biste u odlasku i povratku sipali 50 litara u Srbiji, 40 u Grčkoj i 30 u Severnoj Makedoniji. Znajući da je trenutna cena benzina kod nas 184 dinara ili 1,56 evra, u Severnoj Makedoniji 1,36, a u Grčkoj 2,11 evra, dolazimo do računice da bi vam za oba pravca bilo potrebno 203,2 evra. To je za oko 40 evra više nego prošle godine kada ste istu količinu u ove tri zemlje plaćali 162,8 evra.

Foto: Pixabay

Sezona letovanja se približava

Ako izaberete put preko Bugarske i tamo sipate 30 litara po ceni od 1,49 evra, to će vas koštati četiri evra više nego u Severnoj Makedoniji, što na kraju čini da je cena putovanja preko Bugarske ili Severne Makedonije, kada se saberu putarina i cena benzina, skoro podjednaka, odnosno razlika je u par evra (ne računajući zeleni karton).

Putarine Srbija

  • Novi Sad - Preševo 1.720 dinara
  • Beograd - Preševo 1.490 dinara
  • Niš - Preševo 590/680 dinara
  • Novi Sad - Dimitrovgrad 1.550 dinara
  • Beograd - Dimitrovgrad 1.310 dinara
  • Niš - Dimitrovgrad 360/440 dinara

Putarine S. Makedonija

  • Prva naplatna rampa 60 denara/1,5 evra
  • Druga naplatna rampa 80 denara/2 evra
  • Treća naplatna rampa 60 denara/1,5 evra
  • Četvrta naplatna rampa 80 denara/1,5 evra
  • Peta naplatna rampa 100 denara/2 evra

Foto: Marko Đoković

Prva naplatna rampa u Severnoj Makedoniji je 60 denara/1,5 evra

Putarine Grčka

  • Putarina Evzoni 1,8 evra
  • Putarina Solun 0,5 evra
  • Putarina Asprovalta 0,9 evra
  • Solun - Atina 31,35 evra
  • Evzoni - Halkidiki 2,3 evra
  • Evzoni - Lefkada 14,65 evra
  • Evzoni - Tasos 7,40 evra
  • Evzoni - Krf 10,60 evra
  • Putarine Bugarska
  • Vinjeta za vikend 5 evra
  • Vinjeta 7 dana 8 evra
  • Vinjeta 30 dana 16 evra

Cene benzina

  • Srbija 1,56 evra
  • S. Makedonija 1,36 evra
  • Bugarska 1,49 evra
  • Grčka 2,11 evra

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija