• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2022

12:11

Nije potvrđeno da dečak boluje od MISTERIOZNOG HEPATITISA, lekari rade analize zbog transplatacije! BIĆE MU POTREBNA NOVA JETRA?

Društvo

Nije potvrđeno da dečak boluje od MISTERIOZNOG HEPATITISA, lekari rade analize zbog transplatacije! BIĆE MU POTREBNA NOVA JETRA?

Podeli vest

Dečaku od 9 godina, za kog se sumnjalo da ima hepatitis nepoznatog porekla, i koji je prošle nedelje prevezen u bolnicu u Bergamu, u Italiji, ova bolest još nije potvrđena. Kako navode naši izvori, bez obzira na to, njemu će najverovatnije morati da se transplantira jetra jer je bila u jako lošem stanju

Dečak je iz Čačka, a u bolnicu u tom gradu primljen je još 16. aprila, sa simptomima akutnog hepatitisa. Odmah sutradan je upućen za Beograd u Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

U toj ustanovi su mu rađena ispitivanja na novi hepatitis, a odatle je prebačen u Italiju, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u lošem stanju.

Foto: Shutterstock

Ni italijanski doktori, kako saznajemo, nisu još ustanovili da on ima bolest jetre najverovatnije izazvane adenovirusom koji se javio kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, ili je reč o nekom drugom akutnom hepatitisu nepoznatog porekla.

- Postoje sumnje da jeste, ali nije dokazano. Međutim, dečaku će najverovatnije morati da se transplantira jetra - navodi naš izvor upućen u zdravstveno stanje dečaka.

Po prijemu u Institut za majku i dete, dečak je, da podsetimo, zbog žute boje podvrgnut ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije reč o hepatitisu tip A, na koji su isprva sumnjali. Sve vreme je bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u lošem stanju.

To je isto izjavila i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, gastroenterolog Ivana Kitić, koja je nakon što je dečak otišao u Italiju istakla da je on dobro, prenosi Telegraf.

- On je dobrog opšteg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre, i zbog toga je u Italiji.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NADAMO SE DA ĆE SE DEČAK VRATITI ZDRAV! Oglasila se ekipa Hitne pomoći koja je prevezla devetogodišnjaka u Italiju, evo kako je protekao put!
Društvo

NADAMO SE DA ĆE SE DEČAK VRATITI ZDRAV! Oglasila se ekipa Hitne pomoći koja je prevezla devetogodišnjaka u Italiju, evo kako je protekao put!

Ekipa Hitne pomoći prevezla je u sredu tokom noći dečaka iz Beograda u Bergamo, kako bi tamo nastavio sa lečenjem, a ako je potrebno i da u Italiji dobije novu jetru. Devetogodišnjak iz Čačka zapravo ima žuticu, za sada nepoznatog porekla, dok jetra radi oslabljeno. Brzom koordinacijom Ministarstva zdravlja, Hitne pomoći i saradnje sa Institutom za majku i dete, dečak je bezbedno stigao u Bergamo, njegovo stanje nije pogoršano tokom puta, i kako saznajemo on je stabilno

16.05.2022

16:09

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija